OPINII 15 iulie 2022

EDITORIAL. Novak discriminatorul

de Dumitru Manolăchescu | 1280 vizualizări

Ministrul Sportului face lucruri pe care nici măcar el nu le înţelege, de ceilalţi, inclusiv amici de aceleaşi culori politico-etnice, nu mai vorbesc. „Îmi pare rău pentru dl. ministru, a fost consiliat eronat” – declară Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Ştiţi, probabil, despre ce-i vorba: dl. ministru Eduard Novak a scos un ordin prin care obligă sporturile de echipă să aibă pe teren, în orice moment, 40% jucători români. Formidabil! Aparent, dl. ministru încurajează dezvoltarea sportului românesc de echipă la bază, prin joc efectiv. Şi, în acest fel, acelaşi Eduard Novak ajută echipele româneşti de fotbal, handbal, baschet mai ales, să producă jucători pentru loturile naţionale.

Meritoriu. Dar de ce doar „aparent”? Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, practic ea se va aplica încă din acest sezon. Lucru imposibil, însă, pentru că e vorba aici de contractele jucătorilor, care se întind pe mai multe sezoane. Şi a căror reziliere ar costa sume uriaşe echipele, care nu vor putea sau nu vor vrea să le plătească. De aici procese, instanţe, avocaţi... 

O întreagă nebunie, pentru că va fi sesizată şi Uniunea Europeană, care asigură libertatea forţei de muncă în statele membre. Iar Ministerul Sportului va fi, cu siguranţă, acuzat de discriminare. Cum ajunge, iată, ministrul Novak să fie discriminator pentru că întăreşte echipele de club cu români, care pot la rândul lor întări echipele naţionale.

Curios lucru, dacă nu ciudat. Ministrul Novak urmează să se întâlnească „de urgenţă”, adică peste vreo două săptămâni, cu şeful FRF, Burleanu. Tip ascultător acesta din urmă, dar tăcerea ţine până la bani. Dacă te atingi de banii echipelor, te atingi şi de banii Federaţiei de fotbal. Ceea ce d-lui Răzvan Burleanu nu-i place deloc. Că el n-are treabă cu fotbalul românesc aflat în gravă suferinţă, ci cu gestionarea munţilor de bani pe care îi înghit „echipele performante” de la vârful FRF şi al LPF. 

Aşa încât, joc 1X pe acest bilet: se înţeleg să tragă de timp vreo doi ani, măcar până expiră contractele unor jucători străini, mai ales la baschet, unde fără americani suntem tufă. Sau o dau la o pace durabilă, în sensul că ministrul îşi retrage într-o formă suportabil de demnă Ordinul. Împăcând, astfel, şi capra, şi varza, adică şi sporturile de echipă, şi CNCD.

Singurul perdant, eternul nemulţumit Gigi Becali. Care de oftică pe CFR Cluj, care are mulţi străini în loc, sare cu patriotism în apărarea ministrului Novak. Cineva, nu ştiu exact cine, a uitat să-i spună patronului FCSB că CFR e pe făraş, nu mai trage la titlu. Deci s-o lase mai moale cu naţionalismul în fotbal, că nu-i performant decât dacă reuşeşti să încurajezi sportul de masă. Adică s-o iei de la copii şi juniori. Dar nu în joacă, aiurea, cum se întâmplă la noi, ci serios, cu metodă şi antrenori şi bani mulţi de la buget.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.