OPINII 30 aprilie 2020

EDITORIAL. Lecţie de naţionalism de la Klaus pentru Marcel

de Dumitru Manolăchescu | 1823 vizualizări

Mă străduiesc să găsesc un ton neutru după declaraţia bombastică anti PSD-UDMR-ALDE-Pro România a preşedintelui Iohannis. Pe fond are dreptate, Camera Deputaţilor a făcut-o lată, trecând tacit, adică fără dezbateri, o lege propusă de UDMR, care oferă o largă autonomie Ţinutului Secuiesc. Slăbiciunile acestui Parlament se văd la orice mişcare, Ludovic Orban avea, de fapt, dreptate când spunea că „n-avem Parlament”...

Aici e problema: plătim cu foarte mulţi bani o cohortă de câteva sute de semidocţi orgolioşi, semianalfabeţi sau analfabeţi funcţional şi ne mirăm sau ne revoltăm când aceşti privilegiaţi votează legi antinaţionale, nu merg la lucru, îşi măresc lefuri sau pensii într-un dispreţ suveran faţă de cei care i-au ales?! Să fim serioşi, culegem ce am semănat, măscăricii politici – cer scuze câtorva zeci de parlamentari care nu intră în această categorie -  nu fac decât să-şi împlinească „pohta ce-au pohtit”: privilegii şi iarăşi privilegii. Nimic pentru ţară, totul pentru găştile populiste majoritare în Parlament.

Discursul naţionalist acid, nemaintâlnit până acum la preşedintele României, nu este un atac la UDMR şi nici măcar la Viktor Orban – un premier al Ungariei aflat în evidentă pierdere de viteză faţă de colegii europeni. „Jo napot Ciolacu”, a spus Iohannis, aterizând exact pe „moliciunea” pesedistă: relaţia de afaceri politice PSD-UDMR. Să nu uităm: legile Justiţiei au fost trecute de PSD cu ajutorul UDMR, iar ajutoarele guvernului maghiar către etnicii maghiari din Ardeal au fost aprobate, la fel de tacit, de PSD-ul marelui pe-atunci Dragnea. Toate aceste jocuri politico-etnice ale PSD şi UDMR le-au explodat acum în faţă liderilor acestor partide.

Sigur, nu crede nimeni că PSD are forţa să vândă Ardealul ungurilor fără ca statul român suveran să reacţioneze, dar cuplul politic de tristă amintire Hunor-Dragnea, revitalizat de Marcel Ciolacu, merita să primească o lecţie de naţionalism pe care nu credeam că preşedintele Iohannis o va preda. Replicile majoritarilor din Parlament nu conving pe nimeni. Mori de râs: „O ieşire anti-românească şi anti-democratică” (Marcel Ciolacu). Ce-o fi anti-românesc când aperi ţara de o relaţie politică toxică, bazată pe şantaj şi privilegii?! „Iohannis a vrut să abată atenţia românilor de la gravele probleme privind pandemia şi falimentul economiei” (C.P. Tăriceanu). Manechinuitul ALDE nu pricepe mai nimic din ce se-ntâmplă în România, a pierdut orice legătură cu realitatea, el recită texte pe care i le-au scris povăţuitorii cu 10 ani în urmă – cum altfel să explici debusolarea totală a mereu tânărului Tăriceanu?! Păi cine luptă cu epidemia, meştere? Ce guvern, bun-rău, te obligă să stai în casă, că ai şi matale o vârstă, ce guvern construieşte spitale de campanie şi încearcă să oprească falimentul bugetului secătuit de acoliţii tăi?! Nu înţeleg mai deloc ce vrea Dan Barna-USR, cred că nici el nu prea ştie ce să zică, în cine să dea, cu cine să se alieze: cu PNL, cu PSD, cu UDMR? Useriştii sunt mereu la mijloc, mereu în pericol să cadă între scaune. Iar UDMR vrea, pur şi simplu, scuze de la preşedintele României. Serios?! Chiar credeţi că n-a „citit” nimeni jocul politic pervers al liderilor PSD şi UDMR?!

Ieşirea preşedintelui Iohannis poate fi interpretată şi într-o cheie mai largă: scandalul recent din Parlamentul Ungariei, unde o deputată din Opoziţie a fost pusă la stâlpul infamiei pentru că nu a fost de acord cu sprijinul oferit de guvernul Orban etnicilor maghiari din România peste capul autorităţilor româneşti. E vorba de aşa-numitul „plan Kos Karoly”, prin care guvernul Orban Viktor îşi afirmă explicit prezenţa socială, culturală, economică în Transilvania. O revitalizare a transilvanismului, o nouă „cale a spiritului ungar în Transilvania trianonică”. (Am preluat din Dan Dungaciu: „Epidemia de hungaro-virus ameninţă regiunea”. Găsiţi articolul pe blogul autorului, merită să-l citiţi). 

Iată, aşadar, că „scăparea” PSD nu-i chiar atât de simplă şi nici chiar atât de nevinovată cum ne-o prezintă, buimaci, amicii politici ai UDMR şi ai guvernului Ungariei. Un motiv suficient, aş zice, pentru ca ieşirea în decorul naţionalist a preşedintelui Iohannis să fie argumentată. Plus că e greu să nu le dai peste nas unora care ţin lecţii de patriotism, de economie, de finanţe, de Covid, de educaţie, de tot ce vrei după ce ani de-a rândul au distrus tot ce puteau distruge în ţara asta. E cu atât mai greu cu cât amatorismul stângist anti-european al guvernelor PSD ne-a decredibilizat major în relaţia cu statele civilizate ale UE.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.