EDITORIAL. Inculţii din Guvern n-au nevoie de educaţie, cercetare şi cultură
Să ţii alegătorul în întuneric este o veche practică a partidelor comuniste, preluată fără nicio jenă după Revoluţia din 89 de urmaşii politici, „comuniştii de omenie” din FSN-PDSR-PSD. „Întuneric” nu înseamnă doar blocarea sau întârzierea accesului unor zone socio-geografice la presa independentă, nu doar manipulări de toată jena prin televiziuni şi ziare subordonate Puterii, ci şi restricţionarea actului de educaţie şi cultură. E suficient să dai tare cu barda în bugetele unor ministere esenţiale pentru viitorul civilizat şi demn al României, cum ar fi Ministerul Educaţiei, cel al Cercetării şi, desigur, al Culturii.
Să vorbească faptele: * la ultima rectificare bugetară, decisă alaltăieri de premierul Dăncilă, Ministerului Educaţiei şi Învăţământului i s-au tăiat 1,03 miliarde lei. Şi ca să fie treaba clară, Guvernul a eliminat creditele bugetare pentru programul de digitalizare a învăţământului, în valoare de 2 miliarde lei. Astfel, procentul în PIB al Educaţiei a ajuns de la 3,2 la 2,9%. * De la Cercetare s-au luat 370 milioane lei, bugetul scăzând şi el de la 0,18 la 0,15. * De la Cultură n-am auzit să se fi luat ceva, era şi imposibil atâta vreme cât nu mai era ce, acest minister era de multă vreme pus la pământ de Dăncilă, Breaz şi toţi celebrii inculţi din PSD care s-au ocupat vreodată de el.
Astfel, Educaţia şi Cercetarea au ajuns pe ultimele locuri în clasamentele europene privind finanţarea. De performanţe nu se mai vorbeşte, n-ai cum să faci performanţă cu un asemenea guvern, cu un asemenea buget. E jenant: 0,15% pentru Cercetare?! Or ajunge măcar pentru salarii? Că altceva nu se poate.
Organizaţia Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra unor altfel de realităţi, ignorate de inculţii şi needucaţii din guvern: banii de la Educaţie s-au tăiat chiar de la un program care se numeşte „Merg la şcoală”. Iar asta se întâmplă în ţara în care aproape 290.000 de copii între 7 şi 17 ani nu frecventează nicio formă de învăţământ. Cifra asta n-a impresionat-o pe madam Dăncilă, care a lovit încă o dată Educaţia românească rămasă la nivelul veacului trecut. Urmează, evident, abandonul total al învăţământului, românul se descurcă şi fără şcoală, unii ajung mari scule bugetare, parlamentari, miniştri şi chiar premieri...
Cum stau alte state mai de pe lângă noi? Să vedem, să căutăm pe la „vecini”: Ungaria, Slovenia, Cipru, Estonia, Letonia au bugete cuprinse între 5 şi 6% din PIB. La noi bugetele PSD din ultimii ani ai „dezvoltării şi modernizării României” au tot scăzut, de la 3,3% în 2016 la, iată, 2,9% în 2019 – cea mai mică valoare din Uniunea Europeană.
Aşadar, argumentăm ce-am zis la început: este o politică idioată şi ticăloasă, făcută cu bună ştiinţă de oamenii din fruntea PSD pentru a-i ţine în întuneric pe românii dependenţi de „bunăvoinţa” bugetară a guvernului. Cadrele didactice nu mai protestează, sindicatele lor nu mai au nicio reacţie după ce le-au crescut lefurile... În România liniştea guvernelor se cumpără cu bani de la Educaţie, Cercetare şi Cultură. De ce să investeşti în „creiere” educate când ele pleacă din ţară?! Cum să te ocupi cu prioritate de educaţia şi cultura oamenilor când tu ai nevoie de bani pentru salarii, pensii şi ajutoare de şomaj nesimţite? Despre pensia de 70.000 de lei pe lună a unui fost şef de penitenciar aţi auzit, desigur. Poate n-aţi aflat însă că există şi ajutoare de şomaj de 15.000 de lei pe lună...
Concluzia mea e o întrebare: aţi înţeles de ce România pesedeilor are atât de multă nevoie de „întunericul” bugetar din educaţie, cercetare şi cultură? Dacă da, înseamnă că mai sunt speranţe.