OPINII 26 martie 2019

EDITORIAL. N-o mai lăsaţi să citească de pe hârtiuţe, i s-a urcat la cap!

de Dumitru Manolăchescu | 1033 vizualizări

De d-na Veorica Vasilica Dăncilă e vorba. Femeie, mamă şi prim-ministru. Încă nu şi-a pus „acad. ing. prof. dr.” înaintea numelui. Dacă o mai lăsaţi să umble aiurea prin ţară şi prin lume s-ar putea să i se urce şi ideea asta la cap, caz în care vom mai avea o Elenă în Cabinetul doi...

Ce se-ntâmplă cu femeia asta, de fapt? Noi am crezut-o doar analfabetă şi făcută grămadă, dar uite că în ea s-au trezit multe alte „calităţi”: în doar un an de zile a devenit atotştiutoare, infatuată şi, prin urmare, periculoasă. Umblă slobodă prin lumea largă, citeşte de pe hârtiuţe ideile unor condamnaţi penal şi naşte dispute. Se duce în America, pe la nu ştiu ce conferinţă americano-israeliană pentru politici publice, şi lansează proiecte „personale” în numele României. Habar n-are cu ce se mănâncă diplomaţia, unde se opresc atribuţiile unui premier analfabet dar face promisiuni fără acoperire, ca să dea bine unor grupuri de influenceri politici din Israel şi SUA. Cel mai bine a zis-o ambasadorul Palestinei la Bucureşti: „Încearcă să joace un joc pe care nu-l poate juca”. Elegant, o altă definiţie a incompetenţei şi prostiei cu ştaif...

Dar iată vorbele spuse de ea la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice: „Sunt încântată să anunţ astăzi că, după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”. Aţi reţinut, nu? „Toţi actorii constituţionali, în deplin consens...” şi alte referinţe la unitatea de nezdruncinat dintre premier, preşedintele României, ţara mea etc. Te gândeai c-o fi vorbit în privat cu Iohannis şi-o fi rugat-o neamţul să pună o vorbă bună pe lângă Netanyahu la Trump.

Aiurea, Iohannis nu ştia nimic, nu-i dăduse nicio hârtiuţă, n-o rugase nimic. Ea citea, de fapt, mesajul scris către prietenii consilierilor evrei ai lui Dragnea de-un condamnat penal plictisit să stea lungit pe-un pat comod de spital privat. Problema e că mesajul ăsta l-a făcut pe regele Iordaniei să-şi anuleze o vizită oficială în România. Ştie Veorica Vasilica ce treabă are Iordania în Orientul Apropiat? Ştie ea ce sensibilităţi trezeşte în acest Orient un asemenea angajament, care nu are nici măcar girul Ministerului de Externe, nu mai vorbesc de acordul obligatoriu al Preşedinţiei şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării?

Înclin să cred c-o adormiseră americanii cu niscaiva cânepă indiană recomandată de ministrul Teodorovici, pentru că, la câteva ore după ce-a dat pe gură mesajul conceput de Dragnea, aceeaşi madam Veorica declară cu seninătatea lui Zdreanţă care se jură că nu fură dar l-am prins cu raţa-n gură: „N-am spus că eu voi muta ambasada. E o opinie personală că trebuie mutată ambasada. Decizia finală conform Constituţiei e la preşedinte”... Diplomaţie, te halesc, că ca Veorica nu găsesc! Păi dacă decizia finală e la preşedinte şi tu ştii că ăsta nu-i de acord cu ideea mutării ambasadei, de ce te-apuci, femeie, să promiţi lucruri în numele guvernului român?

E penibilă din cap până-n picioare, ce să mai zic... O dă la-ntors, dar oricum o iei tot nasol rămâne, lăsată să umble şi să vorbească slobod în numele României doamna asta blondă devine un pericol public nu doar pentru siguranţa naţională a ţării noastre, ci pentru întregul Orient Apropiat. Iar dacă mă gândesc că la fel de iresponsabil vorbeşte şi ca premier al statului care asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, încep să fiu convins că în şase luni de „eforturi neprecupeţite” această doamnă din Videle poate declanşa un război mondial.

 Devine din ce în ce mai clară intenţia PSD de a despărţi România de Uniunea Europeană prin orice mijloace. Aici calculele sunt simple: UE nu s-a decis dacă e bine să meargă pe mâna americanilor în Israel, aşa că a recomandat reţinere în mutări de ambasade tuturor ţărilor membre. Guvernul Dăncilă se dă suveran şi independent, n-are treabă decât cu schimbarea legilor Justiţiei şi eliberarea infractorilor din puşcării, nu-l mai interesează Uniunea Europeană, unde oricum s-a făcut de cacao. De-aici şi până la scoaterea României din UE nu-i decât un pas. Pe care Dragnea şi-ai lui îl vor face după ce vor lua mai puţin de 20% la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Cam ăsta e scenariul gândit pentru România de PSD şi „suveraniştii” prieteni din Rusia, Ungaria, Polonia şi alte ţări guvernate de populişti, iliberali şi extremişti.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 27 martie 2019
Scrii prostii, dle Manolăchescu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.