OPINII 22 iulie 2022

EDITORIAL. „Desant” maghiar la Băile Tuşnad

de Dumitru Manolăchescu | 1272 vizualizări

Politicieni mai ales, dar şi alţii: cercetători, profi universitari, ong-işti, artişti, intelectuali de tot felul au coborât din maşini sau avioane direct la Băile Tuşnad pentru a participa la „cursurile” Universităţii de vară Balvanyos. E aici o deturnare de locaţie, pentru că a fost mutată de la Balvanyos la Tuşnad, dar sensul rămâne acelaşi: această Universitate este un eveniment major, de necontestat, al comunităţii maghiare din România.

„Desantul” maghiarilor de peste hotare se îmbină armonios cu „pelerinajul” conaţionalilor noştri de etnie maghiară. Politicieni români? N-am auzit. Pe vremuri s-au dus acolo şi Băsescu, şi Constantinescu, şi Adrian Severin... Acum sunt puţini invitaţi, sunt prea multe crize şi nici să te afişezi cu prietenul lui Vladimir Putin ca să vorbeşti despre democraţie şi drepturile minorităţilor nu se face. Aud că fostul premier Ludovic Orban va fi acolo, invitat de onoare datorită numelui şi originii pe care le are. În rest, puţini şi inofensivi. Invitaţi de onoare vor fi şi câţiva miniştri de etnie maghiară din Guvernul României. Adică va fi şi generalul Ciucă la Tuşnad, prin reprezentanţi.

Din partea cealaltă, însă, e dezmăţ total: vreo 5 miniştri ai Guvernului condus de Viktor Orban, directorul Muzeului Naţional al Ungariei, şeful Arhivelor Naţionale Maghiare, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a Ungariei, şeful Căilor Ferate Maghiare, antrenorul echipei naţionale de fotbal, un astronaut... 

Că te şi-ntrebi: oare ce-or fi vrând, frate, oamenii ăştia? Le e prea cald în pusta maghiară şi s-au gândit să respire aer de munte la Tuşnad? Asta ar fi de înţeles, altfel atâta zbatere la nişte cursuri de vară te poate pune pe gânduri. 

Cu siguranţă, figurile centrale vor fi aceleaşi: premierul Viktor Orban şi fostul pastor Laszlo Tokes. Unul lângă altul, aşa cum se cuvine unor prieteni declaraţi ai păcii şi binelui maghiarimii. O pace şi-un bine văzute puţintel altfel decât restul lumii civilizate, dar ce mai contează amănuntele astea când patriotismul lui Viktor Orban se îmbracă armonios în cuvinte ruseşti?!

S-au spus şi se vor spune multe vorbe la Băile Tuşnad. Din vorbe se vor ridica şi se vor dărâma statui, se va pune la cale viitorul relaţiilor frăţeşti româno-maghiare. La urmă se va scrie-citi un comunicat glorios despre cât de mică şi proastă e lumea care pune botul la războiul din Ucraina şi cât de mare şi deşteaptă e unitatea şi solidaritatea maghiarilor de pretutindeni.

Care unitate chiar e mare, cel puţin de la Budapesta la Sf. Gheorghe. Ceva mai mare decât, de pildă, unitatea şi solidaritatea românească de la Bucureşti la acelaşi Sf. Gheorghe. Guvernul generalului Ciucă n-ar fi trimis 5 miniştri deodată în Secuime nici în ruptul capului. Las’ că nici alte guverne ale României nu s-au deplasat prea mult pe drumurile dintre Capitală şi micile oraşe din provincia majoritar secuiască. 

De ce, de unde indiferenţa asta? Nu ştiu să răspund. Poate pentru că n-au chef să se vadă cu minoritarii români din zonă, certăreţi şi mereu cu jalba-n proţap. Poate din alte motive, care ţin de „liniştea” interetnică stabilită prin Ordin pe unitate de generali, miniştri, preşedinţi de partide şi alte autorităţi publice centrale şi locale.

Dar nu ne-am dat bătuţi, nu participăm la Universitate, dar nici nu ne lăsăm călcaţi pe bătături. Aşa că am pus la cale un boicot în fotbal: nicio televiziune românească nu a transmis meciul de fotbal de aseară, din Conference League, dintre Sepsi Sf. Gheorghe şi slovenii de la Olimpia Ljubljana. Au avut prioritate nişte semiprofesionişti de la o echipă anonimă din Andorra şi albanezii de la Vlazznia. 

De ce? Nici la întrebarea asta nu pot răspunde. Poate pentru că patronul echipei din Sf. Gheorghe, dl. Dioszegi, a fost invitat la cursurile Universităţii de la Băile Tuşnad – invitaţie altfel corectă, OSK beneficiind de investiţii interesante din partea Guvernului de la Budapesta. Poate şi din alte motive deloc binecuvântate. 

Rămân cu regretul de a nu fi văzut primul meci al echipei din Sf. Gheorghe în ediţia din acest an a Conference League. Că discursurile de la Băile Tuşnad chiar nu văd de ce ne-ar interesa, altfel decât, eventual, pentru a strânge dovezi ale „patriotismului” unora şi indiferenţei prelungite a altora. Aiureli, oricum n-ai ce face cu dovezile astea, ţi le desfiinţează Ciucă şi Novak prin HG.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.