OPINII 13 iunie 2011

EDITORIAL - Îmbătrânim şi ne împuţinăm. Cum şi câţi vom fi în 2060...

de Covasna Media | 621 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Un studiu al Institutului European de Statistică ne dezvăluie o realitate crudă: în 2060 populaţia României va fi de 17.308.000 de oameni, cu vreo patru milioane mai puţin decât avea ţărişoara noastră în anul 2000. Avertisment: păstrând acest ritm, prin anul 2100 vom fi 13 milioane... Şi, pentru că asta nu-i destul, nu vom fi doar mult mai puţini, ci şi mult mai îmbătrâniţi. Concret: în 2060 populaţia de peste 65 de ani va ajunge la 35%. Adică vreo şase milioane de români vor fi trecuţi de 65 de ani.

Dumitru Manolăchescu

Un studiu al Institutului European de Statistică ne dezvăluie o realitate crudă: în 2060 populaţia României va fi de 17.308.000 de oameni, cu vreo patru milioane mai puţin decât avea ţărişoara noastră în anul 2000. Avertisment: păstrând acest ritm, prin anul 2100 vom fi 13 milioane... Şi, pentru că asta nu-i destul, nu vom fi doar mult mai puţini, ci şi mult mai îmbătrâniţi. Concret: în 2060 populaţia de peste 65 de ani va ajunge la 35%. Adică vreo şase milioane de români vor fi trecuţi de 65 de ani.

Să ne îngrijorăm? N-ar strica. Dar nu foarte tare. Nu ştiu de unde au ăştia de la Institutul European de Statistică atâta precizie, maică... Probabil merg pe simulări şi date statistice mecanice. Ceea ce nu corespunde realităţii pe termen mediu şi lung. Vom fi, probabil, mai puţini dacă nu ni se vor alătura moldovenii, ori românii plecaţi din ţară. Şi, ca să fiu sincer, nici n-ar fi rău dacă am fi mai puţini, cu condiţia ca mai puţini să însemne şi mai buni, mai înţelepţi, mai împăcaţi cu noi şi cu alţii.

Mai tristă devine informaţia de la Institut când vorbim de îmbătrânirea populaţiei. Aici încep necazurile şi nepotrivirile: cine şi când se pensionează, ce pensii avem, cine le va plăti, de unde le va plăti şi tot soiul de întrebări care te pot face să-ţi iei câmpii. Cu ocazia asta te întrebi şi dacă cineva din Guvernul actual sau din cele care vor veni se gândeşte serios la nişte măsuri care să uşureze atât „trecerea” bătrânilor, cât şi efortul bugetar şi social al autorităţilor. Unii ar putea spune că transformarea unor spitale în cămine de bătrâni este un semn că guvernanţii s-au gândit deja la scheme de ajutor, dar mi-e foarte greu să cred că ministrul Cseke sau premierul Boc au planificat şi premeditat această acţiune.

Oricum, apropo de case de bătrâni, cred că ceva trebuie să se schimbe nu doar în acţiunea guvernamentală, ci şi în gândirea noastră. Acum, când le spui părinţilor că-i duci la căminul de bătrâni e ca şi cum i-ai anunţa că-i trimiţi în Iad. Pe mulţi îi oboseşte până şi gândul că ar putea ajunge la „mila” statului. Care nu mai e deloc milă, pentru că accesul în aceste cămine se face contra-cost, în multe cazuri omul îşi dă toată pensia pentru a fi îngrijit cum se cuvine în locaţiile cu pricina. Problema e că ele nu sunt suficiente şi, în destule situaţii, nici foarte bine dotate cu personal şi mobilier. Cu siguranţă va fi nevoie de un reviriment al acestor case de bătrâni, pentru că se schimbă şi realitatea înconjurătoare, adică tot ce ţine de concepţii, fixaţii şi obsesii. Şi se schimbă nu doar la tineri, ci şi la cei în vârstă, care încep să accepte ideea socializării la bătrâneţe într-un astfel de cămin.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Usturoi, 14 iunie 2011
Populatia Romaniei scade intr-un ritm sec de 1 roman la fiecare 9 minute! Vezi ceas demografic aici: http://populatiaromaniei.blogspot.com
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.