OPINII 11 noiembrie 2019

EDITORIAL. Diaspora şi-a plătit factura la gaze

de Dumitru Manolăchescu | 1142 vizualizări

Scriu în etape, încercând să întârzii cât mai mult mail-ul către redacţie pentru a prinde esenţialul: primii doi clasaţi la Prezidenţiale.

  • E aproape 3 după amiază şi văd cifre care-mi ridică plăcut tensiunea: a votat peste 25% din electorat, adică vreo 5 milioane de români. Prezenţă mai mare în oraşe, ruralul începe să se retragă. Încurajator. Spre seară vor ieşi masiv la vot tinerii, completând tabloul zilei cu o tuşă optimistă.
  • Diaspora, te iubesc! Mi-a plăcut teribil o expresie virală pe Facebook: „Ieşiţi la vot să le plătim factura la gaze!”. Trei secunde n-am înţeles, apoi am râs cu poftă: deştepţi şi cu umor românaşii noştri. Sper să-şi plătească factura la gazele din 10 august cu vârf şi îndesat. Dacă mă gândesc bine, bătaia şi gazarea jandarmilor, plus dispreţul, mitocănia şi minciunile sinistrelor personaje din Guvernul PSD i-au mobilizat pe diasporeni mai eficient decât orice promisiune electorală a lui Iohannis sau Barna. Decontează PSD şi bine face, are ceea ce merită. Până pe la ora 15 au votat aproape 500.000 de români din străinătate. Asta înseamnă 2-3% pentru adversarii d-nei Dăncilă. Nasol... Gazele din 10 august sunt al dracului de scumpe, cei rămaşi în ţară nu vor vota altfel decât rudele lor din Diaspora. Adică vor vota orice mai puţin Dăncilă sau PSD, asta ştiu şi pesediştii, de-aia s-au dat peste cap ani de-a rândul ca să-i împiedice să voteze. 
  • Tot din Diaspora: o româncă din Italia plânge spunând reporterului TV că votează ca să se poată întoarce acasă, îi e dor de familie, de ţară, de prieteni. Ce simplu şi, totuşi, cât de complicat e să te numeşti guvern al României şi să înţelegi nişte oameni care nu cer decât să fie respectaţi. Prin respect înţelegând şi asigurarea unui loc de muncă de care să nu-ţi fie ruşine, care să-ţi permită să trăieşti demn. Nu vrea nimeni dintr-odată soarele de pe cer după atâta întuneric, dar puţin respect, puţină empatie, adevăr şi nu minciună – toate astea nu costă prea mult, le putem avea în timp record.
  • Dar şi în ţară multe se leagă de românii de afară. O bătrână de aproape 90 de ani a venit la vot spunând că îşi doreşte mai mult decât orice „să vină copiii din străinătate acasă”. Diaspora este durerea noastră, a tuturor. Când un sfert din populaţia României şi-a luat lumea-n cap de răul unor guvernanţi mincinoşi şi incompetenţi, poate că e momentul să te gândeşti puţin şi la viitorul acestei ţări. Diaspora este şi speranţa noastră, pentru că, iată, votul lor masiv la Europarlamentarele din acest an a schimbat lucrurile în ţară, devenind un simbol şi la Prezidenţiale.
  • E ora 16,30, aflăm că au votat aproape 7 milioane de români în ţară şi peste 500.000 afară. E destul? Nu, dar mai sunt multe ore de vot. Chiar dacă mulţi tineri născuţi după Revoluţie nu şi-au făcut timp să meargă la vot, tendinţa pare să fie părăsirea candidatului PSD de către electoratul educat. A fost nevoie, iată, de 30 de ani de libertate şi democraţie ca să înţelegem că votul poate fi o forţă uriaşă, că votul poate schimba multe lucruri pe care le credeam înţepenite, înşurubate, ruginite, ancrasate. Sper să avem diseară, cel târziu mâine, confirmarea eşecului previzibil al PSDăncilă pentru a ilustra ceea ce spun.
  • Ora 18. Situaţia se complică pentru Viorica Dăncilă, Dan Barna recuperează câteva procente în cursul după-amiezii şi îşi pune speranţa în votul din Diaspora, care îi este net favorabil. În străinătate au votat până la ora asta 600.000 de români. O cifră uriaşă, însemnând cel puţin 4 procente, din care Barna poate lua măcar două. Care s-ar putea să fie esenţiale pentru ocuparea locului 2 în clasament.
  • BEC anunţă: prezenţa la vot a depăşit 42%, în ţară au votat aproape 8 milioane de oameni. Eu încă sper ca tinerii să meargă la vot în cursul serii, pentru a trimite în istoria neagră a României un partid profund toxic de-a lungul şi de-a latul a 30 de ani în care ne-a obturat libertatea.
  • Stres la UDMR: este foarte mică prezenţa la vot în Covasna, ceea ce poate însemna că liderul maghiarilor, Kelemen Hunor, nu face cele 3 procente necesare decontării cheltuielilor cauzate de aflarea în treabă la candidatura pentru Cotroceni.

Mă opresc aici, veţi afla, cu siguranţă, mult mai multe din surse media adaptate la realitatea imediată. Ziarele tipărite nu fac faţă „breaking news”-urilor televizate, dar au farmecul şi mirosul lor unic. Până mâine aş zice precum Gabi Firea, dar fără nestrămutata ei credinţă: Doamne ajută!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.