OPINII 23 iulie 2018

EDITORIAL. Neam prostit cu strigături populare şi mesaje absconse

de Dumitru Manolăchescu | 1128 vizualizări
Sursa foto - Facebook @psdbiroupresa
Sursa foto - Facebook @psdbiroupresa

Face furori zilele astea o exprimare lejeră pe numerele de înmatriculare ale unor maşini cu care au ajuns câţiva români din străinătate acasă. Acelaşi text, MUIEPSD, apare scris de-un tractorist român şi prietenul lui francez pe-un deal cultivat cu porumb de pe lângă Cluj. Mesajul se vede şi din avion. Strigătul melodios se aude şi în tribune, la meciurile unor echipe de fotbal şi handbal, şi chiar la nunţi. E o modă şi, se ştie, niciun politician înţelept nu se luptă cu moda şi cu presa.

Să punem o întrebare şi-apoi să ne lămurim, atât cât ne pricepem, dar cu bună credinţă: e un mesaj obscen MUIEPSD? Muie înseamnă şi „faţă“, dar şi „gură“. Deci, nu e nimic obscen să-i spui cuiva, fie şi unui partid, „îi dau una-n muie de-o să-şi înghită vorbele“. Pentru că la fel de bine poţi striga sau cânta „muie ca a ta n-are nimenea“, ceea ce e de laudă şi nicicum obscen sau agresiv, cum se grăbesc unii să interpreteze. Desigur, poţi găsi un mesaj abscons, agresiv sau discriminatoriu în orice cuvânt, inclusiv în numele unor oameni sau în iniţialele unor partide. Dar de ce să cauţi asta cu disperare, în loc să-i laşi pe oameni să înţeleagă fiecare ce vrea?! Probabil pentru că PSD este în vrie după eşecul lui Dragnea cu Ordonanţa amnistie şi graţiere, ceea ce a făcut-o pe d-na ministru Dan să-i roage frumos pe poliţişti să-l roage frumos pe tractoristul de pe deal să şteargă înscrisul „obscen-agresiv“ din lanul de porumb. La maşinile din străinătate e mai complicat, n-ai ce le face „străinaşilor“ veniţi acasă cu solii de pace atent confecţionate în laboratoare sorosişte.

De-aici o întreagă tevatură, s-au sesizat toate organele de partid şi de stat, miniştrii şi subalternii lor nu mai suportă glume, mai-marilor PSD le-a pierit umorul prost articulat de parlamentarul Bacalbaşa – n-au avut umor niciodată, dacă mă gândesc bine, chiar dacă Victor Ponta a părut, o vreme, făcut din alt aluat. 

De mesaje absconse ale unor umorişti răutăcioşi nu scapă nici Tăriceanu, n-ar avea cum ţinând cont că este părtaş activ la aproape toate mizeriile politice ale PSD. Am spus „aproape“ având în vedere pasul lateral pe care l-a făcut în materie de OUG pe amnistie şi graţiere. Să sperăm că-l ţine şi nu va executa un „la loc comanda!“ devastator nu doar pentru el şi ALDE, ci pentru România întreagă.

Aşadar, câteva persoane îndrăgostite de acest gen de socializare au transmis pe Facebook o rugăminte către Călin Popescu Tăriceanu şi liderii ALDE. În esenţă, sunt aduse în discuţie des repetatele mesaje ale şefului de la Senat: nu există liberali autentici decât în ALDE, ceilalţi sunt nişte nepricepuţi, nişte amatori, nişte sorosişti, ALDE este partidul ultimilor liberali autentici. Rugămintea de pe Internet, la care mă asociez cu sinceritate, este ca dl. Tăriceanu să facă din ALDE un partid adevărat, cu un nume expresiv, care să exprime o realitate palpabilă. Care să se numească, de pildă,  chiar Partidul Ultimilor Liberali Autentici. Adică exact ceea ce este ALDE, nu?! Dar mult mai cuprinzător, mai explicit, mai real decât ALDE, dacă-i întrebi pe membrii partidului ce-i aia ALDE, 9 din 10 nici nu pot răspunde rapid şi exact. Partidul Ultimilor Liberali Autentici poate fi, aşadar, o soluţie de viitor pentru cei care se simt cu adevărat ultimii liberali autentici.

Înţelegeţi, aşadar, că totul se rezumă la interpretarea răutăcioasă a unor mesaje şi exprimări, unele pline de un umor grosier greu acceptat de pudibonzi, altele mai lejere decât spiritul nostru critic eminamente burghez.

În esenţă, mesajele astea sunt o invitaţie să gândeşti şi cu alte instrumente decât ura profundă sau ochii mereu în lacrimi. Să gândeşti despre tine şi despre alţii cu umor critic şi, de ce nu, autocritic.  A început să ne cam lipsească umorul autocritic, care este un semn sigur al omului deştept. Probabil neam prostit...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.