OPINII 7 noiembrie 2019

EDITORIAL. Frunza Elenei, porcul lui Liviu, oaia lui Daea

de Dumitru Manolăchescu | 1494 vizualizări

Mă uit speriat pe harta Europei: România este roşie! Din nou? N-am terminat cu ciuma roşie? Îmi revin parţial abia când citesc: încă puţin şi toată ţara e cuprinsă de virusul pestei porcine. Încă puţin şi nu vom mai mânca porci crescuţi în România. Pentru că nu vom mai avea de unde să luăm carne de porc românesc din cauza pestei. Pesta porcină a învins Guvernul României. Vor mai fi, cine ştie, câteva sute de curajoşi care îşi vor amenaja coteţe în baie şi vor creşte porcul la bloc. De exportat nici vorbă, asta va fi cu totul exclus. Vom mai pierde câteva sute de milioane de euro din această cauză.

Dar ce mai contează pe lângă tot ce pierdem în fiecare zi... Dacă-l întrebi pe fostul ministru Daea cum devine chestia cu pesta îţi vorbeşte o oră fără să atingă subiectul. Are un soi de limbariţă de analfabet care-a învăţat să vorbească la 16 ani, moment din care nu s-a mai putut opri. De la alţii mai informaţi decât ministrul aud că avem carne de porc şi produse din carne de porc din Belgia. Îmi place berea belgiană, de porc belgian n-am auzit. Nici de mici belgieni, care, spun mulţi, au înlocuit micul tradiţional românesc. Şi nici salamul de Sibiu nu mai e făcut cu carne de porc românesc, ştiaţi asta? Cum dracu’ să nu te-apuce plânsu’?!

Staţi să vedeţi: am cumpărat nişte carne tocată zilele trecute de la un magazin recent deschis în cartier – nu-i spun numele, mai sunt câteva prin oraş şi n-aş vrea să le stric cifra de afaceri. Carnea aia e posibil să fi văzut şi ceva carne, dar sigur avea 80% organe, gen plămâni, splină şi alte chestii pe care mama le punea eventual la caltaboş. N-am simţit gust de Belgia sau de Germania, dar nici de porc. Am făcut o ciorbă în care perişoarele săreau ca nişte mingi când le dai de podele. De lene şi pentru că oricum faptul era consumat nu m-am dus cu carnea tocată la Protecţia consumatorului. M-am dus în schimb la magazinul cu pricina şi le-am arătat doamnelor de-acolo obrazul: „Nu-i frumos, nu mai faceţi de-astea că vă pierdeţi clienţii pe care abia i-aţi găsit”. Mi-au răspuns scurt şi vinovat: „Ne scuzaţi, mulţumim!”. Mare victorie, dar ce să vrei mai mult?! Nu e vorba doar de calitatea porcului din fermă, ci şi de calitatea porcilor-hoţi din comerţ, indiferent de etnie...

Deci nu vom mai avea porci româneşti pentru că Petrică Daea n-a făcut ce trebuia când trebuia. Adică n-a luat măsuri împotriva pestei atunci când încă se mai puteau lua măsuri eficiente şi de durată. A lălăit-o Petrică în stilu-i inconfundabil de moş Tăgârţă aterizat din izmene direct în fotoliul de la Palatul Victoria. Dacă îi vom citi vreodată raportul de final de ministeriat vom afla, cu surprindere, că dl. ministru n-a avut odihnă în lupta cu stihiile naturii pentru creşterea producţiilor de grâu, de cartofi, de mazăre şi fasole, de porci şi vite. Dar mai ales cu telemeaua şi oile de la Sibiu s-a ocupat dumnealui. Oaia care trebuie pusă pe drapelul de ţară în locul frunzei. Ce-i aia frunză, frate, adică noi suntem un fel de frunză-n vânt? Oaia, da, animalul ăsta disciplinat şi prost ca Petrică în „turma” PSD poate fi o bornă de bunăstare şi civilizaţie.

Să recapitulăm ce-am învăţat noi de la ministrul Daea: lăsaţi frunza Elenei şi porcul lui Liviu, învăţaţi să creşteţi şi să mâncaţi oaia lui Daea. Nu credeam dar mi-a ieşit şi-o rimă la final. Poftă bună şi-un sfat: evitaţi carnea tocată gata, alegeţi o bucată de carne, mirosiţi-o fără jenă (dacă simţiţi un damf de oţet e o problemă) şi tocaţi-o acasă, eventual cumpăraţi de la magazinele care au în dotare şi-o maşină de tocat carne. E mult mai sigur.

Ce-i drept e drept, nu suntem singurii care suferă, chinezii se confruntă cu pesta de multişor şi au omorât sute de mii de porci până acum fără să găsească soluţii. De ce-ar fi reuşit Daea acolo unde nu pot chinezii? De ce-ar reuşi noul ministru, Adrian Oros, acolo unde n-a putut Daea? Sunt întrebări la care mi-e greu să răspund, dar sunt sigur că pesta va fi foarte greu de oprit, iar oaia lui Daea în locul porcului lui Liviu începe să nu mai fie o glumă. Până când se va găsi şi pentru oaie vreun virus african sau australian şi nu ne-or rămâne decât merele. Poloneze, că alea româneşti se strică în pivniţele producătorilor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.