OPINII 3 octombrie 2017

EDITORIAL. Cata-Har-Kov

de Dumitru Manolăchescu | 1760 vizualizări

E un miracol că mai putem trăi pe Lumea asta, că ne mai rabdă Pământul. De răi şi cretini, orgolioşi şi trufaşi ce suntem ar cam trebui să ne-nghită iarna nucleară a prostiei omeneşti. Dacă nu ştiţi cum e iarna aia, nicio problemă, veţi afla în timp util, atât de util cât să mai apucaţi să băgaţi un vot pentru Liviu Dragnea şi-unul pentru Viktor Orban. Şi cam atât, restul fiind tăcere.

Catalunia spaniolă ţine prima pagină a ziarelor. Acolo s-a încercat o „lovitură de stat” printr-un referendum ilegal. Capisci, baroane Dragnea? De-aici ar porni lovitura aia de stat pe care-o vezi mătăluţă pe la toate instituţiile statului român, alea puţine care nu-ţi pupă, încă, mâna. Acolo, în Catalunia, s-a încercat ruperea unui teritoriu de ţara-mamă şi tată. Dacă arunci un ochi pe harta Europei, mai vezi încercări de-astea şi prin Italia de Nord, şi prin Corsica, şi prin Flandra, Scoţia, ca să nu mai zicem de Europa de Est, cu Ţinutul ei Secuiesc cu tot!

Poate n-ar fi rău ca baronii ăştia politici din România care aleargă după voturi ca disperaţii să înveţe ceva din lecţia catalană. O lecţie dură, după cum sigur aţi aflat. Cu bătăi legale şi intervenţii în forţă ale Poliţiei spaniole, care nu s-a împiedicat în „drepturile omului” şi alte marafeturi mai dulci ca glonţul patriei, unul despre care nu se mai vorbeşte demult. Vreo 4 milioane de oameni care dau culoare şi bogăţie celei mai prospere regiuni a Spaniei nu mai vor la Spania, vor să aibă ei ţara lor catalană şi limba lor catalană. Iar Guvernul Spaniei şi regele zic „Nu”.

Sună cunoscut, oarecum. Adică până la un punct. Maghiarii vor să se despartă de România doar pentru că le promite premierul ungar Viktor Orban că viitorul omenirii se va scrie în limba maghiară şi în credinţa reformată. Ştiutorii reformaţi de maghiară vor primi diligenţe de la Viktor Orban. Restul – nişte analfabeţi bicisnici, fără niciun Dumnezeu – vor avea parte doar de trecut, viitorul le va fi interzis. Cum să nu te uiţi la El ca la un Mesia?!

Ceva de genul ăsta a glăsuit premierul ungar sâmbătă, în preziua referendumului catalan. O fi coincidenţă pură, o fi una căutată, habar n-am dar, cu siguranţă, faptul că aiurelile astea au fost spuse de Orban taman la Cluj Napoca n-a fost deloc întâmplător. V-am mai spus şi, probabil, o să mai spun: ne-aşteaptă un an plin de provocări naţionaliste, revizioniste, iredentiste. Guvernul Ungariei e pornit pe fapte mari, Orban vrea să adune toate mişcările autonomiste din Balcani şi să le dea viaţă, suflând asupra lor precum Zâna cea bună îi lumina drumul Greuceanului. Un „Zân”, ce s-o mai ocolim, omul e peste tot, ştie tot, poate tot şi are şi darul ghicitului. Ştie deja limba omenirii şi credinţa care ne va păstori peste secole.

Din această perspectivă nu pot reţine îndemnurile izolaţioniste ale premierului Ungariei, lecţia catalană e mult mai plină de mesaje. Unul dintre ele este de mare actualitate: Europa nu mai poate suporta mişcări secesioniste. Chiar dacă „ţarul” Putin încurajează aceste mişcări în zonele în care Rusia are interese şi amintiri, ele vor fi stopate prin forţă ori de câte ori se vor petrece. Ar fi nemaipomenit dacă politicienii români de toate culorile politice, inclusiv cei care reprezintă alegătorii de etnie maghiară, ar învăţa şi ei această lecţie. Ne-ar scuti de multe reprezentări false şi lacrimi de crocodil „post-festum”.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.