OPINII 16 iulie 2021

EDITORIAL. Joc murdar

de Dumitru Manolăchescu | 1026 vizualizări
Statuia zieței Themis Complexul instanțelor judecătorești, Brisbane, Queensland, Australia.
Statuia zieței Themis Complexul instanțelor judecătorești, Brisbane, Queensland, Australia.

Ce face UDMR cu reforma în Justiţie este un joc murdar. Scârbavnic aş zice. Politicienii maghiari s-au maculat în materie penală la fel de mult ca fraţii lor de etnie română. Partidul etnic are şi acum prin Ungaria fugiţi de puşcăria românească, ascunşi sub largi fuste protectoare proruseşti şi antieuropene. Deci le convine jocul murdar care ţine reformele atât de necesare din Justiţie pe loc.

Practic, reforma gândită de ministrul Justiţiei şi, probabil, şefii lui de la USR-PLUS ar trebui să înceapă cu desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. „Vom desfiinţa SIIJ în cel mai scurt timp”, promiteau aliaţii de la guvernare după ce s-au văzut cu sacii în căruţă. Dar „scurtul timp” a luat-o la vale şi s-a lungit nepermis şi descurajant de mult.

Nu există suficientă voinţă politică pentru a desfiinţa SS. Nu se înghesuie niciun partid ca să-i elibereze pe judecători de frică. Iar asta înseamnă o lovitură cumplită aplicată sub centură reformei în Justiţie. Fără desfiinţarea acestei secţii nimic nu se mişcă, totul încremeneşte în irelevanţă şi neîncredere.

Cei mai pe faţă şi activi opozanţi ai reformei se arată a fi udemeriştii. Ca să fie în ton cu apele Dâmboviţei, UDMR se strecoară prin vorbe de clacă:  vrem desfiinţarea SIIJ prin mutarea ei la Parchetul General. O mutăm, adică, nu o desfiinţăm. Mutăm ca să ce?! Desigur, ca s-o putem controla, să nu ne pierdem autoritatea, să nu-i lăsăm pe magistraţi să gândească de capul lor.

E un joc la care, spuneam, mai pe faţă sau mai pe dindos s-au raliat toate partidele parlamentare. Şi nu vorbesc aici de PSD şi AUR, care oricum erau împotriva desfiinţării SIIJ, ci de PNL şi USR-PLUS. E un joc sprijinit eficient de o Curte Constituţională care hotărăşte împotriva instituţiilor Uniunii Europene, împotriva Comisiei de la Veneţia, deci împotriva interesului naţional.

Moment în care nu poţi să nu te întrebi: mai vrea cu adevărat cineva desfiinţarea SIIJ? Şi chiar mai mult: mai vrea cu adevărat vreun partid politic „tutela” unei Uniuni Europene care doreşte o reformare din temelii a Justiţiei româneşti? Aş îndrăzni un răspuns: orgolioşii noştri politicieni, la Putere sau în Opoziţie, consideră că au crescut suficient la umbra UE, acum vor să fie liberi de orice îngrădiri, să cumpere şi să vândă orice şi oricât, să beneficieze doar de avantaje, de banii europeni, dar să nu li se mai amintească de îndatoriri, de acorduri, de promisiuni în relaţia cu UE.

Atenţie, însă: jocul ăsta murdar convine unui singur partid din alianţa de la guvernare, la UDMR mă refer, celelalte pierd puncte electorale preţioase. Pentru că românii vor stârpirea corupţiei, şi nu încurajarea ei de către politicieni hoţi şi mincinoşi. Pentru că românii vor să circule liber prin Europa şi prin lume, nu mai vor să fie „oaia neagră” a UE din cauza unor politicieni corupţi.

UDMR îşi face jocul murdar cu care s-a obişnuit după Revoluţie: şantajul la guvernele României, oricare ar fi ele. Se întâmplă şi cu guvernul Cîţu: nu desfiinţăm SIIJ, o mutăm. Altfel ieşim din coaliţie şi guvernul pică la prima moţiune de cenzură. Atât de simplu... Şi atât de eficient când nu există suficientă voinţă politică. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.