OPINII 5 iulie 2023

EDITORIAL. La Matca, roşiile se vând cu 50 de bani kilul

de Dumitru Manolăchescu | 1412 vizualizări

Da, dar la Matca, şi n-o să mergem noi din Covasna până-n Galaţi ca să cumpărăm roşii bune, roşii adevărate cu 50 de bani kilul. Am scris „roşii bune şi adevărate” doar cu jumătate de deget, pentru că nimeni nu ştie cât de bune şi adevărate mai sunt roşiile, fie ele crescute în „pământul românesc” sfânt, cum zice reclama.

Guvernul se laudă cu reduceri de preţuri aiuritoare: cam 50 de bani la un kg de brânză de vacă, musai de vacă, la brânza de oaie nu sunt reduceri, ceva asemănător la un litru de lapte... Pe-acolo suntem şi la carnea de porc, doar pulpă sau carne de mici, restul nu intră la reduceri.

De tot râsul, ca să nu zic mai rău. Ieftinirile astea sunt pură prostire pe termen scurt, doar trei luni de zile, a maselor de oameni ai muncii de la oraşe şi sate care votează cu pasiune PSD şi cu jenă PNL. 

De ce prostire? De ce minciună? Pentru că producătorul va fi taxat de cel care-i cumpără produsele, pentru că supermarketul poate mări cu cel puţin 50 de bani orice preţ de la orice produs din raft fără ca onoratul cumpărător să-şi dea seama. Asta ca să-şi scoată pârleala cu produsele ieftinite artificial de guvern, care intervine aiurea pe piaţa liberă fără să înveţe nimic din păţania altor state, care au încercat acelaşi lucru fără niciun rezultat notabil. 

Cu alte cuvinte, marea ieftinire la cele 14 produse „esenţiale” se va finaliza cu creşteri de preţuri la multe altele, mai puţin esenţiale... Şi asta pentru că nimeni nu poate controla toate preţurile pe o piaţă liberă. Dacă renunţăm la cuvântul „liberă”, atunci da, se poate orice. Dar mi-e greu să cred că liberalii, oricât de neputincioşi sunt, vor accepta şi această umilinţă.

Apropo de piaţa liberă şi de preţul roşiilor de la Matca: secretul preţului de 50 de bani pe kg este... lipsa unui centru de colectare a legumelor, care să funcţioneze la temperaturi controlate şi să le menţină în stare bună mai multă vreme. De lipsa acestor centre de colectare se plâng de multă vreme mai toţi producătorii de legume şi fructe. Ei strigă, ei aud...

Guvernul n-are treabă cu asemenea nimicuri, el se ocupă de lucruri măreţe, cum ar fi plafonarea preţurilor. De calitatea şi cantitatea roşiilor româneşti se ocupă „piaţa liberă”, care favorizează intermediarul, nu producătorul. Se creează astfel locuri de muncă cu profit mărişor: iei roşiile cu 50 de bani şi le vinzi cu 10 lei kilul. Intermediarul obţine profit frumuşel pe spinarea muncii producătorului.

Dar e la fel de adevărat că, dacă intermediarul n-ar avea respectivul profit, nu s-ar mai duce poate să ia roşiile, sau castraveţii, sau vinetele, sau ardeii de la producător, n-ar mai sta să le vândă la tarabe şi astfel legumele s-ar arunca la gunoi, în vreme ce pieţele ar fi goale. 

Cine rezolvă anomaliile astea? Cine gândeşte ce şi cum să facă pentru ca şi producătorul să obţină un profit important de pe urma muncii lui? Nu, nu Guvernul României, nu cineva din cabinetul plin de miniştri importanţi, deştepţi, bine plătiţi pentru ca piaţa liberă să nu fie urâtă, învinovăţită, blamată de oamenii care nu-şi pot permite să cumpere un kg de roşii bune şi ieftine într-o perioadă din an în care roşiile ar trebui să fie multe, ieftine şi bune. Miniştrii, inclusiv cel al Agriculturii, au alte griji, ei se ocupă de distorsionarea pieţei libere prin plafonarea preţurilor la câteva produse în numele „bunăstării şi fericirii poporului”... 

De-aia costă roşiile 50 de bani la piaţa din Matca-Galaţi şi 10-12 lei la piaţa din Sf. Gheorghe. Dar, e drept, peste tot în România pulpa de porc şi brânza de vacă s-au ieftinit cu 50 de bani kilul datorită intervenţiei Guvernului. Cât de inteligentă şi generoasă este intervenţia asta şi cât şi cum ne va scoate ea din foame veţi constata singuri în cele trei luni în care va funcţiona formidabila reducere de preţuri. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.