OPINII 25 ianuarie 2011

EDITORIAL – Prea mulţi pentru o barcă atât de mică

de Covasna Media | 702 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Paradoxurile ne însoţesc la tot pasul şi pe noi, covăsnenii, că doar nu putem fi atât de deştepţi încât să facem altfel decât fac capitaliştii de pe Dâmboviţa. La politicieni mă refer, desigur, că societatea civilă a dispărut împlinindu-se, armonios, tot în politică...

Dumitru Manolăchescu

Paradoxurile ne însoţesc la tot pasul şi pe noi, covăsnenii, că doar nu putem fi atât de deştepţi încât să facem altfel decât fac capitaliştii de pe Dâmboviţa. La politicieni mă refer, desigur, că societatea civilă a dispărut împlinindu-se, armonios, tot în politică... După ce au reuşit să se-adune de Ziua Naţională, să se suporte reciproc şi chiar să se înţeleagă, politicienii locali s-au mai gândit puţin şi n-au repetat gestul şi de 24 Ianuarie. La ce să dea ei mână cu mână?! Şi cine să întindă primul mâna şi ce mână să strângă?!

Întrebări esenţiale şi, pentru unii, existenţiale. Pentru că, între timp, viaţa noastră politică se strică rău de tot, se cam împuţi. Dădură mână cu mână liberalii şi conservatorii, se uniră Crinuţ-Ochi de Sfinx cu Felix-Antenă şi scoaseră pe piaţa politică o nouă alianţă, pe care au numit-o, nu ştie nimeni de ce, Alianţa de Centru Dreapta. Dacă mai puneau un „C” ieşea măcar o formaţie celebră... Aşa, însă, a ieşit o chestie căreia nimeni nu-i înţelege rostul, nici măcar lideri importanţi ai PNL, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Adriana Săftoiu şi alţii. Adică nu descoperă nimeni rostul Alianţei în folosul alegătorilor, fie ei doar liberali, că altfel, dacă-i vorba de viitoarea campanie electorală a presupusului viitor prezident Antonescu, atunci e clar, ne dăm şi noi seama că-i o simplă şi nevinovată alianţă pentru vopsirea în culori vii şi atrăgătoare a unor politicieni de strânsură, în frunte cu viitorul candidat la prezidenţiale Antonescu şi viitorul candidat la şefia Senatului, Voiculescu.

În judeţul nostru şi mai puţini au înţeles ce caută la un loc liberalii şi conservatorii. Multora le-a trecut prin cap că n-ar fi vorba decât de o teribilă dorinţă de a fi părtaşi la împărţirea ciolanului în viitoarea guvernare. Pe plan local asta s-ar traduce într-un post de prefect pentru liberali, subprefect pentru conservatori, plus nişte oameni pe la cabinetele celor doi... Ca să nu mai vorbim de împărţeala deconcentratelor, unde se găseşte loc pentru toată lumea bună, tânără şi flămândă liberal-conservatoare. Din ţară şi de peste hotare, băieţii dotându-se şi cu filiale în străinătăţuri. La urma-urmei, de ce nu?! Am văzut ce poate Diaspora la ultimele alegeri prezidenţiale, unii au învăţat ceva din chestia asta, iar „brandul” liberal poate atrage electoratul tânăr de peste hotare.

În toată istoria asta deloc romanţată apar, după câte îmi dau seama, cel puţin trei probleme:

*una e cum se vor înţelege ei, că nu-i uneşte decât interesul, n-au nimic altceva în comun. Certurile vor apărea cu prima ocazie, iar de interesul comunităţii româneşti nici nu va putea fi vorba, cu excepţia unui pronunţat discurs antimaghiar şi tenebros naţionalist care nu va rezolva niciuna din problemele grave cu care se confruntă atât românii, cât şi maghiarii: lipsa locurilor de muncă, un nivel de trai extrem de scăzut, tensiuni interetnice artificial induse de liderii politici.

*cealaltă se referă la lipsa PSD din calculele proaspeţilor aliaţi. Un PSD care, cu siguranţă, va lua şi la nivel de ţară, şi la nivelul judeţului de două ori mai multe voturi decât ACD. Şi care, în consecinţă, va face jocurile - cu sau fără UDMR, asta e o altă necunoscută care cu siguranţă va interveni în ecuaţia puterii la nivel local.

*o ultimă problemă ar fi scorul obţinut la viitoarele alegeri parlamentare de PDL, pe care se străduie mulţi să-l îngroape dar care poate fi resuscitat de o probabilă revenire a economiei şi, de ce nu, chiar de actuale şi viitoare alianţe contra naturii de tip ACD.

Sentimentul care domină este că barca politică în care s-au înghesuit, uniţi de mici interese, liberalii şi conservatorii covăsneni are fundul găurit. Dacă găurile astea vor putea fi umplute în timp util, pentru ca barca să nu se scufunde, rămâne de văzut. Părerea mea e că nu va trebui să aşteptăm prea mult, nici măcar până la alegerile din 2012.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Geanina Galita, 25 ianuarie 2011
Atata vreme cat romanii de etnie maghiara au mai multe drepturi decat romanii romani nu ar trebui sa ne mire faptul ca Unirea Principatelor nu este celebrata. Cat priveste VIATA POLITICIENILOR... Hai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.