OPINII 28 iulie 2022

EDITORIAL Sepsi OSK este „echipa noastră”

de Dumitru Manolăchescu | 1515 vizualizări
Sursa foto - Facebook @osksepsi
Sursa foto - Facebook @osksepsi

„Sepsi OSK” Sf. Gheorghe are mai mulţi etnici români în echipă decât multe loturi din Superliga naţională de fotbal. La ultranaţionaliştii olteni de la FC Universitatea 1948, de pildă, la ultimul meci au fost prezenţi în teren doar 3 jucători de etnie română. Prin comparaţie, la Sepsi OSK, în meciul cu FC Argeş doar portarul Niczuly era etnic maghiar, ceilalţi fiind jucători români sau de alte etnii cu tradiţie în fotbal.

Nu-mi place să fac calcule şi socoteli cu tentă etnică, dar mă obligă vocile naţionaliste dimprejur. Voci care confundă echipa de fotbal din Sf. Gheorghe cu Ungaria. Mai grav, confundă echipa cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, un personaj detestat, controversat, „omul lui Putin” în Europa, lângă care nu e bine să apari dacă vrei să-ţi menţii o imagine de european civilizat, de om care preţuieşte valori universale precum prietenia cu cel asuprit, nu cu asupritorul.

Sepsi OSK nu este echipa lui Viktor Orbán, dar nu este nici echipa ministrului Novak, ori a conducerii FRF. Este o echipă susţinută puternic de o comunitate locală majoritar maghiară, cu un antrenor italian şi foarte mulţi români în lot. Nu de faţadă, ci jucători de bază. Sepsi este echipa noastră.

Cred că asta ar fi imaginea pe care ar cam trebui s-o avem în minte atunci când îi înjurăm pe politicienii care fac vizite „neoficiale” în Transilvania oripilându-ne cu declaraţii aberante despre „puritatea rasei” şi a pielii. Oribil, într-adevăr, dar fotbaliştii de la Sepsi nu joacă în „formaţia” guvernamentală condusă de Viktor Orbán. Ei încearcă să facă rezultate, să aducă puncte pentru România, nu pentru o Ungarie condusă de politicieni care par că s-au întors în anul 1935, când naziştii dădeau legi pentru apărarea rasei pure ariene.

Şi-atunci, ca să încheiem subiectul: meciul din această seară de la Ljubljana, dintre Sepsi şi Olimpija, din cadrul Conference League, va fi transmis pe micile ecrane de Televiziunea Naţională. Lucru lăudabil, la fel cum a fost şi transmisia de la Campionatul European de înot pentru juniori de la Budapesta.

„Sepsi e o echipă susţinută financiar de Ungaria, nu merită să dăm satisfacţie suporterilor exclusiv maghiari care o susţin televizând meciul”... Aud în „căşti” asemenea păreri şi mă întreb de când sunt eu, şi mulţi alţii ca mine, maghiar şi susţinător aplaudac al guvernului ungar?! Sunt destui români care se bucură să vadă jucând bine în Europa această echipă în care jucătorii nu sunt preferaţi pe criterii etnice.

Vreau să fiu şi mai clar: meritul patronului László Diószegi şi al antrenorului Cristiano Bergodi este că nu amestecă fotbalul cu politica. E drept, mai apar şi sincope, dar nu poţi refuza accesul în tribune unor ultraşi îmbrăcaţi în negru care întorc spatele Imnului României, după cum nu poţi închide porţile arenei când la un meci vor să asiste politicieni rasişti, nazişti, revizionişti care nu fac niciun serviciu Europei destabilizate de pandemie, de război şi de inflaţie. E drept, te poţi disocia de astfel de evenimente, dar... mai e destul până departe. S-o luăm pas cu pas, să avem răbdare şi înţelegere: Europa şi Lumea nu vor aparţine rasiştilor nostalgici ai imperiilor gen Viktor Orbán şi Vl. Putin. 

Foarte important mi se pare şi faptul că oamenii din conducerea clubului nu par tentaţi să se implice în jocuri şi calcule etnice. Lucru esenţial pentru menţinerea echilibrului şi obţinerea unor rezultate bazate exclusiv pe valoare, pe forma de moment, pe muncă şi armonia în echipă.

Aşa încât, diseară la ora 20 vom fi cu ochii pe TVR 1, susţinând „echipa noastră” şi butonând, eventual, la celelalte meciuri de pe alte canale TV.     

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.