OPINII 5 mai 2023

EDITORIAL. Încă o Agenţie pentru clientela politică pesedistă

de Dumitru Manolăchescu | 6813 vizualizări

Pesediştii sunt indispensabili. Peneliştii mai puţin, fără ei se mai poate. Udemeriştii sunt de imagine, dau bine şi încheie subiectul „argumentele guvernării” cu un punct bine definit. Dar şi fără udemerişti se poate, s-a putut şi se va putea.

Însă fără pesedişti în funcţii extrem de bine plătite şi de cele mai multe ori inutile, nimic nu merge în ţara asta. De ce? Pentru că suntem o ţară la cheremul binomului indestructibil şi indispensabil PSD-PNL. Un binom care se poate dovedi decisiv pentru prezentul şi viitorul României – alegerile de anul viitor vor consfinţi, fără nicio îndoială, această presupunere pe care istoria o va numi „răul necesar”.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Încă o Agenţie a statului care controlează companiile statului până când nu mai rămâne niciun ban la buget. O Agenţie care îşi propune performanţă contra unor lefuri uriaşe. Dar o Agenţie creată pentru un conducător înnăscut: Marian Neacşu, actualul om de bază la Secretariatul General al Guvernului Ciucă, pesedist loial viitorului Guvern Ciolacu în această funcţie foarte necesară armatei de loialişti pesedişti puşi pe căpătuială.

Ca de obicei, liberalii au fost depăşiţi şi la acest capitol. Ei au acceptat, prin paşnicul, nevinovatul, naivul, pacificatorul general-premier N. Ciucă, înfiinţarea acestei Agenţii. Motivul declarat public se ştie: e neapărat nevoie să controleze cineva performanţele companiilor de stat, că uite unde s-a ajuns cu democraţia şi libertatea pieţei libere... 

Când s-au trezit din somnul prelungit permis de regulamentul instalat de paşnicul general-premier, liberalii s-au dat cu capul de pereţi: băăă, aţi dormit pe voi, păi pesediştii pun mâna pe toate companiile, regiile autonome cu capital de stat, toate firmele aflate sub controlul primăriilor, consiliilor judeţene şi agenţiilor de dezvoltare intra-comunitară.

Şi aici s-a cam rupt filmul, liberalii au înţeles, se pare, ţeapa pregătită de aliatul de încredere şi urmează să reacţioneze în dezbaterile din Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională. 

Şi, cu siguranţă, nu vor fi singurii care vor reacţiona. Cred că nici UDMR nu agrează o Agenţie care va centraliza inutil şi păgubitor decizia din teritoriu, preluând din atribuţiile ADI, primăriilor şi consiliilor judeţene. Prin urmare, din masiva construcţie pesedistă (închegată mincinos sub auspiciile PNRR şi OCDE...) s-ar putea să rămână o simplă sugătoare de fonduri bugetare, fără mari atribuţii. O Agenţie degeaba.

Ceea ce, desigur, n-ar trebui să se-ntâmple câtă vreme acest guvern se laudă că încearcă să reducă cheltuielile bugetare, să termine cu politizarea instituţiilor statului, cu nepotismele şi partizanatul politic pe bani publici.

Din păcate, am tot mai des sentimentul că tot ce se întâmplă în ţara noastră este menit să satisfacă nevoile oamenilor „speciali” din câteva partide şi instituţii „speciale”. Nicio decizie politică nu pare să se îndrepte spre binele omului de rând, al omului normal, al omului care munceşte cinstit nu doar pentru bunăstarea lui şi a familiei lui, ci şi pentru creşterea economică a ţării. 

Nu sunt vorbe mari, e doar o realitate cruntă: centralizarea deciziilor, nesocotirea şi indiferenţa faţă de capitalul privat care produce creşterea economică cu care se laudă nişte politicieni nesimţiţi, toată politica asta de tarabă promovată de binomul PSDNL în favoarea clientelei politice va duce în final la faliment. Dar va fi vorba de falimentul unei ţări, nu al unor partide ticăloase. 

De fapt, cel mai trist nu e ce vrea să facă PSD, ştim de multă vreme cu ce se ocupă acest partid când este la guvernare şi nimic nu s-a schimbat în bine de când îl controlează Ciolacu, Simonis, Neacşu sau ministrul Câciu. Cel mai trist este ce se întâmplă cu PNL, un partid care nu mai ştie pe cine, cum şi de ce reprezintă. Un partid care şi-a pierdut busola.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.