OPINII 25 august 2022

EDITORIAL. Independence Day: slavă Ucrainei!

de Dumitru Manolăchescu | 787 vizualizări
Sursa foto - Facebook @Comisia Europeană în România
Sursa foto - Facebook @Comisia Europeană în România

Rugineşte frunza prin pădurile ascunse în ceaţa tomnatică. Stau pe o băncuţă şi privesc în gol, ce altceva să faci pe 24 august... În dosul golului se iveşte un gând întrebător: cum o fi să-ţi sărbătoreşti Ziua printre bombe, gloanţe, alarme aeriene, ameninţări existenţiale care au umplut pământul Ucrainei de morţi nevinovaţi?!

Pe 24 august 1991 Ucraina şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Au trecut 31 de ani de haos nu doar în Rusia, ci şi în Ucraina. Iar pentru ca haosul şi răul să fie perfecte, tot într-o zi de 24, dar în februarie 2022, a venit ţarul Putin să rezolve problema purităţii slave şi a binelui făcut cu forţa: paşli na turbinca rusească, ucrainenilor, altfel veţi dispărea ca naţiune de pe faţa pământului!

Dar poporul ucrainean avea de această dată un lider: Volodimir Zelenski. Un actoraş mai degrabă ratat s-a transformat în cel mai urât vis al lui Putin. Preşedintele Ucrainei a rezistat tentaţiei de a fugi la prietenii occidentali şi a mobilizat naţiunea la luptă împotriva ocupantului rus. „Independenţă sau moarte!” se aude şi-acum pe câmpurile pe care mor, de-a valma, tineri ruşi care ascultă orbeşte ordinele unui dictator nebun şi combatanţi ori civili ucraineni dispuşi la sacrificiul suprem în numele Independenţei.

Şi noi, românii, sărbătoream o Zi în august: 23. Nu o mai facem şi e bine că-i aşa pentru că sărbătoarea asta tot de ruşi se lega: „poporul sovietic eliberator” ş.a.m.d. Acum ne-am lămurit definitiv: Rusia nu ştie să elibereze popoare, Rusia ştie doar să ocupe teritorii cu forţa armelor.

Am reuşit, astfel, să deschidem ochii asupra Ucrainei – o ţară vecină căreia i-am reproşat mereu un rapt teritorial pe care nu ea l-a săvârşit. Ce mai ştiam de Ucraina: contrabandă cu ţigări, femei frumoase, artişti de circ, killeri pe bani puţini şi oligarhi îndestulaţi. Nişte ignoranţi, noi, românii. Dar războiul cu ruşii, care tocmai a împlinit 6 luni, ne-a adus noutăţi despre Ucraina lui Zelenski: popor curajos, lideri puternici şi patrioţi, oameni sacrificându-şi viaţa pentru un ideal – Independenţa ţării în care s-au născut. 

Are şi România Zilele ei bune: o Zi a Independenţei, o Zi a Victoriei, o Zi a Eliberării, o Zi, dacă nu chiar două, ale Unirii. Ziua Independenţei faţă de ruşi nu s-a decretat încă; în decembrie 1989 Ion Iliescu a fost la un pas de a-i chema pe ruşi să-l ajute în apriga luptă împotriva teroriştilor din interior şi exterior. Dacă pohta lui Iliescu s-ar fi împlinit, eram şi acum în pat cu duşmanul, iar 23 August ar fi continuat să fie Ziua noastră Naţională...

Nu îmi doresc să aflu, din nicio experienţă directă, dacă noi, românii, am fi luptat pentru independenţa ţării noastre la fel cum luptă acum ucrainenii. Dar îmi doresc să ştiu că liderii ţării mele pot avea, la un moment dat, tăria de caracter pe care au demonstrat-o Zelenski şi mulţi alţii ca el, conducători sau nu, din Ucraina.

Cu gândul către Ucraina eroică vecină, dar şi cu multe întrebări la care nu vreau să aflu răspunsuri, mă transform astăzi într-un ecou al tuturor urărilor de victorie pe care românii le adresează ucrainenilor în lupta pentru independenţă pe care aceştia o poartă de 6 luni de zile. Slavă Ucrainei şi întregii lumi libere care o susţine!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 25 august 2022
Domnule editorialist, încerc de mult timp să mă abțin să vă scriu, dar uite că a venit clipa să nu mai vreau să o fac. Adică să mă abțin. Am înțeles de mai mulți ani că vă citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.