OPINII 6 iunie 2011

EDITORIAL - Ştim cine şi de ce va câştiga alegerile de anul viitor!

de Covasna Media | 555 vizualizări
Dumitru Manolăchescu La moldoveni şi la noi ce se mai petrec minuni! Păi daraghie tavarişci şi domnule dragă, te culci primar de Chişinău, reales, conform exit-pollului la ieşirea de la urne, cu 52% din voturi, şi te trezeşti... pe locul doi. Parcă am mai văzut undeva, nu de foarte mult timp, chestia asta... Unul care candida la preşedinţia României, de-l cheamă Geoană, s-a culcat preşedinte şi s-a trezit... prostănac.

Dumitru Manolăchescu

La moldoveni şi la noi ce se mai petrec minuni! Păi daraghie tavarişci şi domnule dragă, te culci primar de Chişinău, reales, conform exit-pollului la ieşirea de la urne, cu 52% din voturi, şi te trezeşti... pe locul doi. Parcă am mai văzut undeva, nu de foarte mult timp, chestia asta... Unul care candida la preşedinţia României, de-l cheamă Geoană, s-a culcat preşedinte şi s-a trezit... prostănac. Mă rog, ce-a fost a fost, interesant e că moldovenii ne copiază în toate prostiile, seara toată lumea ştia că Dorin Chirtoacă, liberalul, a fost reales primar al Chişinăului, iar dimineaţa, după ce toată noaptea s-au numărat voturile, primar a ieşit comunistul de omenie voroniană Igor Dodon. La dracu cu exit-pollurile, nici măcar astea nu funcţionează la hoţii de români (intră şi moldovenii aici, că tot de la Râm se trag)! O fi apucat să sară-n sus de bucurie Chirtoacă? I-o fi mulţumit Mihaelei lui? Asta-i politica la porţile Orientului şi sub talpa ruşilor.

Dar minuni se-ntâmplă în toată lumea politică. Ce zic eu minuni, anul ăsta avem parte de ciudăţenii în toată regula. De pildă, la alegerile din Spania guvernul socialist al lui Zapatero a fost „măturat” de dreapta aflată în Opoziţie. La portughezi, care au avut alegeri duminica trecută, acelaşi fenomen tulburător: socialiştii au fost înfrânţi de partidele de dreapta. Explicaţia e simplă şi e valabilă pentru toate ţările europene, care au votat sau care vor vota: electoratul nu este interesat de ideologii, culori şi programe politice, ci de pâinea cea de toate zilele. Indiferent unde se află, oamenii calculează de o manieră simplistă: nu-i mai votez pe ăştia care mi-au tăiat leafa, pensia, alocaţiile, care m-au împovărat cu taxe şi impozite de m-au cocoşat. Să vină ăilalţi, să le dau şi ălora o şansă, măcar ăia ştiu să mintă frumos.

Lumea s-a săturat de austeritate, oamenii vor să apuce şi zile mai bune. Ce stângă, ce dreaptă, ce programe electorale? N-au auzit moldovenii o iotă despre Igor Dodon, dar ştiu că tovarăşii comunişti au promis că le aşează pe masă, în fiecare zi, pâinea şi vinul de buturugă fără de care viaţa în Republică e cumplit de grea... Aşa-i cu promisiunile astea, sunt ca seminţele, încolţesc întotdeauna pe un sol îngrijit, udat, îngrăşat şi se ofilesc, apoi, după ce grădinarul uită de ele, acaparat de plante şi flori mai frumoase, mai arătoase.

Părerea mea este că „grădinarii” noştri (păi nu suntem noi Carpathian garden?!) ne pregătesc un scenariu asemănător. Unii cu austeritatea, alţii cu promisiunile. Nu-i greu de ghicit cine va câştiga alegerile din primăvara viitoare, dacă ne uităm cu atenţie la promisiuni şi calculăm efectele lor asupra unui electorat sătul de nişte reforme care nu se mai termină şi care l-au sărăcit. Nu va câştiga dreapta sau stânga, nu vor câştiga democrat-liberalii sau social-democraţii, vor câştiga cei care vor plânge mai convingător pe umerii alegătorilor şi care vor învăţa cuvinte esenţiale din fondul genetic al tuturor ideologiilor: pâine, făină, zahăr, ulei, fasole, benzină, motorină, curent electric, porumb, varză, viezure, barză... Pardon, scuzaţi, ăstea de la urmă sunt din fondul genetic al limbii române...

Rămâne cum am vorbit, vor câştiga cei care vor promite şi chiar vor da de pomană. Alegătorii din toată Europa s-au unit împotriva austerităţii şi au pus botul la promisiuni şi pomeni. Aşa că noi ştim cu un an înainte cine va câştiga alegerile locale şi generale din 2012. Nu ne foloseşte, însă, la nimic, dimpotrivă, aşa că nu vă obosim cu informaţii inutile.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Dani, 8 iunie 2011
Dl. Manolachescu s-a dat de gol singur, ca un fost slujbaş al nomenclaturii udemersito-pedeliste. Da, PD a câştigat prin fraudă la fel ca şi comuniştii şi se vor menţine sugativele actuale, citeste integral
Razvan, 7 iunie 2011
O sa iasa tot PDL-ul pentru ca suntem o natie de creduli indiferenti care punem botu la milionul primit in ziua votului.
vasy, 7 iunie 2011
Va zic eu cine va castiga si de ce alegerile.....UDMR-ul va castiga pentru ca nu se va putea forma o coalitie puternica si numeroasa fara numerosii udmr-isti...abia astept sa-i aud atunci pe Geoana si citeste integral
stelian, 7 iunie 2011
curat..prostanac!, nea geoana, ai clone!
lili, 7 iunie 2011
Nimic nou sub soarele dambovitean..... asa a fost mereu in astia 20 de ani, nu acum se schimba lucrurile..... in 2008 cum au castigat cei din PDL, Dle Manolachescu?! Ati uitat in campania electorala citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 7 iunie 2011
DA ,VOR CASTIGA CEI CARE PROMIT SI MAI ALES FURA.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.