OPINII 10 august 2023

EDITORIAL. „La doi berbeci”: soluţie politică sau firmă de pus coarne?!

de Dumitru Manolăchescu | 1526 vizualizări

Pariază cineva la viitoarele alegeri pe AUR? Dar pe USR? Prea puţini, nu fac masă critică. Dar până la viitoarele alegeri, unde tot cu PSD-PNL-UDMR vom defila la guvernare (asta doar dacă vor mai dori maghiarii să se afle-n treabă...), avem de lucru acum cu un război politic anunţat de multă vreme: PSD vs PNL.

Aşa se petrec lucrurile când nu ai variante de rezervă, când partidele politice, 5 la număr, din Parlamentul României sunt incompatibile şi nu fac niciun efort ca să-şi revină, să-şi regândească opţiunile. La ora asta doar PSD, PNL şi UDMR par să înţeleagă mizele uriaşe ale stabilităţii şi bunei guvernări pe termen scurt, pentru accesarea miliardelor de euro din PNRR.

Chiar dacă UDMR s-a împiedicat pe scările Palatului Victoria, a reuşit să iasă pe uşa Guvernului pe propriile picioare şi cu fruntea sus. Nu a avut nimeni nimic a imputa miniştrilor maghiari. Dar nu se putea altfel, trebuiau susţinute pretenţiile unui partener important, fără de care PSD nu se descurcă: PNL.

Acum lupta pe voturi şi pe resurse se duce între cei doi „berbeci alfa” care au rămas la Palat. Îşi pun coarne, se dau cap în cap până nu va mai rămâne nimic nici din resurse, nici din voturi şi, desigur, nici din „dreapta judecată” cu care începuseră coabitarea la guvernare.

Ştiu amândoi berbecii ăştia că nu există altă variantă fezabilă – cel puţin în acest moment, dar mi-e teamă că şi după alegeri va fi la fel – decât această combinaţie de politici-ideologii-stângăcii-idioţenii dreapta-stânga. Cred că pe asta şi mizează premierul Ciolacu atunci când forţează mâna liberalilor cu „soluţii” inexistente pentru acoperirea găurii de 100 de miliarde din buget: desfiinţarea a 200 de posturi neocupate din schema bugetară, fără vouchere de vacanţă şi tichete de masă, comasarea unor teatre etc.

Ce va reuşi să facă Ciolacu dacă va insista cu ciupelile astea discriminatorii va fi să scoată în stradă şi bugetarii bine plătiţi, nu doar actorii şi amăreştenii din privat cărora li se vor reduce numărul de angajaţi sau tichetele de masă.

Adică PSD îşi cam dă cu barosul peste degete, sub privirile critico-cinice ale PNL. Care tocmai s-a gândit c-ar fi mai bine să iasă de la guvernare, căci „nu ne e frică să ne-ntoarcem la popor”. Adică la alegeri.

Vorbe goale, e un joc de-a şoarecele şi pisica: PSD spune că nu-i corect să suporte doar social-democraţii pierderea de imagine; PNL zice la fel: de ce doar liberalii să piardă voturi? De fapt, pierd voturi ambele partide, încurajând extrema AUR. Dar alegeri anticipate nu au cum să se-ntâmple la viteza cu care zburdă preşedintele Iohannis prin Europa, America, munţii patriei şi câteva ceasuri de relache la Cotroceni. Aşa că n-au decât să-şi ducă crucea până la capăt, încercând să fie mai deştepţi şi mai cinstiţi decât ceilalţi care au condus ţara până acum – ceea ce n-ar trebui să fie deloc greu, dar dacă te uiţi bine la ei...

Ce alte soluţii avem? Păi spuneţi voi: PSD sau PNL guvernare minoritară? Sinucigaşă. PSD sau PNL cu UDMR pe post de ordonanţă? La fel. Şi, cum spuneam, se cam termină, pentru că de USR şi AUR nu are nimeni nevoie.

AUR nu poate fi o soluţie, acest partid nu poate garanta o guvernare stabilă şi în folosul României. Nici singur, nici în vreo alianţă. Părerea mea este că nici nu-şi propun la modul sincer vreo participare la guvernare, şi-ar demonstra incompetenţa, slăbiciunile, analfabetismul politic. Lor le-ajunge circul, Şoşoacă, Simion şi ceilalţi de aceeaşi factură.

USR poate rămâne în discuţie, dar are nevoie de o infuzie zdravănă de energie, oameni de calitate, diplomaţie şi comunicare deşteaptă. Iar asta se capătă în timp, deci... pas parol USR, poate data viitoare.

Şi uite-aşa, soluţia „doi berbeci” orgolioşi rămâne singura în picioare. Cu condiţia ca „războinicii” să nu se bată prea tare cap în cap, la oameni asta are efecte nasoale, cu efect întârziat...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.