OPINII 18 august 2021

EDITORIAL. Fotbal bărbătesc, scandări xenofobe

de Dumitru Manolăchescu | 1381 vizualizări

Fostul mare fotbalist Gică Popescu crede că bărbăţia din fotbal scuză scandările xenofobe ale unor mitocani care îi invită pe „bozgori” afară din ţară pe mai toate stadioanele pe care joacă Sepsi Sf. Gheorghe. O echipă antipatică multor români verzi chiar dacă are antrenor român neaoş, iar 90 % din echipă sunt români, africani, portughezi etc. Foarte puţini maghiari în echipa finanţată de Laszlo Dioszegi.

Cum să interpretezi scandările xenofobe ale constănţenilor, de pildă, ca să ne referim doar la ultimul episod de acest gen? E suficient să le zici mitocani needucaţi, necivilizaţi, neumblaţi prin lume, închişi într-o lume a lor, din care nici măcar turcii şi ucrainenii nu fac parte, ce să mai vorbim de maghiarii din Ardeal?! N-aş crede că ajunge. Iar exemplul pe care îl dă Gică Popescu, care scuză comportamentul degradant al ultraşilor constănţeni, este dăunător şi riscant bunei convieţuiri între oameni, nu între „bozgorii împuţiţi” şi „moldovenii împuţiţi” ori „constănţenii împuţiţi”.

Ne chinuim de ani de zile să curăţăm atmosfera „împuţită” de pe stadioanele noastre de câteva mii de „fani împuţiţi” şi-uite că vine „marele” Gică Popescu să ne spună că reclamaţiile şi protestele jucătorilor de la Sepsi „arată cea mai mare lipsă de bărbăţie care poate exista la un sportiv”. Adică dacă nu înduri „bărbăteşte” scandările mitocanilor needucaţi, n-ai ce căuta în fotbalul de „înaltă clasă”.

Aşa o fi? La „bărbăţie” se reduce totul? Cred mai degrabă că Popescu este direct interesat să nu primească clubul de suflet al bunului prieten Hagi vreo sancţiune drastică de la UEFA. Stai liniştit, baciule, UEFA a răspuns reclamaţiei clubului din Sf. Gheorghe: „Organismele jurisdicţionale ale UEFA nu au competenţă să se implice în cauze de acest gen”.

Mai rămâne, totuşi, ceva: bunul simţ. Omenia. „Nu suntem unguri, nu suntem români, nu suntem turci. Suntem oameni”, spune directorul general al OSK Sf. Gheorghe, Attila Hadnagy. Ai auzit vorbele astea pe la marile cluburi de fotbal la care ai jucat, baciule? Sunt convins că da. Şi-atunci?!

Şi-atunci cu asta rămânem: cu omenia lipsă, cu nişte amenzi penibile din partea LPF celor doi antrenori şi clubului constănţean şi cu judecăţi de valoare despre „bărbăţia” din fotbalul nostru cel de toate zilele. Că nu i se-ntâmplă doar clubului din Sf. Gheorghe, şi nu se strigă doar „afară cu ungurii din ţară”, xenofobilor de toate culorile fotbalistice li se pune pata şi pe „ţigani”, te-apucă ameţeala dacă stai în tribune la un meci Steaua-Rapid, de pildă.

Pe mine, însă, mă atinge la modul complex o altă ameţeală: aia când mă gândesc că e foarte posibil să intre în prima ligă românească şi „marele” club din Miercurea Ciuc, Csikszereda. Să te ţii atunci vânzoleală pe la comisiile de disciplină ale Ligii I...

Până una-alta, fotbaliştii de la Sepsi au organizat înaintea meciului cu FC Argeş un protest inedit: „21 de secunde pentru secolul 21”. Un protest de care marele fost fotbalist Gică Popescu n-are habar, pentru că pe el nu-l interesează decât caracterele tari, bărbăteşti, din fotbal. N-are Gică treabă cu protestul unor „slabi” din Secuime! O fi ştiind el ceva, că nu degeaba a „jucat” o vreme la prison.

Păcat că au pierdut ai noştri meciul cu Argeşul. Dacă vor continua aşa, va trebui să-i dau dreptate lui Gică Popescu: fotbalul bărbătesc n-are treabă cu emoţiile iscate de scandările xenofobe ale unor mitocani necivilizaţi.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Costin Cristea, 21 august 2021
Sunt de acord cu autorul textului. Sunt pentru fair-play pe terenurile de sport. Dar nu înțeleg de ce echipa trebuie să poarte un nume numai maghiar, deși este înscrisă în Campionatul FRF? Mi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.