EDITORIAL. Cântă cucii-candidaţi de Ziua Mondială a Latrinei
Ieri a fost Ziua în care mi-au cântat cucii din pădurea bugetară. Cucii sunt nişte păsări triste care cântă ca proştii despre singurătate. Ieri, altfel de cuci mi-au cântat despre două feluri de tristeţi: una a budelor din fundul curţii în care ne mai mor din când în când copiii, cealaltă a unor candidaţi la Preşedinţie mai singuri şi mai trişti decât cucii.
Ce are ea şi nu am eu? E o întrebare ca un cântec de cuc trist. O poţi înţelege în multe feluri. De pildă: de ce are Bulgaria mai multe toalete în interiorul caselor decât România? Am ajuns la statisticile astea pentru că, poate nu ştiaţi, pe 19 noiembrie ONU sărbătoreşte Ziua Mondială a Toaletei. O zi care ne face încă o dată de ruşine: România este singurul stat din UE în care peste un sfert din populaţie are toaletele în curte. E greu şi să le zici toalete, ele sunt nişte latrine amărâte. Aşadar, jena e totală: 27% din casele românilor au budele în exteriorul clădirilor, în vreme ce la bulgari procentul toaletelor din curte este de 15%. Observaţi, vă rog, nuanţele: budă-toaletă, români-bulgari.
Mulţumim din inimă Partidului pentru locul I în UE la budele din fundul curţii: promiscuitate, mizerie fizică, lipsă de civilizaţie, incultură, lene şi hoţie. Ăştia suntem, nu ştiaţi? Nu cred să fie o surpriză pentru cineva. Vecinii bulgari ne-au depăşit la toate capitolele: autostrăzi, drumuri, turism, civilizaţie, Justiţie, omenie, europenism... În câţiva ani de domnie românească a prostiei, fărădelegii şi indiferenţei, Bulgaria ne-a dat clase cât alte state în decenii întregi. Vreau să spun că acum nici 5 ani eram peste Bulgaria în mai toate clasamentele europene. După 3 ani de pesedism autorizat de trinomul Dragnea-Tăriceanu-Dăncilă suntem la coada Europei absolut în toate domeniile.
Educaţie sanitară, curăţenie în şcoli? Să fim serioşi! Iată alte cifre: 1.176 de şcoli aveau, la începutul acestui an şcolar, toaletele în fundul curţii. Un sfert din grădiniţele din mediul rural posedă latrine – normal, tot în fundul curţii. Despre ce civilizaţie şi educaţie sanitară să mai vorbim? Ne mor copiii căzând în latrinele şcolilor, ne umplem de bacterii şi viruşi pentru că n-am reuşit să le facem cunoştinţă cu apa în şcoli şi grădiniţe din mediul rural. Mă rog, în spitalele româneşti e aceeaşi mizerie, iar la Timişoara au murit doi copii şi-o tânără mamă pentru că nişte idioţi iresponsabili au deratizat blocul cu substanţe ucigătoare. Nu e încă sigur dacă locatarii au scăpat de şobolani şi gândaci, dar din blocul ăla încă 32 de oameni sunt în spital şi pot muri oricând. Ursului muribund de la marginea şoselei jandarmul n-are voie să-i curme suferinţa cu un glonţ tranchilizant decât dacă are studii sanitar-veterinare. În oamenii care protestează poţi să tragi cu orice indiferent de studii, oricum nu păţeşti nimic. Treburi serioase, gândite adânc şi atent de nişte politicieni români adevăraţi.
Nu degeaba zic unii că ne-am trage, de fapt, din daco-spartani. Dacii îşi aruncau copiii în suliţe ca să-şi îmbuneze zeii (cum ne-om fi născut creştini încă n-am înţeles, dar mai am timp...), spartanii îşi omorau copiii mai puţin rezistenţi ori suferinzi. Pe-acolo suntem, n-avem nicio treabă cu Europa civilizată. Ne mor copiii, ne mor mamele, ne mor bătrânii ca şobolanii deratizaţi. Cui să-i pese?! Câinii latră, cucii politici cântă, caravana trece.
Celălalt cuc mi-a cântat despre singurătatea candidaţilor la Preşedinţie. Nişte oameni suferinzi şi orgolioşi, de multe ori proşti şi inculţi, care nu vor să vorbească între ei. Singuri-cuc, candidaţii cântă fals şi arţăgos din pădurile bugetare proprii. Iar noi înţelegem diferenţa: cucii adevăraţi nu se înjură, nu se ceartă, nu se bârfesc, cântă pe rând şi bucură lumea cu tristeţea lor. Cucii politici candidaţi sunt reprezentaţi de-o „cucă” proastă şi-un cuc plin de el, care n-au ce să-şi spună şi nu ne bucură cu arţagul lor înfumurat.
Să personalizăm puţin: nu sunt un fan al dezbaterii candidaţilor Iohannis-Dăncilă, ar ieşi o hărmălaie fără sens. Mi-aş fi dorit, totuşi, o replică tăioasă, la vedere, care să curme cântecul delirant al madamei din Videle. În consecinţă, nu-mi rămâne decât să sper că Iohannis-cucul a îngropat cântecul strident al Dăncilei-cuc în dezbaterea aşezată din pădurea jurnalistică de aseară. Altfel, peste câteva zile s-ar putea să fim mai trişti decât cucii politici insensibili la durere şi moarte.
Foto arhivă