OPINII 21 aprilie 2011

EDITORIAL - Se-ntorc „păsările călătoare”...

de Covasna Media | 472 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Am zis că nu voi coborî în haznaua politică măcar în Săptămâna Patimilor şi mă voi ţine de cuvânt. Pentru că în ce urmează nu-i vorba despre politică, ci despre ornitologie, e primăvară şi se-ntorc păsările călătoare... Berzele au venit, sunt aşteptate rândunicile, vin şi celelalte curând.

Dumitru Manolăchescu

Am zis că nu voi coborî în haznaua politică măcar în Săptămâna Patimilor şi mă voi ţine de cuvânt. Pentru că în ce urmează nu-i vorba despre politică, ci despre ornitologie, e primăvară şi se-ntorc păsările călătoare... Berzele au venit, sunt aşteptate rândunicile, vin şi celelalte curând.

Ieri, de pildă, era aşteptat să vină cu un avion, direct din America, „bărzoiul” Mihai Necolaiciuc, care a migrat în SUA cu mai bine de cinci ani în urmă. Bărzoiul ăsta a fugit de justiţia din România, după ce a devalizat CFR cu aproape 60 de milioane de euro. Poate vă amintiţi ce făcea: achiziţiona fără licitaţie diverse obiecte ciudate, total nefolositoare Companiei de căi ferate pe care o conducea. Doar câteva exemple de cumpărături: costume de scafandru, centuri de siguranţă (600 euro bucata), perne (1.300 euro bucata), solniţe (400 euro bucata), oglinzi (48 milioane lei vechi bucata) şi altele, de tot felul. O lumânare, oameni buni, costa la dl. „bărzoi” Necolaiciuc 5 milioane de lei vechi. Sigur, nu cumpăra lucrurile astea din banii lui de ţigări, ci din banii CFR, adică de la bugetul statului.

Treaba e că, după o perioadă extrem de profitabilă, afacerile omului s-au cam închis, prin 2005, când i s-a şi întocmit dosar penal. Ca de obicei în situaţii similare, a fost scăpat peste hotare şi s-a instalat în Miami, SUA, unde şi-a cumpărat trei apartamente. Prin 2009 a fost prins şi băgat într-un centru de detenţie. Aici, omul care dormea la hotelul Astoria al CFR pe o pilotă de puf supraevaluată la 120 de milioane de lei, stătea într-o cameră cu două paturi, o chiuvetă încastrată într-o masă, două scaune şi un WC. Cam ca la un arest de Poliţie din România, plus WC-ul, care prin aresturile noastre se cheamă hârdău...

Interesant este că „bărzoiul” migrat spera să fie primit cu pâine şi sare de americani, ceea ce, să vezi mizerie, nu s-a întâmplat. A stat 20 de luni în centrul ăsta de detenţie, timp în care a avut răgaz să-şi dea seama nu că a greşit, nu că a furat, nu că a devalizat căile ferate, ci că SUA şi guvernul acestei ţări nu agreează şi nu-i apără chiar pe toţi hoţii din lume... Drept pentru care s-a supărat şi, înarmat cu dosare şi o nouă faţă rezultată din mai multe operaţii estetice, a hotărât să accepte să revină în România, promiţând că, odată ajuns în ţară, pre mulţi va popi... Interesant, să vedem cine va fi dat jos din cuib!

Apropo de popi, Nicolae Popa va ajunge curând în ţară şi nici Dinel Staicu, alt fugitiv, n-a ajuns mai departe de mica ţară europeană Ungaria, unde a fost prins. Se-ntorc bărzoii, rândunicile, cucii... Fiinţe stinghere, revenite la cuib după ce şi-au pierdut, vremelnic, simţul orientării, rătăcind pe coclauri.

Bun, şi la ce ne foloseşte că revin? Se pune pe picioare economia? Vom trăi mai bine? Cu siguranţă, nu. Dar, poate, se va face dreptate. Pentru că „păsările” astea au cuibărit ajutate de oameni de bine, specialişti în cărarea „paielor” de la stat... Din păcate, despre recuperarea uriaşelor sume devalizate din bani publici nu poate fi vorba, Justiţia română nu are suficiente instrumente legale de recuperare şi nici nu e interesată în îmbogăţirea bugetului de stat. Din acest motiv, aş propune ca Mihai Necolaiciuc, de pildă, să devină ministru al Transporturilor. Fără leafă, leafa să fie reţinută în contul celor 55 de milioane de euro furaţi. În câteva sute de ani... se recuperează întreaga sumă. Între timp, veşnicul şi nemuritorul ministru să trăiască din diurne, că tot a declarat el că averea personală a strâns-o din diurne. Vă daţi seama ce averi or fi strâns parlamentarii şi alţi demnitari şi înalţi funcţionari publici din diurnele oferite cu generozitate de statul român?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.