OPINII 7 mai 2019

EDITORIAL. Limba română „opresoare”

de Covasna Media | 1461 vizualizări

Aş fi vrut să zic astăzi ceva despre Zilele Sf. Gheorghe de primăvara asta, cu un evident plus de calitate şi bună organizare, dar nu mă lasă Partidul Civic Maghiar şi preşedintele lui, un cetăţean pe care-l cheamă Mezei Janos. Cetăţeanul cu pricina nu-mi dă voie să mă bucur pe de-a-ntregul de Ricchi e Poveri, Holograf, super-finlandeza Tarja şi atmosfera de civism şi sinceritate etnică emanată la Zilele astea.

Mezei Janos vrea să elimine limba română din şcolile maghiare. După ce limba oficială a statului român a fost clar discriminată în şcolile cu predare în limba maghiară, după ce UDMR a promovat „zidul etnic” şi în învăţământ, iată că doi parlamentari ai PCM aleşi pe lista UDMR se străduiesc să elimine prin lege examenele la limba română pentru elevii de etnie maghiară la evaluarea naţională şi Bacalaureat.

Mie separarea şcolilor pe criterii etnice mi s-a părut a fi cea mai tâmpită şi ticăloasă idee care a putut fi gândită şi făptuită de nişte minţi şovine înfierbântate, în colaborare cu alte minţi parlamentare leneşe şi proaste după Revoluţie. Să continui pe ideea asta după 30 de ani în care ţi-ai fi putut da seama ce uriaşe deservicii aduce necunoaşterea limbii române unor tineri care trăiesc şi muncesc, vrând-nevrând, în România, înseamnă să fii rupt cu totul de realitate, eventual plătit de cineva să aprinzi din când în când un chibrit lângă nişte butoaie din care curge benzină.

Promovând această aberaţie legislativă care jigneşte nu doar limba română, ci şi statul român (n-am nicio speranţă că onoratul Consiliu pentru Combaterea Discriminării se va sesiza în acest caz...), preşedintele PCM pare să ne comunice următoarele: n-avem nevoie, fratele meu român, de limba voastră. Noi trăim în Transilvania, mai exact în Ţinutul Secuiesc, fără să simţim că ne trebuie limba română. Ar fi cazul ca voi, minoritarii români, să învăţaţi limba maghiară, să daţi examene şi evaluări, nu să ne obligaţi pe noi să ne complicăm viaţa cu o limbă „moartă” în vecinătatea Ungariei mamă.   

N-am pus ghilimele la textul de mai sus pentru că e doar părerea mea despre cum gândeşte acest domn Mezei. Dar voi pune ghilimele la ceea ce chiar a declarat dumnealui pentru presă, încercând să îndulcească pilula amară separatist-lingvistică: „Este timpul să începem nişte discuţii între cele două etnii pentru a găsi o cale amiabilă de a trăi împreună, de a nu fi tot timpul duşmănoşi unii cu alţii. Noi vrem să trăim în România, nu vrem să plecăm, dar vrem să trăim în libertate şi prietenie. Este important să ştim limbile celor două etnii pentru a putea comunica mai uşor”.

Să recapitulăm, să încercăm să înţelegem ceva din „varza” gândirii etnice suprarealiste a preşedintelui PCM: ca să nu fim „tot timpul” duşmănoşi unii cu alţii (mă-nnebunesc după „tot timpul” d-lui Mezei...), e musai să dispară limba română de la nişte examene ale elevilor maghiari. Pecemiştii şi parlamentarii lor vor să trăiască în România, dar vor s-o facă în libertate şi prietenie – deducem de aici că examenele „discriminatorii” la limba română îi opresc să-şi împlinească acest vis.

Da, cunoaşterea celor două limbi ne ajută să comunicăm mai uşor. Dar până una-alta limba oficială a statului în care trăieşte dl. Mezei şi activează partidul său este limba română. Despre ce discriminare a elevilor maghiari poate fi vorba? Că dau un examen în plus? Perfect, să eliminăm atunci examenul la limba maghiară. Câtă rea-credinţă trebuie să ai ca să propui în România o iniţiativă legislativă care elimină, practic, limba română din şcolile cu predare în limba maghiară?!

Pot fi de acord cu un singur lucru, pe care Mezei Janos nu-l spune: metodele de predare a limbii române în şcolile maghiare nu sunt, probabil, cele mai adecvate, ori capabile să-i atragă pe elevii maghiari spre învăţarea unei limbi „străine”, la urma-urmei, pentru ei. Dar asta nu înseamnă să elimini, pur şi simplu, orice legătură pe care o pot avea elevii maghiari cu limba oficială a statului român, definit de unele medii maghiare drept „stat opresor”. Nu asta-i soluţia „să trăim în libertate şi prietenie, să nu fim tot timpul duşmănoşi unii cu alţii”. Din nefericire, zidul separatist ridicat de UDMR în învăţământ produce, iată, boli cărora e greu să le găseşti acum leac.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 8 mai 2019
Domnul Mezei nu are minte nici câtă lumină într-un c../fund de bec!
Adi Alex, 7 mai 2019
Este dureros că s-a ajuns aici. Dacă școlile ar fi rămas ca înainte de 1990, pe profile, cu secții române și maghiare, probabil copiii ar fi învățat mai bine să vorbească limba maghiara, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.