EDITORIAL – Primarii dau piept cu „legarea de muncă şi educaţie”
Dumitru Manolăchescu
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, e hotărât să dea de lucru nu doar primarilor din toată ţara, ci şi agenţiilor pentru prestaţii sociale şi celor pentru ocuparea forţei de muncă. În acest scop, Ministerul pe care-l conduce a gândit nişte legi care să pună puţină ordine în haosul atent şi bine întreţinut de primari atunci când venea vorba de ajutoarele sociale acordate persoanelor fără venituri.
„Vrem să legăm familia de educaţie şi de muncă”, a decretat ministrul Botiş şi... minunea începe să se producă. Deocamdată doar ca intenţie, dar nu mai e mult până când primarii şi agenţiile amintite vor începe să înoate în hârtiile pe care va fi musai să le fabrice.
Concret, e vorba ca persoanele care primesc ajutor social să presteze în schimbul acelor bani oarece munci în folosul comunităţii. Dispoziţia era valabilă şi până acum, dar beneficiarii de ajutor social, în marea lor majoritate ţigani, erau folosiţi ca masă de manevră în campaniile electorale: votezi cu primarul în funcţie, primeşti ajutor social fără nicio muncă, votezi cu contracandidatul... poţi să-ţi iei adio de la bănuţii dăruiţi de statul român chiar dacă eşti cuminte şi munceşti în folosul comunităţii. Aşa s-a procedat mereu, în toate campaniile electorale, indiferent de guvernele sau partidele care au organizat alegerile. Ştiu mulţi primari de comune în judeţul nostru care au fost aleşi şi realeşi cu voturile ţiganilor manipulaţi pe bază de ajutoare sociale.
Ei, acum treaba se complică puţin, pentru că ministrul Botiş cere primarilor să gândească planuri de dezvoltare a comunităţilor şi pe baza muncii beneficiarilor de ajutor social. Concret, asta va însemna întocmirea de către primării a unor situaţii lunare privind lucrările efectuate de cei care primesc ajutoare sociale. Situaţii de-astea, din burtă, se făceau şi până acum, noutatea este că ele vor trebui depuse la agenţiile judeţene de prestaţii sociale – în sfârşit, se gândeşte cineva să dea de lucru şi funcţionarilor acestor agenţii, despre care mulţi băgau mâna-n foc c-au fost create pentru a oferi nişte funcţii clientelei politice... Care agenţii vor răspunde, la rândul lor, în faţa ministrului de realizarea planurilor de dezvoltare gândite la nivelul primăriilor.
Da, asta va da ceva bătăi de cap primarilor şi agenţiilor cu pricina. Pentru că în procesul ăsta de legare a familiei de muncă şi educaţie (ce frumos sună, ca pe vremuri...) vor fi implicate şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Ele vor trebui să organizeze, lunar, activităţi de formare profesională pentru beneficiarii de ajutoare sociale. Cum în ce scop? Simplu, pentru „stimularea întoarcerii acestor persoane la locul de muncă”. Bun, să se întoarcă, dar la care loc de muncă? Ce locuri de muncă or fi avut vreodată ţiganii din Araci -Vâlcele?! Pe hârtie totul sună frumos, dar tare mi-e teamă că acolo va şi rămâne „legarea de muncă” a acestor oameni. Singura urmare previzibilă va fi creşterea numărului de furturi şi tâlhării avându-i drept autori pe ţiganii deposedaţi de banii reprezentând ajutoare sociale.
Desigur, primarii vor trebui să gândească alte soluţii pentru atragerea voturilor unei mase importante de alegători, întrucât „legarea de muncă” nui va impresiona pe ţigani. Aş paria că soluţiile astea vor fi găsite foarte repede...
În ce priveşte capitolul educaţie, aici lucrurile pot evolua. În esenţă se urmăreşte ca familiile ai căror copii chiulesc, nu dau pe la şcoală, au nota la purtare mai mică de 8 să nu mai primească alocaţiile suplimentare.
Şi aici e vorba mai ales de familiile de ţigani, dar cred că această măsură poate fi mai uşor pusă în practică şi poate aduce o prezenţă mai mare a tuturor copiilor, indiferent de etnie, la şcoală. Se va lăsa cu oarece palme şi picioare bine ţintite... dar asta-i situaţia, bunăstarea familiei se cere sprijinită şi de copii.