OPINII 15 ianuarie 2020

EDITORIAL. Cine şi de ce face copii?

de Dumitru Manolăchescu | 1215 vizualizări

E o întrebare care n-ar fi normal să fie pusă, copii face cine poate şi cine vrea, fără discriminare, iar „de ce” îi face nu-i interesează decât pe cei care au lucrat la facerea lor. Dar de câteva zile-ncoace se vorbeşte mai mult şi mai populist decât oricând despre copiii ţării, viitorul nostru luminos, adoptaţi prin dublarea alocaţiilor de părinteasca putere parlamentară pesedistă şi părăsiţi prin amânarea dublării respectivelor alocaţii de nesimţita guvernare liberală. Simplu, în opinia populiştilor pesedişti toţi părinţii cu copii suficient de mici vor vota în acest an PSD – garanţie vie a viitorului patriei. Aşa să fie?

Să sperăm că nu. E o întrecere a populismului viguros pesedist, completat de neputinţa preşedintelui de a refuza promulgarea legii privind dublarea alocaţiilor. Iohannis a promulgat ieri legea după ce s-a întâlnit cu premierul Ludovic Orban. Asta s-ar putea traduce prin amânarea intrării ei în vigoare, de comun acord, până prin iunie, la rectificare. Motivul este evident: nu sunt bani pentru copii – ar trebui vreo 6 miliarde de lei, pe care bugetul nu-i are.

Dar e mai complicat decât atât. În pierdere de viteză electorală, PSD propune guvernului: votăm tăierea pensiilor speciale dacă sunteţi de acord să dublaţi alocaţiile. Adică, vezi Doamne, pesediştii nu mai pot de grija copiilor, sunt în stare să renunţe şi la pensiile lor speciale. E clar, popor? Noi, pesedeul, vrem, ei, peneleul, nu vor bani mai mulţi pentru copii... De parcă tăierea unor pensii, fie ele şi speciale, ar acoperi cheltuielile uriaşe cu alocaţiile dublate!

O fi mergând mizeria asta populistă la electorat? Câţi or crede în bunele intenţii pesediste? Poţi cere orice, poţi face orice cu bani pe care nu-i ai doar renunţând la dezvoltarea ţării. Vor fi mai fericiţi copiii cu alocaţia dublată la 300 de lei? Mă îndoiesc, probabil vor profita anumite categorii sociale şi etnice, care produc copii pe bandă rulantă ca mijloc exclusiv de existenţă. Nu aprob luarea de poziţie evident discriminatorie a primarului de Tg. Mureş, Dorin Florea, care propunea restricţionarea dreptului de a avea copii pentru rromi, dar nu pot să nu recunosc că este urgentă nevoie de nişte anchete sociale serioase din partea instituţiilor statului pentru a vedea ce se întâmplă, de fapt, cu alocaţiile astea – sunt ele folosite spre binele copiilor, ori sunt cheltuite pe băutură şi ţigări de părinţi iresponsabili? Ce condiţii de trai au familiile sărace cu mulţi copii, gata oricând să mai facă unul? Aceşti oameni trebuie ajutaţi la modul serios, 150 de lei în plus de copil nu le rezolvă problemele. Iar pentru părinţii cu stare alocaţiile sunt date degeaba, e pierdere inutilă de bani de la buget.

 PSD are nevoie de tema pensiilor şi alocaţiilor, este singura care i-a mai rămas, în rest sunt varză. Prin urmare, nu ezită să mintă copios şi să exploateze în folos de partid fricile actualilor şi viitorilor pensionari şi sărăcia actualilor şi viitorilor părinţi. „PNL vrea să vă pensioneze la 70 de ani, nu sunt în stare să găsească bani pentru pensii, duc ţara de râpă, distrug tot ce-am construit noi pentru bunăstarea voastră”. Despre alocaţiile copiilor: „Dacă taie toate pensiile speciale, vor exista bani pentru dublarea alocaţiilor”.

Minciuni în serie: nu există din partea Guvernului nici măcar intenţia de a obliga salariaţii să muncească până la 70 de ani, a fost doar o ieşire tembelă şi inabilă a unui membru al guvernului, corectată rapid dar... porumbelul s-a dus. Bani pentru pensii, fie ele şi majorate cu 40% în acest an, vor exista din moment ce Guvernul s-a angajat să respecte legea cu pricina. Iar cu pensiile speciale e o minciună şi mai mare livrată de propaganda PSD, nici ei nu cred ce spun, cum să tai pensiile militarilor,  magistraţilor şi parlamentarilor, care înseamnă cam 90% din suma tuturor pensiilor speciale?!

Cine-i crede, îi crede, asta e ca şi credinţa în Dumnezeu, n-ai nevoie de argumente. Cine gândeşte puţin şi întoarce problema pe toate părţile vede falsul şi minciuna, vede populismul disperat, capabil să răstoarne orice logică şi gândire economică de bun simţ. Dar trebuie să fim pregătiţi, vom asista în acest an la multe asemenea dezbateri ale unor teme parazitare: pensiile şi alocaţiile. Liberalii vor trebui să-şi găsească oamenii potriviţi să comunice eficient şi convingător pe aceste teme, nu mai interesează pe nimeni ce se-ntâmplă cu infrastructura, cu spitalele, cu administraţia, cu educaţia. Pensii şi alocaţii cât mai mari să fie, restul... ducă-se! Din păcate, PNL şi USR nu vor putea impune teme importante pentru că se vor angrena în bătălia populistă pentru procente electorale – o bătălie din care România nu va câştiga niciodată nimic.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.