OPINII 18 octombrie 2022

EDITORIAL. Cum ne-au arătat pesediştii pisica

de Dumitru Manolăchescu | 648 vizualizări
Sursa foto - armed.mapn.ro
Sursa foto - armed.mapn.ro

Când nu vrei să dai afară din Guvern un ministru ai destule soluţii s-o faci fără a intra în gura presei sau în cea, de regulă mult mai mică, a Opoziţiei. Una dintre soluţii: dai sfoară-n ţară, tot prin gura presei, că în locul lui X la minister va veni Y. Dacă X este egal cu Y apar probleme, lumea se vaită că guvernanţii îşi bat joc, că nu acordă suficientă atenţie opiniei publice reprezentate, să zicem, de aceeaşi presă. 

Dar politicienii nu-s toţi proşti făcuţi grămadă. Nu-i dă mintea afară din casă, dar printre ei sunt destui şmecheri, pentru că şmecheria este calitatea de bază a politicianului român. Iar şmecherii ăştia găsesc soluţia să împace opinia publică.

Uite, pardunegzamplu, cum s-a rezolvat „cazul Dâncu”. Ministrul Apărării a gafat nepermis şi riscant pentru credibilitatea ţării, propunând negocieri de pace în defavoarea Ucrainei doar pentru a-i linişti pe ruşi şi a oferi o cale onorabilă de ieşire din război prietenului Putin. O târguială de mahala propusă de amicul intelectual „rasat”, ardelean şi el, fost ministru şi el, Andrei Marga, şi preluată inocent de Vasile Dâncu.

S-a iscat tevatură mare, monşer, Dâncu s-a victimizat pozând pe la Bruxelles prin librării tăcute şi acuzându-i pe idioţii şi cretinii din ţară. Nici gând de demisie, omul aştepta întâlnirea cu şeful Guvernului, ca să se explice. Care întâlnire s-a produs ieri. Rezultatul îl aflăm dintr-un comunicat de presă de la Guvern: „Premierul a discutat cu Dâncu despre calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”.

Aţi înţeles totul, este?! Păi da, pentru că, după gafa ministrului, presa s-a umplut de informaţii „pe surse” că în locul lui Vasile Dâncu la Apărare s-ar pregăti să vină Mihai Tudose. Vi-l amintiţi pe fostul premier, desigur. Brăilean, duşman înverşunat al economiei de piaţă, al bancomatelor, al cardurilor... Altfel, băiat cumsecade, drojdier de-al nostru, din popor, puţintel obosit dar e normal, munceşte omul din greu la restaurantele de la Parlamentul european. Nicio treabă cu Apărarea „în context guvernamental, european şi mondial”, ca să fiu în ton cu Guvernul. 

Nu-i aşa că acum Vasile Dâncu nu mai este o ameninţare? Am scăpat de un pericol major, Tudose ne-ar fi scos din UE, din NATO, din parteneriatul cu America şi ne-ar fi băgat direct în „noua ordine mondială” gândită de Putin şi Lukaşenko. Păi băi, nene, aduceţi-l repede înapoi pe Dâncu, îmbunaţi-l că s-o fi supărat săracu’ şi-o fi rămas să respire profunzimi ale cugetului prin librăriile tăcute şi înţelepte din Bruxelles...

Şmecherie clasică: oferă-i spectatorului o rezervă mai proastă decât titularul şi-o va respinge, va apela mai degrabă la titular – prost, rău, vai mama lui, dar mai puţin periculos decât rezerva care se încălzea pe marginea terenului.

Iată cum devine chestia cu „calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental” – mamăăă, ce-mi place fraza asta, musteşte de idei şi concepte majore. 

Adevărul e că-mi propusesem un alt titlu şi-o altă temă pentru editorialul de azi: „Mâncarea românului: scumpă şi proastă, sau ieftină şi proastă?”. Dar m-a deviat de la traseu comunicatul Guvernului. N-ai cum să nu apreciezi sforţarea dureroasă a purtătorului de vorbe guvernamentale de a naşte o realitate paralelă fără cezariană.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.