OPINII 29 septembrie 2020

EDITORIAL. Dulce ca mierea e votul naţiei!

de Dumitru Manolăchescu | 1130 vizualizări

Gata, s-a votat, s-a putut, au scăpat bucureştenii de mahalaua Firea-Pandele-Budeanu. Au scăpat câteva mari oraşe de figuri din altă epocă: Timişoara, Constanţa, Bacău, Braşovul chiar, deşi Georgică Scripcaru n-a fost deloc un primar rău, a făcut din Braşov un oraş modern, european, în care ţi-ai dori să trăieşti. Timişorenii au scăpat de Robu-cel-prea-mult-vopsit, Constanţa de umbra lui Mazăre... Surpriza mare e la Vrancea, unde baronul încoronat al matrapazlâcurilor a cedat Consiliul Judeţean după 5 mandate, ceea ce mă face să cred că propunerea de a se limita numărul de mandate şi pentru primari are oarece noimă.

Perdanţii se dau victorioşi. PSD e mulţumit că mai controlează 20 de judeţe şi vreo 1500 de primării. Sigur, Topolovăţul din Deal nu e Iaşi, Constanţa sau Braşov, dar te mulţumeşti şi cu puţin când nu mai ai muniţie, când vezi că-ţi fuge pământul de sub picioare. Până şi dezastrul Firei de la Bucureşti e o victorie –  pentru unii orice şut în dos înseamnă, automat, un pas înainte... Pe madam Firea slujba la Primărie a costat-o 10 cm. de colon şi lipsa permanentă de acasă – aproape că citez din mărturisirile emoţionante ale soţului soţiei sale, ofticatul Pandele din Voluntari.

Pro România nu există, practic, pe harta „localelor”, dar tupeistul Ponta îi sugerează incongruentului Ciolacu să-şi rebrenduiască partidul, să se cheme Pro România. Şi asta doar pentru că Robert Negoiţă de la sectorul 3 al Capitalei a părăsit PSD, candidând şi câştigând sub sigla Pro Bucureşti. Cam puţin, meştere!

ALDE nu mai apare decât în amintirile unor şefi de instituţii fugiţi de la PNL pentru nişte funcţii bine plătite.  Omul de televiziune Florin Călinescu, de la necunoscutul Partid Verde, a obţinut un scor mai bun decât „salvatorul” Capitalei, Călin P. Tăriceanu.

A intrat tare în câteva mari oraşe USR-PLUS – surpriza plăcută a acestor alegeri locale. PNL s-a descurcat onorabil într-o situaţie complicată,  câştigând vreo 8 judeţe în dauna PSD. Care PSD a rămas, totuşi, cu 20 de consilii judeţene, cu 3 mai mult decât are acum PNL. În mai toate consiliile, însă, alianţa PNL-USR-PLUS, eventual şi cu PMP („cel mai mare partid mic”, cum i-a spus Băsescu), va avea un cuvânt greu de spus.

Cum era de aşteptat, UDMR şi-a păstrat judeţele tradiţionale, plus Primăria Tg. Mureş. Arpad Antal va păstori Sf. Gheorghe încă 4 ani şi, dacă va continua să o facă la fel de eficient ca până acum, va avea şi sprijinul românilor, nu doar al maghiarilor. A declarat, dealtfel, că îşi doreşte o relaţie mai bună cu etnicii români, ceea ce poate să sugereze o mai bună conlucrare interetnică pe diverse planuri. Deloc imposibilă, mai ales în perspectiva probabilei participări a UDMR la guvernarea României după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.

La noi în judeţ catastrofa se numeşte tot PSD. Partidul lui Dragnea n-a reuşit să prindă vreun loc în Consiliul Municipal Sf. Gheorghe şi are doar doi consilieri la judeţ, faţă de trei ai PNL, liberalii având un consilier şi la municipiu. De ce şi de unde lovitura asta? Românii n-au prea venit la vot, iar cei care au venit au votat orice altceva decât PSD. E trist să ai un singur consilier de etnie română în Consiliul municipal, cu ani în urmă erau cel puţin patru. Să ne supărăm pe români că n-au ieşit la vot? Ştiu o doamnă fostă consilier local PSD care le urează românilor „să trăiască aşa cum au votat”. Trăiau, oare, mai bine românii din Sf. Gheorghe când PSD se opintea în naţionalisme de paradă în Consiliul municipal? Să fim serioşi!

Pentru mine surpriza mare a fost la Întorsura Buzăului, unde oamenii şi-au ales primar un candidat USR-PLUS. Nu credeam, aş fi pariat că Raul Urdă n-are nicio şansă, dar uite că întorsurenii s-au deşteptat. I-a ajutat şi Leca Băncilă, fostul primar, lipsit de idei şi de mijloace, care a mai avut şi proasta inspiraţie să fugă la ALDE. Ce să cauţi, frate, în partidul lui Tăriceanu?! Înţeleg că USR-PLUS a câştigat şi Primăria Valea Mare. Altă noutate absolută, care nu compensează lipsa de vizibilitate, inacţiunea de la nivelul municipiului Sf. Gheorghe – dar non-combatul aparţine tuturor partidelor româneşti din Covasna.

Se dau ultimele bătălii în birourile unde se mai numără şi renumără voturi – în joc a rămas doar sectorul 1 Bucureşti, unde Clotilde Armand nu mai e sigură de fotoliul de primar, acuzând PSD de fraudă. Se ocupă Poliţia, se fac anchete. Nu cred să se-ntâmple minuni, dar chiar de s-ar produce vreo schimbare de ultimă oră, trendul anti-PSD este extrem de clar exprimat la aceste alegeri locale. Românii vor altfel de guvernări locale, vor primari şi şefi de instituţii ale statului care să vorbească cu ei, să comunice, să le înţeleagă nevoile, să se implice şi să participe. Nu mai poate fi vorba de a „stăpâni” masele din birouri luxose, e vorba de a empatiza, de a comunica, de a vorbi pe înţelesul şi pe temele agreate de oameni.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.