OPINII 14 martie 2011

EDITORIAL – Un primar de… carieră

de Covasna Media | 720 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Ca să vezi de unde sare... arestarea unui ditamai primar al unui mic orăşel de pe sfântul pământ secuiesc; başca: maghiar, adică minoritar, pecemist, adică antiUDMR... Deci, de unde să i se tragă acestui tânăr de perspectivă dacă nu de la o „lucrătură la comandă”?! Încep să cred că preşedintele PCM Covasna, dl. Kulcsar, doarme stingher între două

Dumitru Manolăchescu

Ca să vezi de unde sare... arestarea unui ditamai primar al unui mic orăşel de pe sfântul pământ secuiesc; başca: maghiar, adică minoritar, pecemist, adică antiUDMR... Deci, de unde să i se tragă acestui tânăr de perspectivă dacă nu de la o „lucrătură la comandă”?! Încep să cred că preşedintele PCM Covasna, dl. Kulcsar, doarme stingher între două lucrături: una urmărea să-i scoată din sfântul Ţinut Secuiesc 25 de ha de ţigani cu pământ cu tot... Alta, iată, urmăreşte în cel mai ticălos mod cu putinţă să-i scoată din pregătirile pentru sărbătoarea sfântă de 15 martie o piesă de bază, singurul (?) primar PCM din judeţul Covasna implicat serios în manifestările consacrate acestei zile. „Lucrat” de adversarii politico-etnici, primarul oraşului Tg. Secuiesc, Racz Karoly, va sta în arest pentru luare de mită în formă continuată cel puţin 29 de zile.

Lucrat de cine, oare? Istoria acestei arestări e aproape clasică, deci simplă, banală chiar: afacerea a început de la o licitaţie (afacerile necurate ale primarilor pornesc ori de la licitaţii, ori de la titluri de proprietate...) pentru derularea unui contract cu o firmă care livrează Primăriei Tg. Secuiesc pietriş şi balast. Necesare, probabil, reparării drumurilor. 90 la sută dintre primarii României nu se pot abţine să nu ceară mită societăţilor pe care le ajută să câştige diverse licitaţii (obiceiul „aranjamentelor” la licitaţii se regăseşte şi la consiliile judeţene, şi la prefecturi, şi la multe alte instituţii ale statului). N-a rezistat nici primarul Racz Karoly. A cerut o sumă de toată jena, abia vreo 40.000 de lei în aproape un an de zile, bani pentru care un preşedinte de Consiliu Judeţean, de pildă, nici nu se ridica de pe scaun. Dar i-a cerut şi banii i s-au dat şi probabil i s-ar fi dat şi alţii, în decursul lunilor care ar fi urmat, dacă beneficiarul licitaţiei nu s-ar fi săturat să tot dea bani aiurea şi nu l-ar fi denunţat la DNA. Unde să fie lucrătura? Şi a cui? L-o fi lucrat UDMR-ul? La noi a ajuns sport naţional să te dai „lucrat” politic de partidele aflate la Putere ori de câte ori furi sau te laşi mituit. Cei din Opoziţie nu fură, nu primesc mită, nu fac trafic de influenţă. Ei sunt „lucraţi” de la butoane de adversarii politici. Expresia favorită, îmbrăţişată cu drag şi de dl. Kulcsar de la PCM, este „lucrat la comandă”.

Ne aşteptăm şi la alte vorbe înţelepte de la dl. Kulcsar. Cum ar fi: primarul Racz a fost arestat special înaintea marii sărbători naţionale a maghiarilor, ca să fim boicotaţi şi să nu-l putem primi cum se cade, cu toate onorurile cuvenite, pe al doilea om în statul ungar, care şi-a anunţat prezenţa la eveniment. Aici e lucrătura naţionaliştilor români, a udemeriştilor vânduţi puterii centrale de la Bucureşti, a serviciilor secrete, a procurorilor lui Băsescu, a Elenei Udrea şi a bisericii Ortodoxe.

Suntem tari la construit scenarii şi-am învăţat să ne victimizăm. Nici picaţi cu ceară n-am reuşi să recunoaştem c-am furat, c-am cerut şi-am primit mită, c-am trucat nişte licitaţii... Cum dracu să recunoşti aşa ceva? Ar însemna să recunoşti că eşti şi prost, nu doar hoţ, pentru că oamenii deştepţi nu sunt prinşi cum pun botul la câteva mii de lei. E aproape jenant... Mai bine iei nişte cârnaţi, tobă, şorici, un borcan de dulceaţă, chestii ecologice, să le ai în arest, faci cinste colegilor de celulă, te pui bine cu gardienii, chestii importante. A mai fost unul, era ministru, Remeş parcă îl chema, şi uite, a luat mită sub formă de produse ecologice şi n-a păţit nimic, negociază cu legea de aproape 10 ani, a uitat lumea şi de el, şi de cârnaţii lui.

Ce-i drept e drept: arestarea asta pică tare prost. Cum ar zice cei de la Moguli TV: de ce tocmai acum? De ce tocmai de sfânta sărbătoare a sfântului pământ secuiesc? Întrebarea asta e brandul televiziunilor, nu i-a trecut prin minte d-lui Kulcsar. Dar nu-i timpul pierdut, aveţi puţintică răbdare!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
gigi, 16 martie 2011
Draga vasy esti naiv. Pe cine au inchis pentru coruptie in Romania? Sau Rac sa fie primul? Astia au bani, isi permit avocati versati, iar legile sunt pline de portite.
vasy, 15 martie 2011
Bun reportajul....merge,acum insa eu sunt curios daca va si fi inchis putin (5-7 ani )la inchisoare,unde sa le povesteasca puscariasilor moldoveni cum e cu " tinutul secuiesc" .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.