OPINII 22 octombrie 2019

EDITORIAL. Cu sau fără Dan Barna, salvaţi România!

de Covasna Media | 1218 vizualizări

Am spus că voi vota Dan Barna indiferent ce prostii face şi spune candidatul la Preşedinţie doar pentru ca Viorica Dăncilă să nu se califice în finala cu Iohannis. S-ar putea ca decizia mea să mire sau să supere, dar ea are un argument: nimic şi nimeni nu poate fi mai letal pentru România decât Viorica Dăncilă şi gaşca ei din PSD. În comparaţie cu ea şi PSD-ul ei, restul competitorilor par nişte sfinţi. Există, însă, şi aici nişte nuanţe, nişte „griuri”.

Nu mă deranjează prea tare „dezvăluirile” care-l vizează pe Barna, apărute sau pe cale de a apărea în spaţiul public. Presa îşi face datoria, uneori e plătită pentru a descoperi întocmai şi la timp „fărădelegile” unor politicieni incomozi, dar asta-i situaţia, când te hotărăşti să candidezi la Preşedinţie şi să salvezi România e musai să ai în vedere şi acest gen de atacuri. Şi, mai ales, e musai să fii curat, împăcat cu tine şi cu ai tăi.

Este Dan Barna „eroul” meu din punctul ăsta de vedere? Nu, eu unul am încetat să mai am eroi printre politicieni. Dar am preferinţe şi încă mai am puterea de a judeca binele şi răul într-un context mai larg. Nu ştiu ce mari ticăloşii a putut să facă un antreprenor lipsit de anvergură, mai degrabă timid precum Dan Barna, dar ştiu ce înseamnă acum Uniunea Salvaţi România pentru ţară: înseamnă exact speranţa unei viitoare guvernări PNL-USR, fără PSD sau Pro România. Înseamnă trecerea în uitare a răului esenţial pe care gruparea PSD-ALDE l-a făcut României vreme de câţiva ani de zile sub stăpânirea lui Dragnea şi a urmaşilor lui.

Dacă e să-l acuz de ceva pe Barna e tocmai faptul că stă prea mult pe margine, că e prea nehotărât, că e fricos – cum îi zicea ieşeanul care l-a luat la rost zilele trecute. Cred că am mai spus lucrul ăsta: când se pune problema să salvezi România, atunci te bagi şi-n foc dacă ăsta ţi-e sloganul, dacă titulatura partidului e sinceră. Altfel nu sună bine, altfel se cheamă că înşeli aşteptările electoratului care ţi-a votat partidul la Europarlamentare şi căruia îi ceri şi-acum votul la Prezidenţiale.

Uniunea Salvaţi România va trebui să existe, să crească şi să atragă un electorat de cât mai bună calitate – cu sau fără Dan Barna. Dacă a fost un prost manager, dacă a fost hoţ sau corupt, atunci USR va trebui să se lipsească urgent de preşedintele său, să-l pună pe liber, să-i retragă sprijinul la Prezidenţiale şi să decidă care dintre candidaţi merită voturile electoratului USR.

Repet, nu cred necondiţionat în adevărul dezvăluirilor senzaţionale ale presei. Ştiu ce mari interese sunt în joc, ştiu şi ce sume, ce privilegii, ce viitoare posibile funcţii se pun la bătaie. Aveţi deja exemplul câtorva ziarişti „vânduţi” Puterii (Zaharescu, Barbu sunt doar două nume) pentru nişte posturi lejere de consuli în ţări exotice. Mai aveţi şi exemplul atâtor contracte pe mulţi bani publici pentru presa prietenă – Bogdan Chirieac e doar unul dintre beneficiari. Ziariştii nu sunt mai sfinţi decât politicienii care-i plătesc. De-aia am mari rezerve când citesc titluri senzaţionale taman în campaniile electorale. O fi, n-o fi? Oricum, pentru publicul larg, adică neavizat în materie de avataruri Media, asemenea titluri sunt suficiente pentru a-l îngropa în uitare pe „suspect”. Până să se dumirească, până să combată şi să se dezvinovăţească cu probe, campania e terminată şi răul (sau binele?!) făcut.

Aştept, oricum, reacţia lui Dan Barna la „dezvăluirile” care-l vizează. Chiar şi nevinovat, va trebui să fie extrem de convingător pentru a nu pierde prea multe puncte electorale. Îi doresc să reuşească, dar rămân la convingerea că ar cam fi timpul să renunţe la „antrenamentul” de pe margine şi să intre în joc. Altfel va pierde chiar dacă va ieşi basma curată din înfruntarea cu anchetele presei independente.

Şi-ar mai fi ceva: nimeni nu e de neînlocuit, ştiţi asta. Cu atât mai puţin în politică. Ţi-e teamă că pierzi electorat la alegerile parlamentare viitoare pe seama unei posibile, chiar probabile, guvernări post-pesediste nereuşite? Bun, dar ar trebui să fii sigur că stând pe margine faci o impresie şi mai proastă unor alegători sătui de fiţe şi talente în interes strict partinic. Oamenii care vor o altfel de politică vor să ştie că Uniunea Salvaţi România intră în luptă ca să salveze România – de PSD-ul nereformat, de Dăncilă, de urmaşii lui Dragnea, de anti-europeni, de mizeria morală pesedistă. E de înţeles, nu?

Vor fi probleme? Sigur că vor fi, se văd deja, UDMR şi Pro România au trecut de partea PSD la votul unor proiecte pentru reformarea Justiţiei. Ce facem atunci? Stăm şi aşteptăm să se deştepte madam Dăncilă, să devină PSD un partid pro-european?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.