OPINII 12 iunie 2020

EDITORIAL. Nebunie la Lugoj: „Jos laba oltenească de pe un oraş bănăţean”

de Dumitru Manolăchescu | 2942 vizualizări

Trăim nişte vremuri aiurea. S-a-ntors lumea cu dosu-n sus. Brutalitatea unui ofiţer american cu nume predestinat (Chauvin), care a omorât cu sânge rece un infractor de culoare apăsându-l pe gât până la sufocare, a dat startul unor revolte care întorc pe dos nu doar America, ci şi alte state europene, nu neapărat cele în care negrii deţin o oarecare pondere. A fost şi la noi o palidă încercare de protest, o tânără a citit în faţa unui auditoriu infim un discurs scris de alţii împotriva Poliţiei ca instituţie, amestecând locuri, realităţi, oameni, fapte. Amatorism, nu ne pricepem nici să copiem.

Dar, e clar, ne închidem din ce în ce mai mult. De la zidurile la graniţa cu Mexic ridicate de un preşedinte sărac cu duhul, americanul „pur sânge” Donald Trump, la sârma ghimpată pe care şi-o doreşte la graniţele Ungariei Viktor Orban, de la exclusivismul rasist – promovat de „albi” împotriva „negrilor” mai peste tot în lume – la intoleranţa etnică a majoritarilor la nivel regional sau naţional nu sunt prea mulţi paşi de făcut.

Noul Coronavirus a favorizat manifestările naţionaliste, radicale, rasiste. Ne-am închis nu doar între nişte graniţe iluzorii, ne-am închis în noi. Ne-au lipsit cei dragi, cei apropiaţi, ne-au lipsit mângâierea fizică, cuvântul bun, privirea şi atingerea celor apropiaţi. S-au despărţit familii, au rămas pe drumuri copii. S-a ajuns la acte de violenţă extreme, pe care nu le-aş fi bănuit posibile, le credeam apuse, aparţinând altor epoci şi altor orânduiri.

Se dărâmă statui. Nu doar dictatorii sunt daţi jos. În Marea Britanie şi SUA mulţimi violente vor să dărâme zeci de statui aparţinând unor negustori de sclavi, generali sau altor persoane care au strivit civilizaţia şi inteligenţa băştinaşilor din colonii sau din Sudul Americii. E profund discutabilă decizia asta, pentru că imperiile n-au adus doar sărăcie şi nedreptăţi în ţările pe care le-au cucerit, ci şi sisteme sociale şi administraţie care au lăsat urme benefice vizibile şi astăzi.

De ce să dărâmi statui? De ce să-l dai jos de pe soclu şi să-l arzi pe Cristofor Columb? De ce să distrugi statuia lui Winston Churchill, omul care a salvat Anglia şi Lumea în cel de-al doilea Război Mondial? De ce să interzici un film-capodoperă precum „Pe aripile vântului” doar pentru că prezintă edulcorat nişte realităţi din Sudul american într-o epocă de mari convulsii civile? Ne-am tâmpit cu totul? Ne-a ajuns virusul la creier şi lucrează acolo împotriva Omenirii? Promovăm distrugerea valorilor doar pentru că unii sau alţii le văd, le simt, le percep într-un anume fel?

Tâmpiţi sunt şi la noi, mult mai mulţi decât ne place să credem. Să dăm o pildă doar: primarul Lugojului, un pesedist care nu merită să aibă un nume, s-a răsculat împotriva unui contracandidat liberal la primăria oraşului. Nu mă interesează lupta lor politică, e treaba fiecăruia să-şi facă ce campanie vrea, după cât şi cum îl duce mintea. Doar că mintea pesedistului primar de Lugoj o ia razna. El îl atacă pe liberal de pe poziţii naţionaliste, exclusiviste, elitiste pe care le-ar invidia şi UDMR-ul: „Jos laba oltenească de pe un oraş bănăţean!” – zice ipochimenul cu faţă de buhai vopsit (i-am văzut poza, este exact cum spun).

Păi, cum să mai zic eu ceva despre nişte crâmpeie de atacuri şovine ale unor lideri politici sau de opinie maghiari din Secuime?! Astea sunt parfum pe lângă ce vrea buhaiul pesedist din Banat. Visul lui pare să fie o regiune autonomă a proştilor din sud-vestul ţării. Un Banat în care să nu pătrundă picior de oltean „care să transforme Lugojul nostru drag într-un târguşor oltenesc cu rogojini şi paie, iar pe străzi să cânte ila-ila”...

Am înnebunit cu toţii, sau doar pe regiuni de dezvoltare? A fost nevoie de-o Pandemie pentru ca proştii cu acte de primari sau de preşedinţi de partide să-şi arate talentele naţionaliste?! Amărâtul ăsta din Lugoj înţelege, oare, ce grav capitol de discriminare semnează public? Sunt sigur că preşedintele interimar al primarului izolaţionist nu va reacţiona la tâmpenia epică a bănăţeanului şi prost, şi fudul.

Sursa foto - Facebook

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.