OPINII 19 iulie 2019

EDITORIAL. Ca nişte căţei tâmpiţi

de Dumitru Manolăchescu | 1121 vizualizări

Simulează, manipulează, falsează, mint. Într-un cuvânt, fură. Fură încrederea noastră în viitorul României. S-au aşezat la guvernare beneficiind de nişte voturi mincinoase şi nu vor să plece de la ciolan decât atunci când din ţara asta nu va mai rămâne nimic de furat.

Ies la iveală raportări false. Ne-au năucit cu „creşterea economică record”, de parcă guvernele DDT ar fi avut vreo idee despre cum se naşte şi cum se menţine o creştere economică sănătoasă. Dar era nevoie de „creşteri”, pentru că ei s-au angajat „să dea”, nu „să ia”. Aşa că ne-au dat peste bot cu lefuri nesimţite unor categorii privilegiate de politicieni şi amici politici ai partidelor de la guvernare. Restul, majoritatea adică, au rămas cu praful de pe tobă... Despre pensii ce să mai zic, au tot amânat nişte creşteri ale celebrului „punct”, s-ar putea ca din toamnă, presaţi de campania electorală la Prezidenţiale, să dea ceva şi pensionarilor. Oricum puţin, foarte puţin faţă de costurile actuale ale vieţii de fiecare zi.

Mint şi falsează ca pe vremuri. Erau pline ziarele şi ecranele de „măreţe realizări” ale poporului închinate iubitului conducător. Doar că atunci eram de capul nostru, nu ne superviza nimeni, nu interesa pe nimeni din afară minciunile guvernelor comuniste. Acum lucrurile s-au schimbat, suntem atent monitorizaţi de Uniunea Europeană şi eu unul sper ca monitorizarea asta să continue până când vom pricepe că minciunile nu ţin loc de foame.

Comisia Europeană, nu instituţiile „democratice” româneşti au remarcat minciunile raportate de Ministerul Agriculturii, de pildă, despre producţii-record la porumb. Petrică Daea s-a trezit cu 40 de ani mai tânăr, când raporta către PCR, la fel de fals, producţii-record la toate culturile imaginabile. Îmi amintesc că în judeţul Covasna se raportau producţii mari la cultura orezului... Orice, numai recorduri să fie!

Cui folosesc prostiile astea? În niciun caz „poporului muncitor de la oraşe şi sate”, ca să rămân în ton cu „iepoca de aur”. Mai devreme sau mai târziu vom deconta cu toţii şi producţiile-record inexistente, şi creşterile economice doar pe hârtie, şi măririle nesustenabile de lefuri, şi toate minciunile şi exagerările populiste ale guvernanţilor. Doar că atunci creatorii de facto ai crizei vor fi la adăpost şi vor da vina pe alţii, cu aceeaşi nesimţire cu care se laudă acum cu măreţele realizări. Alţii, nu ei, vor fi chemaţi să răspundă pentru criza ce va veni împreună cu obligatoriile măsuri de austeritate.

Ne învârtim într-un cerc vicios şi nu-mi pot scoate din minte pilda nefericită a guvernării Băsescu-Boc după falsa bunăstare raportată de acelaşi iresponsabil Tăriceanu. PSD-ALDE n-a învăţat nimic din toată nebunia de atunci şi sunt sigur că nici cei care se pregătesc acum să guverneze în 2020, la PNL-USR-PLUS mă refer, nu învaţă nimic din experienţele triste care au desfiinţat, practic, un partid politic. S-ar putea să fiu eu excesiv de pesimist, dar asta e impresia pe care o lasă purtătorii de mesaj ai Opoziţiei, mai ales cei de la PNL.

Adevărul care ne guvernează este unul găunos, care nu duce nicăieri: un guvern „dă” fără nicio socoteală, golind bugetul ţării, urmând ca alt guvern, care vine, să tragă ponoasele, de cele mai multe ori obligat fiind „să ia”. Ne învârtim, cum spuneam, în jurul cozii ca nişte căţei tâmpiţi. Şi falsul, minciuna, impostura continuă. Din patru-n patru ani aşteptăm soluţii mirobolante. Care, de cele mai multe ori, nu vin. Iar viaţa trece pe lângă noi cu o viteză pe care n-o mai percepem.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.