OPINII 1 august 2018

EDITORIAL. La o nuntă cu Florin Salam nu poţi asculta muzică de Bach

de Dumitru Manolăchescu | 746 vizualizări

Traversăm o zonă fierbinte a existenţei noastre, una dominată de fenomene politice şi meteorologice extreme. Cu siguranţă, fenomenele astea necontrolate apasă diferit asupra noastră, nici ploile, nici grindina, nici prostia, nici hoţia nu sunt la fel pentru toţi. Eu, de pildă, obosit şi pleoştit de tâmpenia şi agresivitatea politicienilor, nu m-am gândit niciodată că nişte nevinovate plăcuţe de înmatriculare pot uni o naţiune într-un an Centenar. Dar uite că se poate, pentru că mesajul e bine ţintit, iar destinatarul e un partid care se-ngroapă în fiecare zi în propria-i mizerie ofticoasă de capră râioasă cu coada sus... Mesajele anti PSD se vor duce mai departe, Dăncilă, Dan şi Dragnea vor scăpa de neelegantul „MUIEPSD“, dar vor da de altele, acum se poartă „jos psd“ şi se vor găsi şi alte vorbe, şi alte litere, e plină limba română de (sub)înţelesuri. Liderii politici reacţionează total pe dos, se ofuschează, se târâie penibil în explicaţii savante transmise de nişte şefuţi ofensivi şi urâţi ai Poliţiei subordonate unei doamne care numai din întâmplare nu e ministru de război...

Dar trece vremea, vin vacanţele şi se-ntorc acasă diasporenii, care în loc să-şi vadă de familiile din ţară, se vor strânge la protest contra Puterii discreţionare. Loc în care se va lăsa iar cu cuvinte grele, cu „muie“ şi înjurături. Cum să fii elegant într-un peisaj politic atât de mizerabil?! Ne calcă în picioare cu dispreţul lor nedisimulat, îşi bat joc de noi toţi, de sus până jos,  şefii de la judeţe şi-au tras un nou cod administrativ, în care maghiarii au limbă oficială iar aleşii au pensii speciale, şi noi să fim cuminţi, să tăcem?! Nu dau socoteală nimănui, uită că noi i-am trimis acolo, că noi îi plătim, ei sunt moşierii, noi suntem iobagii. Feudalism curat, din ce în ce mai greu de suportat.

Eu încă mai sper că mâine-poimâine îi vom călca şi noi, elegant, cu votul, abia aştept ziua aia: PSD 25%, ALDE 10%, PNL 25%, USR 15%, România Împreună 15%. Sau ceva pe-aici, atâta cât să nu mai existe vreodată la guvernare soluţia toxică PSD-ALDE-UDMR. Habar n-am dacă-i bine sau e rău ca Partidul maghiarilor să nu conteze în nicio formulă de guvern, aş zice că-i mai mult rău, dar poate că e răul necesar.

Până atunci, însă, ce i se-ntâmplă celui cu maşina-mesaj-anti PSD e un portret fidel al amatorismului, penibilităţii şi servilismului prestat de conducerea Poliţiei române, calităţi care mă fac să mă-ntreb la ce măsuri punitive ne putem aştepta din partea disperaţilor de la guvernare când ne facem curaj să deschidem gura împotriva lor?! O să ne-nchidă pe toţi, o să ne amendeze pe toţi? Subţirele Cărtărescu zice că nu-i frumos „muiepsd“, deci să nu contăm pe el. Sigur că nu-i frumos. Dar ce fac ei cu noi e frumos? Dispreţul şi bătaia lor de joc sunt elegante?! Uite că se poate şi-aşa, d-le Cărtărescu. La tâmpenia lor, la prostia, fanatismul şi obscurantismul lor trebuie răspuns pe măsură, nu cu aceleaşi arme, dar măcar cu un umor pe care să-l înţeleagă şi premierul. Grobianismul e al lor, nu al nostru.

De fapt, am ajuns într-o fundătură, oamenii sunt exasperaţi şi simt nevoia să atragă atenţia, să facă dracului ceva, nu mai pot sta la tăiere ca porcii lui Daea, fără scop şi fără sens. Sorry, Cărtărescule, eleganţa n-are nimic comun cu lupta politică împotriva unor lideri ai câtorva partide care nu merită niciun dram din eleganţa noastră. Trebuie făcut ceva, nu putem continua aşa. Comportându-ne academic, elegant, civilizat, riscăm să-i mai avem 12 ani peste noi. Asta vrem? Asta vrea România?

Acum vor să dea afară un primar PSD din Pucioasa pentru că a semnat iniţiativa USR „fără penali în funcţii publice“. Au înnebunit de tot, ei chiar cred că românii, indiferent cu ce partid votează, vor să fie conduşi de nişte penali aşezaţi de PSD în funcţii publice? De ce să nu vrei fără penali dacă eşti primar PSD? N-ai dreptul la opinie, n-ai dreptul să vrei să ai o ţară curată, nu infestată de lideri care-şi pregătesc refugii politice în ţări care nu extrădează?! E obligatoriu să fii şi tu hoţ, prost şi penal ca bună parte a celor care conduc Partidul şi Guvernul?!

Au ajuns oamenii să facă proteste, să meargă sute de km. pe jos pentru educaţie, pentru spitale, pentru autostrăzi, pentru drumuri civilizate. Ce dracu se-ntâmplă în ţara asta? Înţelegeţi mesajul, d-le Cărtărescu? La o nuntă cu Florin Salam nu poţi asculta muzică de Bach...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.