OPINII 23 iunie 2023

EDITORIAL. Nu daţi banii pe prostii, cumpăraţi de la românii!

de Dumitru Manolăchescu | 1060 vizualizări

Musteşte PSD-ul lui Ciolacu de „patriotism economic”, de plafonări ale preţurilor la produsele esenţiale, de „cumpărăm româneşte”, de populisme de tot felul, la fel de vechi sau de noi ca şi ciocoii vechi sau noi care le anunţă şi le transformă în hotărîri şi legi ale Guvernului. 

Da, cumpărăm româneşte, dar de la turci; ne îmbrăcăm româneşte de la second hand, cu haine de prin toată Europa; în curând, aşa cum a promis cu emfază patriotică premierul Ciolacu, vom găsi la magazine produse esenţiale precum zahăr, ulei, lapte, unt, carne etc. la preţuri normale. Adică plafonate, că normalul nu mai e demult normal dacă nu-i şi plafonat.

Nu, nu va fi ca la unguri, ei au plafonat aiurea, de-aia nu le-a mers figura. Noi plafonăm cu cap, plafonăm adaosul comercial, nu preţul produsului. Adică nu pedepsim producătorul, ci supermarketul care ia produsul de la producător şi-l vinde cu cât vrea muşchiul lui... 

Pare ok, dar nu e. În economie nu funcţionează „noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni”. Iată că ne-a invadat capitalul străin în toate domeniile, până şi în cele sensibile, cum ar fi băncile, extracţia de petrol, energie, gaz metan şi alte bogăţii. Foarte bine c-au venit capitaliştii, ne-au scos pentru o vreme din foame. Doar că acum nu ne mai place, am crescut şi noi şi-am descoperit că putem şi singuri... Oare?!

Un oarecare domn Daniel Zamfir, senator PSD şi specialist în toate, se opinteşte la diverse emisiuni să explice cât de bine va funcţiona plafonarea adaosului comercial la produsele esenţiale. Nu reuşeşte, alţi specialişti, cu acte-n regulă, îl contrazic anunţând înrăutăţirea situaţiei producătorilor români şi golirea magazinelor dacă negocierile cu comercianţii se vor solda cu victoria Guvernului populist. Omul se uită cât se uită, nu înţelege nimic, îi înjură pe toţi şi caută serialul turcesc de pe Kanal D... 

Dar dl. senator Zamfir rămâne pe sticlă tare pe poziţie şi nu-şi mai încape-n piele de mândrie pesedistă atunci când vede cum caută românii produsele româneşti. „Domnilor, închipuiţi-vă că până şi roşiile pe care le importăm din Turcia sunt vândute la piaţă cu etichetă de roşii româneşti...”. 

Culmea e că „specialistul” Zamfir chiar e mândru că roşiile turceşti, bănuite şi dovedite în destule cazuri că-s pline de pesticide dăunătoare organismului uman, sunt vândute de pieţari drept „roşii România”. Dl. Zamfir nu vede falsul, nu sesizează pericolul, i se pare lăudabil să cumperi roşii turceşti crezând minciuna comerciantului „patriot”. El consideră asta o victorie a patriotismului enunţat de şeful său, Marcel Ciolacu. O întoarcere la matcă, la origini, la „tot ce-i românesc nu piere”. 

Oameni ca Daniel Zamfir hotărăsc nu doar soarta roşiilor româneşti, cărora le este destinat un „program Tomata” fără niciun efect benefic asupra calităţii şi cantităţii producţiei de tomate (nimeni nu controlează „pe bune” ce amelioratori şi ce pesticide folosesc producătorii români de roşii, castraveţi, cartofi şi alte legume), ci şi soarta noastră ca naţiune europeană. 

Iar asta nu e deloc o realitate convenabilă, nu ne linişteşte deloc. Dimpotrivă, îţi vine să le scoţi ochii când îi vezi lansându-se în judecăţi de valoare în probleme pe care nu le înţeleg de niciun fel. Ce pretenţii să ai de la ei, cum să le ceri să vadă, să judece şi să voteze în cunoştinţă de cauză legi esenţiale pentru soarta României, când onorabilii noştri aleşi nu sunt în stare să sesizeze minciuna de pe tarabele pieţarilor sau din magazinele de cartier, unde roşiile turceşti sunt vândute drept roşii româneşti în aplauzele „specialiştilor” în patriotism economic?!

Miercuri seara, d-lui senator Daniel Zamfir i-a lipsit o pancartă pe care să scrie „Nu daţi banii pe prostii, cumpăraţi de la românii!”. Dacă ar fi avut-o, mai că l-aş fi înţeles pe grevistul covăsnean din învăţământ care credea cu tărie că inflaţia de „i” final nu strică dreapta scriere românească; la urma-urmei, mai bine mai mulţi decât mai puţini, şi-apoi ce nu face omul pentru o rimă potrivită la momentul oportun!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.