OPINII 28 martie 2011

EDITORIAL – Gogoaşa Wikileaks şi „guerilla” engleză

de Covasna Media | 472 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Bârfe, şmenuri, şuşanele - cam astea au fost marile şi mult aşteptatele dezvăluiri provenite de la Wikileaks şi făcute publice cu mare tam-tam de presa românească. Nu dărâmă pe nimeni, nu se va sinucide niciun politician, nu va beneficia electoral nimeni. Frecţie la piciorul de lemn, vorbe-ntoarse de pe la nişte funcţionari de ambasade şi aruncate în spaţiul public cu gânduri deloc creştineşti.

Dumitru Manolăchescu

Bârfe, şmenuri, şuşanele - cam astea au fost marile şi mult aşteptatele dezvăluiri provenite de la Wikileaks şi făcute publice cu mare tam-tam de presa românească. Nu dărâmă pe nimeni, nu se va sinucide niciun politician, nu va beneficia electoral nimeni. Frecţie la piciorul de lemn, vorbe-ntoarse de pe la nişte funcţionari de ambasade şi aruncate în spaţiul public cu gânduri deloc creştineşti. Treaba e că bârfele astea n-au făcut gaură-n cer, fiind primite cu indiferenţă până şi de telespectatorii fideli posturilor TV specializate în circ mediatic. Adică au dat-o-n bară şi cu ratingul, fiasco total.

Nicio noutate: despre dosarele compromiţătoare pe care le ţine la sertar cine vrei şi cine nu vrei, se ştia demult; despre afacerile cu petrol şi spălare de bani ale grupului de „capitalişti de bine” Patriciu-Hayssam, la fel; nu erau un secret nici bunele relaţii cu ruşii ale nucleului viitoarei guvernări PSD-PNL, n-a fost Geoană incognito în Rusia chiar înainte de alegerile din 2009?! Bine, să zicem că nu ştiam c-a fost acolo cu avionul personal al lui Sorin Ovidiu Vântu, dar ce mai contează, oricum nu i-a folosit... Că preşedintelui Băsescu îi place să mai tragă câte-un whisky, asta bănuiam demult, omul a fost marinar, dar ăsta nu-i neapărat un defect dacă nu se transformă în alcoolism. Şi până una-alta nu-i nimeni care se poate lăuda că l-a văzut pe Băsescu beat mort, picat sub masă.

Aşa că mai importante, mult mai importante decât Wikileaks par a fi luptele de stradă din Anglia, între sutele de mii de manifestanţi supăraţi pe guvern şi poliţie. Englezii au apucat să vadă doar vârful icebergului numit sărăcie şi s-au speriat de moarte, ieşind în stradă să-şi strige revolta. Li s-au tăiat şi bugetarilor lor lefurile, s-au ajustat şi la ei ajutoarele sociale şi... gata revolta. Au spart magazine, vitrine, au bătut poliţişti şi-au fost bătuţi de poliţişti, mă rog, război de stradă în toată regula. Episodul ăsta mi-a întărit convingerea că măsurile de austeritate luate de guvernul Boc-Băsescu au fost absolut necesare, uite că şi alţii fac exact acelaşi lucru după ce au încercat să fenteze criza economică fără sacrificii din partea salariaţilor bugetari. Se pare că nici alţii mai deştepţi decât noi n-au reuşit.

Ce e interesant la englezi este aplecarea lor subită spre binefacerile paternalismului social. Adică le-ar cam place un socialism perestroikist de piaţă, de genul celui visat de Ion Iliescu, după formula aplicată iniţial de Gorbaciov. Un soi de societate egalitaristă, în care să aibă fiecare câte puţin, suficient ca să trăiască bine fără prea mari eforturi. Dacă adăugăm la mişcările de protest din Anglia rezultatele unui scrutin electoral regional din Franţa, în care câştigători au fost socialiştii de stânga, ajungem la ceea ce se pregăteşte în toată Europa şi, bănuiesc, în toată lumea ca urmare a efectelor crizei economice: o preluare a puterii în majoritatea ţărilor de către partidele de stânga, urmate de extremişti, care profită întotdeauna de nemulţumirile populare. Ajungem, cu alte cuvinte, la vechea reţetă: dreapta bagă la greu reforme şi pune economia pe picioare, stânga vine şi distribuie „echitabil” profitul. Nu-i greu de înţeles de ce am pus între ghilimele cuvântul „echitabil”, nu se prea potriveşte stângii noastre cleptomane şi demagogice, dar poate că merge prin alte părţi ale lumii.

Aşa că, pentru mine, adevărata ştire de la finele săptămânii trecute n-a fost gogoaşa Wikileaks, ci protestul violent al englezilor înfricoşaţi de tăierea lefurilor. Na, măcar de data asta le-am luat-o înainte...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.