OPINII 12 mai 2020

EDITORIAL. Bisericuţe, conspiraţii, proşti

de Dumitru Manolăchescu | 1288 vizualizări

Trecem la răul mai mic, înlocuim starea de urgenţă cu starea de alertă. Nu mai stăm doar prin case, buimaci, putem ieşi pe străzi, putem chiar munci dacă avem unde. Starea de alertă pare a fi o binecuvântare. Nu ştiu dacă e, pentru că mulţi văd deja pericolul: scăpaţi ca din morminte, vom ieşi la lumină, la aer, la viaţă; ne vom îmbulzi, ne vom agita, vom uita repede cât de frică ne-a fost şi, cu siguranţă, mulţi dintre noi se vor infecta cu noul coronavirus.

Smulg nişte buruieni pe lângă gardul cu vecinul, om la vreo 70 de ani. Mă vede şi schimbăm impresii despre Biserică, Guvern, Covid, viaţă şi moarte. „Uite, domnule, ce prostie au făcut ăştia cu oprirea activităţilor, se duce dracului economia, o să murim de foame”. „Da, vecine, dar Covidul ăsta e periculos, te infectezi la o simplă atingere, nu poţi să te speli tot timpul pe mâini şi virusul e pe tine. Ai văzut câţi oameni au murit...”. „Mureau oricum, mai trăiau unii câteva zile ori luni, cui foloseşte? Decât să murim cu toţii de foame mai bine mor mai devreme cei care au şi alte boli şi oricum sunt pe ducă. Iar dacă eşti credincios, dacă te închini şi te împărtăşeşti, nu te lasă Domnul”.

Vecinul meu de gard e un dur bisericos, dar şi un analist fin. „Ai auzit de Cataramă, nene? Omul ăsta s-a dus să se infecteze voluntar, se îmbrăţişa cu cei din Bărbuleşti, care-s în carantină. Ca să demonstreze că totul nu-i decât o conspiraţie, cum şi e, ca să ne ocupe chinezii şi americanii”. N-am înţeles cum ne pot ocupa şi chinezii, şi americanii, dar dacă poţi crede că marii conducători ai lumii acceptă atât de uşor să le moară sute de mii de oameni doar ca să dea o lecţie „concurenţei”, atunci... ce replică să ai? Încerc să bag băţul prin gard: „Vecine, Cataramă ăsta a fost şi a rămas un prost, chinezii şi americanii n-au infectat voluntar omenirea cu Sars-Cov doar pentru a-şi creşte cifra de afaceri, iar Biserica Ortodoxă riscă să crească numărul de morţi dacă nu ascultă recomandările Guvernului şi dă oamenilor sfânta împărtăşanie cu aceeaşi linguriţă sau acelaşi pahar. Poţi mata să te-nchini şi să te rogi cât vrei, ai văzut cum s-a infectat Înalt Prea Sfinţitul Pimen, om de bază în bisericile din Moldova? Virusul nu alege şi nu iartă, se duce direct la ăia care nu se păzesc, nu-şi pun mască, nu se spală pe mâini, se îmbulzesc şi se scuipă la înghesuială. Sănătate şi spor la treabă!”.

Nu e singurul care crede în conspiraţii. Cineva îmi povestea cum îi „umblă” Bill Gates prin telefon, cum o ascultă serviciile, cum i s-au blocat într-o seară toate butoanele telecomenzii pe acelaşi post... Conspiraţie în toată regula. Alţii, mai aplicaţi, politicieni şi rudele lor, vor „studii ştiinţifice”, PSD nu mai poate răbda atâta inactivitate şi nemuncă, marele partid e mereu pe locul doi în sondaje cu tot ajutorul pe care i-l oferă CCR, Avocatul Poporului şi alte instituţii subordonate politic majorităţii parlamentare. Oamenii ăştia au nevoie urgent de certitudini: vor să vadă dacă se respectă drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. E simplu şi comod: stai în bancă, n-ai nicio treabă, îi laşi pe ceilalţi să se rupă în figuri ca să scape ţara de viruşi, de foame, de sete, de secetă... După care vii şi-i critici, îi înjuri, îi faci în toate felurile – incompetenţi, hoţi, mincinoşi, tot ce-ţi trece prin cap, n-ai nevoie de argumente, nu-ţi cere nimeni să dovedeşti că aşa e. E „declaraţie politică” marca PSD şi aliaţii, n-ai treabă cu binele comun, cu interesul ţării, totul e să-i rupi pe cei care guvernează, să faci ceva să le mai scadă scorul din sondaje liberalilor.

N-ar trebui să ne intereseze maimuţoii ăştia, şi-au arătat valoarea în zecile de ani în care au ţinut România pe loc. Dar nu-i poţi ocoli mereu, te izbeşti de ei vrând-nevrând şi-atunci trebuie să-i bagi în seamă. Am tot auzit, am tot citit şi aproape m-am convins şi eu că „nimic nu va mai fi ca înainte de Covid 19”. Aiurea, e o naivitate condamnabilă, o iluzie periculoasă, se pare că, de fapt, „totul va fi exact ca înainte”; aceleaşi bisericuţe politice, aceeaşi hoţie, aceleaşi minciuni, aceleaşi conspiraţii tâmpite, aceiaşi proşti. Plus-minus un Cataramă scăpat direct de la Bălăceanca...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.