OPINII 3 august 2018

EDITORIAL. Bulgarii simţitori, încă o lecţie pentru nesimţiţii noştri

de Dumitru Manolăchescu | 909 vizualizări

Bulgarii ne dau, din nou aş zice, lecţii. De bună guvernare, de bună purtare cu plătitorii de taxe, de bună simţire. Spre deosebire de guvernanţii noştri, care ne învaţă exact pe dos: cum să fii prost guvernant, prost plătitor de taxe, nesimţit. Asta ştiu ei, asta ne învaţă şi pe noi, atâta pot ei, atât ar trebui să putem şi noi... Simplu, nu? Norocul lor e că românu-i prost şi cu respect faţă de autorităţi, îşi ia de la gură doar să nu încalce vreo lege, oricât de idioată ar fi.

Despre ce-i vorba: au şi bulgarii vignetă, pentru că au şi ei drumuri de care trebuie să aibă grijă. Doar că guvernanţii lor nu-s atât de nesimţiţi ca guvernanţii noştri. Ai lor au schimbat legea rovignetei, nu plăteşti taxa asta decât pe drumurile BUNE. Pe cele PROASTE, nu plăteşti nicio taxă. Au făcut un studiu, au analizat, ajutaţi de Banca Mondială (ei sunt mai modeşti decât ai noştri, nu li se strepezesc dinţii dacă cer ajutor de la o instituţie mondială, nu le cad galoanele...), despre ce-i vorba şi-au înţeles că-i mai bine aşa decât să-l obligi pe prostul de şofer să plătească în silă pentru nişte şosele pe care nu le are. Absolut normal într-o ţară normală.

Nu şi la noi. Semn că suntem guvernaţi de nişte anormali, pe care niciun cuvânt de pe nicio tăbliţă de înmatriculare nu-i poate jigni suficient, adică atâta cât să cuprindă tot dispreţul şi toată revolta noastră. La noi, de pildă, se ceartă primarul din Râşnov cu ăla de la Drumuri Naţionale pentru un drum naţional ale cărui „pietre de temelie“ s-au pus prin anul 2011... Vă daţi seama în ce rahat uriaş suntem?! În 2011 s-a făcut studiul de fezabilitate, au pornit licitaţiile şi toate celelalte. Mai puţin lucrarea în sine, ea a început acum câteva luni, încercând să lege cu un drum civilizat două mari atracţii turistice ale României: Braşov – Bran. Zeci de mii de turişti români şi străini trec pe acest drum nenorocit în fiecare zi.

Surpriză: n-au reuşit nici acum, în august 2018, să se înţeleagă. Dau vina unul pe altul, primarul şi constructorul, şi daţi-mi voie să ştiu că aici nu primarul e de vină. E inuman să treci prin oraşul-staţiune Râşnov, te-apucă ameţeala şi nu mai vii a doua oară. Dacă eşti turist, îţi poţi permite, dacă faci naveta la Braşov sau la Bran, te-ai ars. Ca să ajungi de la Braşov la Bran o iei prin Codlea, Ghimbav, Vulcan, Zărneşti... Vreo 10-15 km. în plus, nu c-ar fi un capăt de ţară, dar te dor palmele când îţi imaginezi ce le-ai face nesimţiţilor de la Drumuri, de la Guvern, de la Primărie, tuturor ălora care-şi bat joc de tine, de nervii, de banii tăi.

Dacă autorităţile noastre nesimţite ar face la fel ca simţitorii bulgari, aproape că n-ar mai trebui să plătim rovignetă, pentru că avem extrem de puţine drumuri civilizate. Bun, dar atunci din ce bani şi-ar mai lua lefurile uriaşe cei de la CNAIR sau cum dracu’ s-or mai chema ăia de se fac că se-ocupă de drumurile naţionale?!

Trăim la voia întâmplării, face fiecare ce vrea, ţara asta este din ce în ce mai puţin guvernată de bun simţ, de omenie, de normal. Îi plouă direct în gât, că nu mai au demult cap. Şi-i plouă rău, li se inundă organele interne de-atâta nesimţire victorioasă în alegeri... Ce muie, ce jos psd?! Ăştia merită să-i pui în genunchi pe coji de nucă, cu ochii căscaţi la portretele lui Iohannis şi Kovesi şi urechile ciulite la discursurile premierului Dăncilă. E mult mai dureros decât un mesaj-două de pe nişte tăbliţe de înmatriculare...

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.