OPINII 10 mai 2011

EDITORIAL - Un „nimeni” la Zilele Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 626 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Cum foarte corect meteorologic scria „Observatorul” de ieri, Zilele oraşului au fost agăţate în acest an în toate cele patru anotimpuri recunoscute oficial: am avut din toate câte puţin, dar din păcate au predominat frigul, ploaia şi hainele de iarnă. Astea au stricat într-o oarecare măsură sărbătoarea, pentru reuşita căreia edilii chiar s-au străduit în acest an.

Dumitru Manolăchescu

Cum foarte corect meteorologic scria „Observatorul” de ieri, Zilele oraşului au fost agăţate în acest an în toate cele patru anotimpuri recunoscute oficial: am avut din toate câte puţin, dar din păcate au predominat frigul, ploaia şi hainele de iarnă. Astea au stricat într-o oarecare măsură sărbătoarea, pentru reuşita căreia edilii chiar s-au străduit în acest an.

N-au reuşit două lucruri: să alunge norii şi frigul şi să-l alunge din oraş pe Csibi Barna. Dat afară din serviciu, omul şi-a găsit o nouă ocupaţie care ar putea deveni profesie: s-a făcut instigator. A venit, de pildă, cu o tarabă la Zilele Sf. Gheorghe şi a vândut hărţi, tricouri, steguleţe şi alte materiale de natură să instige şi să jignească sentimentele naţionale ale românilor din zonă. Nu mă interesează inscripţiile de genul „Ţinutul Secuiesc nu e România”, ăsta e un text de copil de clasa a patra, dar nu-mi place ca, într-un oraş din România, unui comerciant care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc să i se permită să vândă la Sf. Gheorghe tricouri ale României fără Transilvania. Nu mă interesează că instigatorul Csibi n-a prea avut succes – după cum declara prefectul judeţului –, mă interesează că mizeriile gândite şi făptuite de Csibi Barna au putut fi găsite pe tarabe în cadrul unor manifestări ale Zilelor oraşului nostru.

Tocmai pentru că este un extremist, Csibi Barna ar fi trebuit să fie declarat „persona non grata” la Sf. Gheorghe. Are dreptate poliţistul şef al judeţului, dl. Ioan Aron, nu trebuia să fie transformat în vedetă, dar la fel de drept e şi că autorităţile locale, inclusiv Poliţia, ar fi trebuit să ştie câte ceva despre conţinutul iredentist şi ofensator la adresa românilor al mesajelor inscripţionate sau al hărţilor şi tricourilor vândute de personajul cu pricina. E adevărat, prezenţa lui Csibi Barna la Sf. Gheorghe n-a fost deloc un prilej de satisfacţie pentru autorităţile locale, inclusiv pentru conducerea Primăriei, dar nu pot să nu observ că, dacă ar fi dorit, Primăria ar fi putut bloca accesul acestor materiale pe taraba instigatorului de profesie.

Faptul că nişte membri ai „Noii Drepte” (cealaltă extremă, susţinută de un controversat om politic, posesor al unui ONG conţinând o direcţie de investigaţii..., treabă serioasă!) au „observat” în linişte activităţile lui Csibi Barna nu mă linişteşte deloc. Cunoscând apetitul ofensiv al celor din Noua Dreaptă, mă gândesc cât de repede s-ar fi putut inflama spiritele şi cât de uşor s-ar fi transformat bucuria în scârbă... Faptul că instigările şi jignirile proferate prin vânzarea acestor materiale n-au avut succes este un lucru bun, care arată normalitatea cetăţenilor români şi maghiari din Sf. Gheorghe. Simt nevoia să repet, însă: Csibi Barna n-ar fi trebuit să primească autorizaţie pentru a vinde astfel de materiale cu conţinut iredentist şi ofensator. Personajul Csibi nu trebuie să fie martirizat, el nu este un erou, este un „nimeni”, dar astfel de oameni pot produce necazuri mari în asemenea momente.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
alex, 10 mai 2011
Daca ceea ce a facut Csibi B.(punerea în vanzare a materialelor instigatoare la violenta, cu diferite tente nationaliste)este legal, adica legea nu stipuleaza nici o sanctiune pentru asemenea fapte, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.