OPINII 12 septembrie 2017

EDITORIAL. A început şcoala; ministru nou, probleme vechi

de Covasna Media | 689 vizualizări

N-aş fi vrut să zic nimic rău despre nimeni azi. Începe şcoala şi Maia, nepoţica mea de 6 ani, e într-o clasă pregătitoare. Emoţii mari pentru toţi, prin urmare. Treaba e că n-am cum să tac „de bine” când şcoala românească pute rău de tot. O să încerc, totuşi, să fiu moderat.

Ministrul ăsta nou şi agramat, Liviu Pop, recunoaşte că nu are vorbele la el. În schimb, zice că ar avea faptele de partea lui. Nu ştie când şi de ce se scrie cuvântul „copii” cu doi sau cu trei „i”. Ştie, însă, că au fost prea multe modificări la legea educaţiei. Prin urmare, e hotărât să facă o altă lege. Ca să termine cu prostiile din legile vechi. Şi, desigur, pentru a oferi „materie primă” noilor generaţii de politruci din partidele care vor veni la guvernare după alianţa PSD-ALDE şi care vor schimba, desigur, toate legile vechi şi proste – eu încă mai sper că nu ne-a blestemat Dumnezeu atât de tare încât să-i veşnicească la guvernare pe-alde Dragnea, Tăriceanu şi Liviu Pop.

Cu sau fără articolul hotărât în buzunarul ministrului, a început şcoala. Moment în care e obligatoriu să ai încredere în învăţători şi profesori. Nu în ministrul Învăţământului, care e un politician trecător printr-o funcţie mult prea importantă pentru ce ştie şi cât ştie, ci în cadrele didactice. În oamenii care se ocupă direct de copiii şi nepoţii noştri. În ei ne punem speranţe, în ei investim încredere, de la ei trebuie să avem pretenţii. Ei ştiu cu ce se ocupă „genunchele” şi articolul hotărât. De la ei vor învăţa copiii, nu de la un ministru sindicalist oarecare, pus acolo pentru că a ţipat agramat la o  televiziune de gaşcă împotriva adversarilor politici. Acest ministru şi alţii ca el nu trebuie să fie exemple de urmat pentru copii. Niciodată şi cu nici un preţ. Exemple trebuie să fie intelectualii de marcă, oamenii de ştiinţă, în general toţi oamenii care muncesc corect şi cinstit acolo unde le e locul. Nu fripturiştii, nu îmbogăţiţii peste noapte, nu politicienii corupţi, limbuţi şi agramaţi. Ăştia nu pot să fie exemple pentru nimeni.

Este motivul pentru care nu ministrul Pop este personajul principal din „piesa” de ieri, ci Învăţătorul. De la el încep toate. Lui îi vom mulţumi, pe el îl vom înjura mai târziu. Părinţii pot fi mult mai deştepţi decât învăţătorul copiilor lor, dar niciodată nu vor şti să-şi educe mai bine odraslele decât omul de la catedră – vorbesc, desigur, la modul teoretic, pilde proaste, învăţători fără chemare există peste tot, ca şi miniştri fără chemare, nu?  Principiul rămâne, însă, acelaşi: e nevoie să ai încredere în Învăţător, nu în ministru.

În vară am stat de vorbă cu o vecină plecată în Germania, medic de profesie. Are trei copii şi mi-a spus că n-are deloc încredere în sistemul de învăţământ din Germania şi că în România se face carte la modul serios. Am ridicat mirat din sprâncene şi ea mi-a replicat: „Nu am încredere în libertăţile excesive ale Şcolii germane. Şcoala românească e mai restrictivă, ceea ce nu-i deloc rău”. Cu siguranţă, respectiva doamnă n-a fost în şcolile româneşti atât de restrictive încât n-au nici măcar o toaletă la îndemână şi le plouă copiilor în bănci din tavanele cu acoperişuri stricate.

Să avem, aşadar, încredere în învăţători şi profesori. Indiferent de condiţiile în care se învaţă carte în România, indiferent de prostiile din manuale aceşti oameni au un rol esenţial în viaţa copiilor noştri. Ministrul Pop e de plâns, dar el e trecător. La fel şi manualele. Învăţătorul şi Profesorul vor sta cu copiii, însă, ani de zile. De la ei, da, de la ei trebuie să avem pretenţii, în ei trebuie să investim încredere. Lor le doresc la acest început abulic de an şcolar răbdare şi înţelepciune. Chemarea către profesia de dascăl nu e obligatorie, dar este esenţială. Fără ea nu există Şcoală. Iar fără Şcoală nu există viitor.

Sursa foto - Facebook

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.