OPINII 19 martie 2021

EDITORIAL. Mall Sepsi, fotbal Sepsi. Viaţă Sepsi?

de Dumitru Manolăchescu | 2341 vizualizări

La noi toate care se joacă sau se mănâncă se cheamă Sepsi. Sau Bertis. Echipa de fotbal e Sepsi. Nu ştiu ăştia pe la televiziuni s-o pronunţe cu „ş” dar vor învăţa când „Şepşi” Sf. Gheorghe se va bate pentru câştigarea campionatului în Liga 1 românească. Pe bune de data asta, nu ca acu’ vreo doi ani când echipa lui Dioszegi a făcut „decât” figuraţie. Pe bune, pentru că între timp va avea şi stadion nou, şi săli de forţă, şi săli acoperite, şi tot ce vrei în noul complex sportiv de la ieşirea din oraş. Bună treabă, mulţumim guvernului Orban din Ungaria. Şi guvernelor României pentru că n-au refuzat, de-al dracu’, investiţia vecină de multe zeci de milioane de euro. Vorba cuiva: „Bă, nu mă interesează ai cui sunt banii, important e să avem ce ne trebuie, să se bucure oamenii, să se simtă bine”. Mă rog, chestiunea e mai nuanţată, dar nu face obiectul scrierii de azi.

Recent inauguratul şi singurul mall din judeţul Covasna se cheamă, desigur, Sepsi. Value Centre nu mai interesează pe nimeni ce înseamnă, dar nici nu contează. Ieri s-a produs marea deschidere a mallului. Cu ambasadorul Franţei care şi-a găsit timp pentru noi, cu subprefecţi (prefect nu avem, încă se mai negociază), preşedinţi, autorităţi – ce mai, organe de tot felul. Şi ziarişti, că fără ei nu se deschide nimic.

Estimp, cum ar spune cronicarul, eu, ca om din alte vremuri ce mă simt, stăteam de vorbă cu un şef de magazin de mobilă de la care mă înnoiesc eu cu nişte canapele poloneze care să le înlocuiască pe cele româneşti care au ţinut săracele vreo 35 de ani. „Nu mai găseşti un om să te ajute să duci o mobilă sus, la etaj, nu mai munceşte nimeni, nu mai are nimeni nevoie de bani în Sfântu, e un oraş de pensionari săraci” – se plânge şeful. „S-au dus toţi să se angajeze la mallul cel nou, dar abia au găsit şi ăştia câţi le trebuie ca să pornească afacerea” – continuă el. „Da, dar va fi o treabă de succes, dărâmă tot”, zic eu, ca să mai treacă timpul.

La replica asta mobilatorul meu zâmbeşte amar: „N-aş crede. Ia gândeşte-te, cine va cumpăra atâta cât să susţină afacerea asta? Noroc cu construcţiile, ăştia vor avea clienţi, dar restul nu prea ştiu, de-ale gurii suntem plini prin oraş, iar braşovenii nu cred să vină la noi, că au şi ei acasă tot ce vor. Ei doar se mută cu casele la noi, că sunt mai ieftine apartamentele, dar nu vor rezolva problema consumului la un mall cum e ăsta”.

Dincolo de dialogul de mai sus – care exprimă un punct de vedere aproape comun, validat la „firul ierbii”, acolo unde nu ajung sondajele de opinie –, cred că Sepsi Value Centre este un lucru bun pentru covăsneni. Care vor avea totul, sau aproape totul, sub nas. Nu vor mai fi nevoiţi să cutreiere prin Braşov după dedemani şi coressiani şi alte neamuri de mari magazine. S-ar putea să existe chiar o concurenţă profitabilă pentru clienţi, cea dintre mall şi alte magazine mai mici. Nu cred că „monstrul” de pe Lunca Oltului va scoate din joc concurenţa, s-ar putea chiar să impulsioneze nişte afaceri. Mă rog, aşa pare acum, dar nimeni nu ştie cum va arăta viitorul.

Mai presus de orice, însă, noul mall este un spaţiu căruia covăsnenii îi simţeau lipsa. N-aş zice neapărat că sufereau din cauza asta, dar uneori era peste mână să te duci cale de 30 de km. până la Braşov ca să-ţi cumperi una-alta, eventual en-gros, de la marile magazine al marelui vecin. Uite că avem şi noi mallul nostru... 

Sigur, mulţi or să-mi spună că abia mai ieşeam şi noi din provincialismul desuet în care ne mocirlim existenţele. Poate da, poate nu. Poate că îngrămădirea asta de magazine de calitate într-un spaţiu comun elegant şi civilizat occidental ne scoate din provincialism.

 Vom găsi de toate la mallul Sepsi. Mai puţin o maşină cu doi oameni care să te scape de nişte mobilă veche, eventual să ţi-o urce pe cea nouă la un etaj, sau un instalator care să-ţi repare nişte ţevi, sau nişte zugravi care să nu-ţi distrugă apartamentul, sau un electrician care să-ţi facă lumină în casă... „Nimicurile” astea ar trebui să fie treaba altora. Nici eu nu ştiu a cui. Constat, doar, că nu mai avem nişte servicii absolut necesare. Avem mall Sepsi, avem fotbal Sepsi, avem ce vreţi voi Sepsi, dar până să descoperim-definim „stilul de viaţă Sepsi” va mai trece apă pe Debren...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.