OPINII 31 ianuarie 2023

EDITORIAL. Fotbal şi tenis: scandări xenofobe, eroi antivaccinişti şi antinazişti

de Dumitru Manolăchescu | 975 vizualizări

Astăzi e despre sport. Nu fotbal, nu Sepsi-Craiova, nu „Afară, afară cu ungurii din ţară!”. Despre acest episod cu repetiţie al xenofobiei infantile doar atât: e stupefiant şi îngrijorător că un grup de 100-200 de fanatici pot să strige aşa ceva în tribuna unui stadion care nu e acasă la ei, ci exact în oraşul în care trăiesc 80% dintre cei care, conform strigăturilor oltene, ar trebui să fie daţi afară din ţară... Nu, nu e semn de curaj, e pură inconştienţă, iresponsabilitate, xenofobie şi naţionalism ruginit. N-aş vrea să cred că sloganul repetat de suporterii olteni la Sf. Gheorghe (şi altele, la fel de discriminatorii, pe alte stadioane şi la alte discipline sportive) indică, cumva, gradul de civilizaţie al ţării în care trăim. Pentru că ar fi al dracului de trist dac-ar fi aşa!

Sigur, la fel de trist şi deplasat e şi sloganul cel mai des acuzat de fanii echipelor „româneşti”: „Ria, ria, Ungaria”. Bănuiesc că asta e ceva care susţine Ungaria Mare. Temă sensibilă pentru spectatorii români, mai ales pentru cei din afara judeţului, neobişnuiţi cu fenomenul. Dar mai puţin brutală şi ilogică decât „afară, afară cu ungurii din ţară!”. Ca să înţelegeţi absurdul situaţiei: „Sepsi” avea, duminică, 7 jucători etnici români în primul 11, în vreme ce Craiova nu se lăuda decât cu 4...

Deci nu fotbal, ci tenis. Dar la fel de trist şi îngrijorător: Djokovici a devenit eroul antivacciniştilor. Uite că se poate câştiga un mare trofeu şi fără să te vaccinezi. Bravo, Nole! Dar de ce să admiri şi să aplauzi un om care nu se vaccinează anti-Covid 19?! E, oare, un merit? Te ajută cumva antivaccinismul în performanța sportivă? Te ajută în viaţă? Eşti mai sănătos şi mai zdravăn la cap dacă nu te vaccinezi?

Nu găsesc niciun „da” confirmat de medici specialişti, nu de politicieni habarnişti, la întrebările astea. Vaccinul anti-Covid 19 nu a dăunat oamenilor, ci i-a ajutat să trăiască. Pe unii n-a mai reuşit să-i salveze, au fost şi reacţii adverse notabile. Dar puţine, foarte puţine faţă de numărul celor nevaccinaţi, morţi din cauza acestui coronavirus. Cei care iau medicamente ştiu că, dacă citeşti despre reacţiile adverse, nu mai iei nici banala aspirină. Şi totuşi, ne înghesuim şi băgăm în noi tone de pastile... Dar numai vaccinul e ticălos, doar vaccinul e manipulat, fals, nenorocit, împotriva sănătăţii omului, făcut anume ca să ne distrugă fertilitatea şi să-l îmbogăţească pe Bill Gates! Vaccinul e duşmanul omenirii! Trăiască Nole, eroul antivaccinist!

Dar Nole mai are o calitate: este şi antinazist; el, tatăl lui, care s-a filmat cu steagul Rusiei şi portretul lui Putin în mijlocul unor fani pro-ruşi la Melbourne, şi probabil mulţi dintre prietenii şi rudele lui. Merită, la o adică, respectat şi iubit pentru antinazismul lui. Evident, o retorică pro-Rusia şi pro-Putin destul de larg răspândită inclusiv într-o anume parte a clasei noastre politice xenofobe şi rudimentar naţionaliste. Oameni care inversează realitatea: Rusia e victima inocentă, Ucraina e nazismul reşapat, reprezentat, culmea, de un biet actor evreu... Se poate gândi şi-aşa, mintea omului dispune de nesfârşite cărări ascunse, întunecate, dispuse să vadă doar ce le place şi să judece tot.

Îl respect pe jucătorul de tenis Novak Djokovici. Nu-l înţeleg şi nu-l respect pe omul Djokovici, robul unui anturaj şi-al unor idei demne de epoci demult apuse. Nu l-am susţinut în meciul cu Tsitsipas, mi-ar fi plăcut să câştige grecul. N-a fost să fie, poate data viitoare, poate chiar la Roland Garros. 

În rest... Revenind la durerea noastră, mi-e teamă că larga dezbatere publică aprinsă de „focul de artificii” lansat din tribunele stadionului din Sf. Gheorghe nu va reuşi să educe fanii mult prea înfocaţi ai echipelor noastre de fotbal. Un fotbal prost, jucat pe nişte terenuri mizerabile, la discreţia oricărui grup masiv de suporteri dispus să strige orice blestemăţie, din convingere sau pentru o sumă de bani. Va trebui umblat masiv, rapid şi inteligent la regulament, dar mi-e teamă că „rapid, masiv şi inteligent” sunt noţiuni cu totul străine conducătorilor fotbalului nostru. Vom vedea!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.