OPINII 24 iunie 2022

EDITORIAL. Apa murdară a înotului românesc

de Dumitru Manolăchescu | 1134 vizualizări

E bucurie mare la Interne: David Popovici a câştigat la Campionatul Mondial de la Budapesta cursele-regină: 100 şi 200 m liber. Legătura Ministerului cu excepţionalul sportiv? David este membru al Clubului Dinamo. Care, pe lângă mizeria din fotbal, mai are şi câteva secţii valoroase, printre care înotul.

Toată ţara vorbeşte despre David Popovici. Nu doar pentru că a luat două medalii de aur la Mondiale, cu noi recorduri. Ci şi pentru că pare de pe altă planetă: deştept, modest, sincer, natural... Un tip despre care, dacă l-ai vedea la New York, ai spune că e de-acolo, nu din amărâtul Bucureşti.

E de la Dinamo pentru că acest club i-a oferit două lucruri esenţiale: un bazin în care să se antreneze şi un salariu îndestulător. Nu ştiu dacă antrenorul aparţine clubului Dinamo. Probabil că da.

Budapesta cică are 300 de bazine olimpice de înot. Cred că e un fake, n-are cum. Dar şi 100 dacă ar avea, ar fi enorm faţă de cele câteva care funcţionează, de bine-de rău, în România întreagă.

Aud că la Otopeni ar trebui să fie demult gata o Arenă Naţională de Înot, construcţie începută prin 2009. Şi încă neterminată. Cam ăsta e ritmul la noi. La Otopeni ar urma să se desfăşoare Campionatul European de Înot pentru juniori. Peste două săptămâni, şi încă nu se ştie câţi angajaţi vor fi pregătiţi şi instruiţi pentru administrarea complexului şi, în particular, pentru bunul mers al unei competiţii la care va participa şi proaspătul campion mondial... Cum doamne iartă-mă să te compari cu Budapesta?!

Cu un hei-rup neaoş s-ar putea să se poată. Dar nu-i sigur, la noi nimic nu e niciodată sigur sau definitiv. La noi se pot încurca lucrurile şi în ultimul moment. N-ai o autorizaţie de securitate la incendiu, de pildă. E multă apă, e drept, la o asemenea Arenă, dar nu se poate fără asigurarea la incendiu.

Într-o asemenea ţară apare David Popovici, campionul absolut. Unul ieşit de-a dreptul din „spuma mării”. Unul care mulţumeşte singurei televiziuni, altfel vai mama ei, care a avut bani de la buget să transmită, la presiunea publicului, semifinala şi finala probei de 100 m liber de la Mondialul de înot de la Budapesta. Am trăit s-o văd şi pe-asta: mulţumim Televiziunii publice. Celelalte, care analizează masiv fotbalul din ligile 2-3-4, n-au fost în stare. Reţeaua specializată, Digi Sport, a luat-o-n barbă rău de tot. Ruşinos.

David Popovici este creaţia muncii sale, a sacrificiului părinţilor săi şi a inspiraţiei antrenorului său. El nu are de ce să mulţumească „milioanelor” de români pe care îi bănuia că i-au urmărit cursele (n-au fost decât vreo 350.000 la a doua cursă de aur, cea de 100 m, pentru simplul motiv că televiziunea publică are o audienţă apropiată de zero), şi sper să nu fie întâmpinat la aeroport de ministrul Internelor, Lucian Bode, pentru a fi obligat să-i strângă mâna şi să-şi exprime „recunoştinţa”.

Adevărul este că David Popovici merită o soartă mai bună. La cât munceşte, cum se pregăteşte, ce voinţă şi ce talent are, tânărul campion mondial ar putea bate în curând toate recordurile într-un sport care în România nu are deloc trecere. Dar cred că pentru asta ar avea nevoie de alt „aer”. Unul din care să lipsească incompetenţa, reaua-voinţă, lenea, invidia şi prostia specifice autorităţilor care influenţează, într-un fel sau altul, destinele sportului românesc.

N-am nicio bucurie constatând aceste lucruri, dar e prea frumos ce i se-ntâmplă şi ce ni se întâmplă ca să cred că va ţine. În această Românie, minunile gen David Popovici ţin cât un cântec de leagăn la urechea copilului somnoros.  

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.