OPINII 5 iunie 2018

EDITORIAL. Fugind în jurul cozii, ca nişte căţei tâmpiţi

de Dumitru Manolăchescu | 1047 vizualizări

De aproape 30 de ani ne învârtim în jurul cozii, ca nişte căţei tâmpiţi. Coada lui Iliescu a fost cea mai lungă, i-a ghidat şi pe ceilalţi: Năstase, Ponta, Dragnea şi tot ce înseamnă fesenismul şi urmaşii lui. Nu ştim ce vrem, îi alegem pe corupţi, îi punem să guverneze şi-apoi le cerem democraţie, luptă anticorupţie şi bunăstare. Cui?! Unor analfabeţi funcţionali. Avem în mintea şi-n votul nostru nostalgii comuniste şi post-comuniste, dar ne uităm cu jind la nivelul de trai al vecinilor europeni. Nu nemţi, francezi, englezi, elveţieni, la ăştia nu putem oricum ajunge, ci la unguri, cehi, polonezi, chiar şi bulgarii ne dau lecţii.

Ce se-ntâmplă, de fapt, cu noi? De ce suntem atât de nevolnici, de manipulabili, de şantajabili, de proşti? Greu şi mult de spus, ne-apucă ziua de sâmbătă cu filozofări şi nu-i timp de-astea, avem mare miting mare pesedist pentru umilirea Justiţiei. În câteva cuvinte, totuşi: există o conjuraţie politică împotriva democraţiei de tip liberal cu care românii au crezut că se pricopsesc după decembrie 1989. Urmaşii FSN, oricum s-au numit ei de-a lungul anilor, iar aici intră şi falanga anti-Justiţie condusă de Tăriceanu, nu s-au împăcat niciodată cu lupta anticorupţie promovată în ultimii 10-15 ani de Kovesi-Băsescu-Iohannis. Anticorupţia nu există în gena lor politică. Corupţia, în schimb, e la ea acasă. Era de aşteptat să izbucnească acest război politic, el nici măcar nu are conotaţii ideologice, aş zice  că acestea din urmă sunt doar o boare propagandistică.

 Partidele care guvernează nici măcar nu se mai ascund: procurorii trebuie băgaţi în „cuşti” cât mai strâmte şi dresaţi să facă frumos în faţa biciului Puterii, SRI-ul îi ascultă şi îi costă prea mult pe corupţii partidelor, incomozii trebuie schimbaţi, decredibilizaţi, neantizaţi, atârnaţi de stâlpi, unşi cu miere şi daţi pradă albinelor şi muştelor... Cei fideli, cei supuşi, cei care-i votează şi-i apără pe corupţi trebuie susţinuţi prin orice mijloace. Uitaţi-vă la posturile de televiziune arondate Puterii şi vedeţi despre ce e vorba.

Minciunilor cu creşteri importante de lefuri şi pensii, cu autostrăzi şi relaxare financiară li se adaugă uriaşa agresiune a unei Curţi curat anti-Constituţionale împotriva României şi a poporului român. O Curte Constituţională haotică, ineptă, ilogică, politizată până-n măduva gândirii normale de câteva partide care sunt în stare să-i aburească, să-i strice, să-i transforme în membri de partid şi pe nou-născuţi – din ce în ce mai puţini, e drept, semn că până şi pe ei îi sperie cuplul politic aflat la Putere.

Este un peisaj sumbru al României centenare. O Românie căreia mulţi îi spun „Penalistan”, carevasăzică un „stat al penalilor”. N-am trăit niciodată mai periculos decât acum, nici măcar Ceauşescu nu ne-a legat atâtea pietre de moară de picioare. Vom reuşi să ne eliberăm doar atunci când vom purcede la schimbarea opţiunilor politice. Nu iliberalism ne trebuie, ci ifesenism de tip Iliescu-Năstase-Dragnea. Nu autoritarism de tip Viktor Orban, ci democraţie empatică pentru milioanele de români nedreptăţiţi, minţiţi, abuzaţi psihic de toanele unei Puteri corupte.

La ce să ne aşteptăm? Sâmbătă, miting pesedist de toată jena în Capitală. Apoi, dacă Iohannis nu o va revoca pe Kovesi şi nu-i va băga în cuşti pe procurori, iniţierea demersurilor pentru suspendarea preşedintelui, urmată de un vot pro sau contra democraţiei şi Justiţiei. Poate că doar aşa vom rupe, cumva, coada aia în jurul căreia ne învârtim ca proştii de 30 de ani. E timpul să aflăm cine suntem şi ce vrem. Altfel, vom „coabita” încă nu ştiu câţi ani într-o cloacă politică anti-europeană pe care România nu-şi poate permite s-o mai suporte, s-o mai gireze, s-o mai susţină prin neprezentare. Doar că mi-e frică de Referendumul ăsta... Cum să aduni 6 milioane de voturi într-o vară fierbinte?! S-ar putea să ne salveze din nou „străinaşii”, cei pe care se pregăteşte acum Guvernul să le fixeze maximum de ajutor pentru rudele din ţară: 2.000 de euro. Trimiţi mai mult, eşti obligat să dai cu subsemnatul la Finanţe, la organe... Asta îi va supăra pe mulţi!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.