OPINII 30 martie 2020

EDITORIAL. Covizii

de Dumitru Manolăchescu | 1885 vizualizări

Covizii sunt creatorii ad-hoc de Covid 19. Ei sunt aparent paşnici, deci cu atât mai periculoşi, şi se împart în mai multe categorii, veţi găsi cu siguranţă şi altele decât cele pe care le judec eu aici.

Covizii conspiraţionişti. Ei sunt, de pildă, deştepţii care citesc pe diverse site-uri şi dau mai departe următoarea veste teribilă: guvernele lumii capitaliste nesătule au creat virusul ăsta ca să-i omoare pe bătrânii consumatori de pensii costisitoare. Că mor şi tineri de 16 sau 30 sau 40 de ani, că mor pe capete oameni folositori unei societăţi capitaliste „nesătule” în Italia, Spania, SUA, Anglia, Franţa, Germania, că nimeni nu poate crea un virus prizat doar de o anume vârstă – amănuntele astea nu-i mai interesează pe apologeţii conspiraţiilor universale. Mă mir că nu i-au adus încă în discuţie pe evrei şi pe masoni, duşmanii tradiţionali ai omenirii din perspectiva propagandiştilor afiliaţi Mamei Rusii cu celule Media în România.

Covizii bigoţi ofensivi. Nişte prea-credincioşi-bigoţi din Bacău l-au dat în judecată pe ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru că Ordonanţa Militară i-a lipsit de dreptul inviolabil şi constituţional de a se umple de Covid în bisericile ortodoxe din România. Adică nu i-a mai lăsat să tuşească, să strănute, să pupe icoanele din interiorul bisericilor, i-a dat Vela afară din biserici. „Blasfemie, ticăloşie, să nu ne spună nimeni nouă cum, unde şi cât să ne rugăm!” – probă de prostie combinată cu orgoliu religios ofensiv. Nu contează că „respectul” nostru bigot îi poate omorî pe vecinii de bloc, noi să fim sănătoşi. S-au îmbolnăvit, deja, nişte preoţi manipulatori de linguriţe şi atingeri de buze pe mâini, dar nici asta nu-i convinge. „Are Dumnezeu grijă de ei şi de noi, nu ne lasă de izbelişte”.

Inutil să vă spun că, după ce vom scăpa cumva de Covid, tot ei îşi vor aroga meritele, tot ei vor fi salvatorii: „Vedeţi, rugăciunile şi slujbele noastre au salvat omenirea, n-avem decât câteva sute de mii de morţi, fără Biserica noastră număram morţii cu milioanele...”. Ce medici care şi-au sacrificat sănătatea? Ce autorităţi care n-au cedat presiunilor? Ce instituţii, personalităţi şi firme private care au sprijinit efortul financiar al statului?! Ce sacrificiu al unor oameni care s-au închis în case luni de zile, refuzând să se împărtăşească din polonicul cu credinţă oferit generos de preoţi?! Toate acestea n-ar fi funcţionat în lipsa rugăciunilor şi slujbelor, pentru că, nu-i aşa, dacă Biserică nu e, nimic nu e! La urma-urmei, de ce nu? Nu credinţa e problema, ci prostia ofensivă a unor credincioşi.

Încă o dată sunt obligat să recunosc calitatea superioară a mesajelor slujitorilor Bisericii Catolice, în frunte cu Papa Francisc. Slujba acestuia din Piaţa Sf. Petru a fost o pildă. Cuvintele simple, profund omeneşti, ale purtătorului de cuvânt al Bisericii Romano-Catolice din ţara noastră, Francisc Doboş, te încurajează şi te conving mai mult decât linguriţa care-ţi bagă aghiazma sfântă în gură: „Mai bine staţi câteva săptămâni în locuinţele voastre decât o veşnicie în sicriul din pământ”. Cam aşa cred că ar trebui să sune orice îndemn inteligent la supravieţuire în vreme de Covid 19.  

Covizii trufaşi iresponsabili de import. Ei sunt o parte din cei veniţi din străinătate să-şi „salveze” sufletele şi trupurile pe pământ strămoşesc. Se numără cu zecile de mii şi se întorc din Italia, Spania, alte ţări „roşii” de Covid. Şi nu doar că trec graniţa, dar fac şi pe nebunii: nu acceptă izolarea, nu le place carantina, sfidează autorităţile statului român. Nişte proşti egoişti inconştienţi, care nu înţeleg un lucru foarte simplu: venind în ţară şi nerespectând întocmai carantina şi regulile stării de urgenţă impuse de autorităţi îşi pun în pericol familiile, rudele, prietenii cu care chefuiesc de bucurie c-au ajuns acasă. Ei nu sunt Diaspora, ei sunt românii de care ne-am bucurat, la un moment dat, că am scăpat.

Acestor categorii sociale de covizi le datorăm un mare număr de infectaţi şi morţi. Iar acţiunea continuă: sâmbătă seara erau 34 de morţi.  Duminică după masă cifra ajunsese la 40, printre care un prunc de nici un an şi-un tânăr de 39 de ani, fără alte afecţiuni cunoscute. Vor fi din ce în ce mai mulţi. În Spania şi Italia e durere mare, mor cu miile în fiecare zi. Câte mii de români vor muri de Covid după haosul pe care vor să-l binecuvânteze covizii din Bacău de Paşti? Atenţie mare: Covid 19 rămâne 9 zile pe unele suprafeţe, 17 pe altele şi se păstrează în aer 30 de minute după ce omul care l-a răspândit, să zicem printr-un strănut sau o tuse, a plecat din acel spaţiu.

Sunt mulţi covizi. Descurajant de mulţi. Îmi pierd şi bruma de optimism care mi-a mai rămas gândindu-mă la ei. Vor veni peste noi clipe grele. Şi vom fi singuri. Să ne păstrăm pentru ce va urma.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.