OPINII 23 martie 2020

EDITORIAL. Covavid 20

de Dumitru Manolăchescu | 11022 vizualizări

Mie personal îmi era teamă de reacţia necontrolată în vremea coronavirusului a „vecinilor“ zurbagii din cartierul Őrkő. Ei, rudele şi prietenii lor veniţi acasă de peste mări şi ţări, adunaţi pe străzi şi prin magazine, îmi dădeau fiori reci şi mă obligau să nu ies din bloc – lucru dealtfel foarte bun. Doar că ieri am descoperit că nu de ei trebuia să-mi fie mie frică, ci de nişte schiori redutabili, veniţi acum două săptămâni din Austria şi puşi pe treabă serioasă în meseriile lor. Nu v-am spus că sunt medici? Uite că o fac acum. Unul dintre ei s-a simţit rău zilele trecute, a fost testat şi găsit pozitiv cu Covid 19. Nu s-au testat imediat după ce-au ajuns în ţară, nu s-au izolat voluntar în secunda doi, aşa cum ne-am fi aşteptat, poate, din partea unor cadre medicale pentru că veneau dintr-o Austrie neocupată de Coronavirus la acea oră.

Acum secţia obstretică-ginecologie este în carantină, se procedează la decontaminare. Serviciile de specialitate vor fi preluate de Spitalul din Tg. Secuiesc. Până la această oră este vorba, aşadar, de un singur caz. Putem vorbi de inconştienţă şi iresponsabilitate? Sigur că da. Dar e bine să avem nuanţe, pentru că aceşti medici, acum pe drept cuvânt blamaţi, vor fi de folos peste două săptămâni, după ce ies din carantina sau izolarea obligatorie. Altfel spus, tot în ei ne vom pune speranţele, să nu-i lovim iremediabil.

Treabă serioasă, totuşi, după care se poate spune că în Sf. Gheorghe a scăzut pentru o vreme numărul medicilor şi a crescut, tot pentru o vreme, numărul infectaţilor cu Covid 19. Aveam şi noi nevoie de ceva intracomunitar. Un virus, o epidemie, o pandemie... Intrăm în rândul lumii nu cu manele la nunţi deşănţate, ci cu medici ghinionişti sau inconştienţi, ziceţi-le cum vreţi, în exerciţiul funcţiunii.  

 Sigur, se fac anchete, contacţii trebuie găsiţi, contacţii contacţilor la fel şi tot aşa... Distracţie întreagă într-un judeţ care n-a depăşit stadiul de „moarte clinică“ adus în discuţie de premierul Orban în legătură cu direcţiile de sănătate publică din România. Drept pentru care ne facem datoria rugând persoanele care au avut probleme ginecologice în ultimele două săptămâni şi au apelat la serviciile Spitalului judeţean să sune la 112 pentru a putea fi testate pentru Covid 19. E cel mai bun lucru pe care îl pot face.

De ceva vreme, presa nu mai poate folosi decât informaţii de la „sursele” oficiale, adică de la Vela şi Arafat, ceea ce sperie şi mai tare pentru că te duce cu gândul la ce-i mai rău, producând o şi mai mare panică. Oricum, Facebook-ul geme de amănunte picante, unele închipuite, pentru că aşa se-ntâmplă când „sursa“ oficială comunică o singură dată pe zi, lacunar, doar numărul infectaţilor, al izolaţilor şi morţilor. Sperăm cu toţii că preşedintelui Iohannis şi premierului Orban nu le-a dispărut vocea. Vorbiţi, domnilor, că doar atât ne-a mai rămas.

E o întâmplare că avem doar doi morţi din motive de Coronavirus plus alte suferinţe preexistente. 74 şi 67 de ani. Unul venit din Franţa special ca să moară acasă. Ce-o fi căutat la spitalul unde a dat virusul şi pe la vreo 20 de medici? De ce să sfârşeşti la spital, infectându-i şi pe alţii, dacă tot ai venit să mori în patul tău, acasă?

Îmi place îndemnul BOR: „Fiţi tari în credinţă!“. Ce Coronavirus, ce distanţare socială, cum să le spui oamenilor să stea în case?! Păi dacă toată viaţa m-am împărtăşit din aceeaşi lingură cu toţi ceilalţi, dacă toată viaţa m-am dus cu alte sute de credincioşi la biserică şi-am pupat aceleaşi icoane, şi n-am păţit nimic, ba chiar m-a ajutat cu ficatul şi fetiţa lu’ ăla micu’, de ce-ar fi acum altfel? Nu se egzistă, e lucrarea americanilor şi-a chinezilor să scape de românii din Grădina Maicii Domnului...

Fiţi tari în ce vreţi voi, fraţilor, dar ascultaţi sfaturile celor care ştiu ce-i aia pandemie de Covid 19, poate trageţi cu ochiul şi pe la italieni şi spanioli: nu ieşiţi din casă decât atunci când nu se poate altfel! Statul în casă e acum mult mai eficient decât aghiazma din potirele preoţilor şi pupatul icoanelor. Rugăciuni puteţi spune şi-acasă, la icoana de pe perete.

Apropo de titlu, cei mai în vârstă ţin probabil minte că prin anii 70 judeţul Covasna producea, la Ozun, un gin foarte bun numit COVAGIN. Acum avem şi-un COVAVID. Oricum, Covaginul se potriveşte perfect... Asta ca să n-o luăm din start prea în tragic.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.