OPINII 6 ianuarie 2020

EDITORIAL. De ce să faci Revelionul pe Valea Prahovei?

de Covasna Media | 863 vizualizări

Întrebarea asta ţi-o pui de cel puţin două ori într-o iarnă: când pleci din Bucureşti spre Sinaia sau Braşov şi când te-ntorci. Când pleci gândeşti pozitiv şi te amăgeşti cu gândul că nu-i dracu’ aşa de negru, n-o să faci două ore pe drum, o să faci trei sau patru, dar merită, aer curat, zăpadă, mese îmbelşugate, vouchere gratis de la generosul stat român... Dar nu faci 3-4 ore, faci 7-8 ore, pentru că hoarda de turişti nervoşi amatori de senzaţii tari de la munte se-nghesuie ca furnicile pe şoselele proaste, înguste, incomode, neprimitoare. De sărbătorile astea a fost nenorocire: 7 ore jumate s-au făcut de la Bucureşti la Braşov şi viceversa în zilele pline, alea dinainte şi alea de după Revelion. Recordul a fost atins în penultima zi a anului 2019: 20 de km. pe la Comarnic în 5 ore...

Sunt pregătite staţiunile noastre pentru românii care şi-au descoperit o nouă pasiune: turismul?! Cu siguranţă nu! Sunt pregătite drumurile noastre toate pentru afluxul uriaş de autoturisme, camioane, tiruri etc. care bântuie şoselele patriei în „minivacanţele” dăruite de guvern? Din nou, cu şi mai mare siguranţă, nu!

Şi-ar mai fi o întrebare: suntem pregătiţi noi, românii, să ne distrăm pe bani puţini la munte şi la mare în condiţii mai proaste decât o sugerează preţurile care ţi se cer? Aici am două răspunsuri: şi Da, şi Nu. Da, pentru că există un milion şi ceva de bugetari cu vouchere pe care nu-i prea interesează calitatea serviciilor, pe principiul „dacă-i de-a moaca, ce pretenţii să mai am?!”. Pe asta se bizuie şi hotelierii ori posesorii de pensiuni, care nu fac nimic pentru a-şi îmbunătăţi prestaţia: „Las că vin bugetarii cu vouchere, oricum n-au unde să se ducă în altă parte, ăştia suportă orice le dai...”. Nu, pentru că nu toţi românii sunt bugetari. Din fericire, aş zice.

Am un prieten lucrător în turism care n-o să fie de acord cu mine, el e foarte mulţumit de existenţa voucherelor de vacanţă. Eu nu sunt mulţumit dintr-un singur motiv: n-avem infrastructură pentru asemenea înlesniri. Imediat ne vom bloca definitiv în traficul pe şosele, trenurile circulă vai mama lor, aeroportul din Braşov, când va fi, nu va fi pentru bucureşteni, că-i prea aproape, nici n-apuci să-ţi legi centura... Voucherele astea au fost încă un populism negândit, aşa cum sunt multe alte iniţiative legislative gen dublarea alocaţiilor, zeci de mii de euro pentru mamele care nasc trei copii (ce să facă şi udemeriştii, gândesc cu capul „şefilor” din Ungaria nişte realităţi din România...), creşterea punctului de pensie cu 40% şi-atâtea altele.

Nu că n-ar fi bune, toate sunt necesare, problema e că dacă le aplici te blochezi aşa cum se blochează traficul pe Valea Prahovei. N-ai buget pentru toate astea, aşa cum n-ai bani pentru o şosea de mare viteză care să lege Bucureştiul de Braşov. Se vorbeşte de drumul ăsta de vreo 30 de ani. Degeaba. Dau în scris: nici peste două decenii nu vor şti conducătorii noştri pe unde să facă autostrada Comarnic-Braşov sau autostrada Moldovei spre Ardeal.

Prin urmare, lăsaţi orice speranţă când vine vorba de autostrăzi şi drumuri civilizate, nu-s de nasul nostru. Ne vom înghesui pe şosele, lenţi şi mulţi precum furnicile, cu voucherele lui Dragnea în buzunare şi cu nervii la pământ, dar fericiţi de chilipirul oferit: să vezi munţii, să vezi marea, să vezi apele, să vezi minunile patriei pe mai nimic. E şi asta o opţiune.

În contrast: Revelionul la un hotel din Poiana Braşov costă mai mult decât în staţiunile din Austria sau Elveţia. De calitatea serviciilor nu cred că e cazul să mai vorbim. Dar pentru Austria sau Elveţia nu funcţionează voucherele guvernelor României... Ce păcat, s-ar mai dezintoxica munţii şi apele patriei.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.