OPINII 11 august 2021

EDITORIAL. Certificate verzi pentru „prometauri”

de Dumitru Manolăchescu | 1079 vizualizări
Sursa foto - Facebook, @george.simion.unire
Sursa foto - Facebook, @george.simion.unire

„Prometaur” este o invenţie lingvistică pe care am toate motivele s-o folosesc: parlamentarul AUR George Simion e atât de speriat de certificatul verde Covid 19 încât a jurat să se lege, el şi-ai lui, cu lanţuri în Parlament dacă România va adopta acest instrument de protecţie în faţa unui virus care nu cedează, care se multiplică, se transformă, se adaptează aproape oricărui vaccin. Că tot veni vorba, în America încep să se infecteze şi sunt spitalizaţi din ce în ce mai mulţi copii...

Prometeu a fost un titan care s-a ales cu pedeapsa lui Zeus pentru că a adus focul oamenilor. A fost legat cu lanţuri de o stâncă în Caucaz, supus unui chin cumplit şi fără sfârşit: un vultur îi mânca ficatul în fiecare zi, dar organul creştea noaptea la loc, de aici chinul fără sfârşit.

Nu aduc în discuţie „titanismul” şefului AUR, n-are sens, coborâm nepermis nivelul scrierii. Problema e, însă, complicată rău: ieri numărul celor infectaţi cu Covid 19 a ajuns la 312, au mai murit 4 oameni, iar 86 de persoane infectate sunt la ATI. Începe dansul morţii? Din nou?

Din nou. Pentru că aceşti „prometauri”, care nu vor certificate verzi în numele unor „drepturi şi libertăţi” pe care doar ei le înţeleg, nu vor nici să se vaccineze, dar nici să li se restricţioneze dreptul la liberă circulaţie. Adică ei vor să le aibă pe toate dar să nu facă nimic pentru ceilalţi. Şi în căruţă, şi în teleguţă... Ceea ce n-ar fi corect să se poată, pentru că nu doar odioasa mişcare antivaccin are drepturi, ci şi oamenii care au înţeles imperativul momentului şi s-au vaccinat, având astfel grijă nu doar de ei, ci şi de cei cu care se întâlnesc, cu care socializează, cu care trăiesc. Dovadă de responsabilitate şi empatie.

Abia aştept certificatele verzi. În Franţa ele deja funcţionează. Au fost reclamate la Curtea lor Constituţională, dar fără succes. S-au iscat manifestaţii, dezbateri, bătălii de stradă cu poliţiştii, dar nimic nu a putut împiedica adoptarea acestor certificate – care îţi oferă dreptul de a călători liber, de a intra la orice spectacol, de a fi un membru activ al comunităţii în toate domeniile vieţii sociale. Franţa este o pildă de stat care ştie să-şi apere cetăţenii de propriile lor fantasme.

Certificatele verzi funcţionează, într-o formă sau alta, şi în multe alte ţări UE, cu toată opoziţia antivacciniştilor şi drept-credincioşilor cărora le marchează Domnul calea nebântuită de Covid. Ţinând cont de ofensiva recentă a tulpinii Delta, ar cam fi cazul să se gândească şi Guvernul nostru la introducerea acestor certificate verzi, precum şi la alte măsuri restrictive care să-i împrietenească cu vaccinul pe cei de mai sus.

Actriţa Jenifer Anniston şi-a redus schema prietenilor, renunţând la cei care nu vor să se vaccineze. Asta spune ceva despre ce discriminări tulburătoare poate introduce Covidul 19 în lumea reală din care, statistic vorbind, facem şi noi parte – o lume nepregătită pentru o criză majoră de încredere în numele unui virus nevăzut, necunoscut...

Dacă mă gândesc bine, certificatul verde poate salva omenirea măcar până vine haosul schimbărilor climatice peste noi. Adică până prin 2040. Poate până atunci se mai liniştesc şi „prometaurii” noştri şi renunţă la lanţurile cu care ameninţă să se lege de scaunele din Parlament. Nu de alta, dar la viitoarele alegeri vor trebui scoşi de-acolo cu tot cu scaune, ceea ce înseamnă alte şi alte cheltuieli bugetare adăugate la uriaşele şi nesimţitele venituri pe care le au ca parlamentari cu drepturi depline indiferent de calitatea prestaţiei în slujba naţiei pe care au jurat s-o servească necondiţionat.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 11 august 2021
Cu tot respectul, dar AUR, prin discursul său, reprezintă ACUM 75% din populația țării iar Guvernul României, prin abordarea descrisă de voi, ar reprezenta interesul doar a 25% din populația citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.