OPINII 26 iulie 2022

EDITORIAL Babuini, macaci şi alte maimuţe politice

de Dumitru Manolăchescu | 630 vizualizări
Sursa foto - Facebook @adrian.caciu
Sursa foto - Facebook @adrian.caciu

Neinspiratul, ca să fiu elegant, ministru de Finanţe Câciu îşi exprimă public proastele păreri despre antreprenori, adică despre sistemul privat, remarcând că 90% dintre aceştia sunt, de fapt, nişte „babuini”. 

Au ce au pesediştii cu maimuţele. Cu câţiva ani în urmă, un personaj important din PSD îl maimuţărea pe unul dintre tovarăşii de partid. Macaci, babuini şi alte maimuţe îngrăşate cu banane şi frunze dulci bugetare se fugăresc printre zidurile năruite ale „templului” politic pesedist.

Ce au mai-marii acestui partid cu privaţii? De ce îi desconsideră, îi blestemă, îi ironizează, nu-i ajută în niciun fel? Doar din prostie, sau mai e şi altceva la mijloc?

Nu-i cred chiar atât de proşti, oricum nu-s toţi atât de orbiţi de lefurile grase bugetare încât să nu înţeleagă mecanismul pieţei libere şi al muncii libere. Nostalgia societăţii fără privaţi mai domină visurile unor şefuţi din stirpea iliesciană, dar nu cred că acţionează la nivel înalt, în fruntea ministerelor şi agenţiilor păstorite de oamenii PSD-ului. 

Aş zice mai degrabă că şefii partidului d-lui Ciolacu se văd deja mari câştigători ai alegerilor, prin urmare merge oricum, se acceptă orice prostie, neghiobie sau judecată greşită. Cu procente spre 40%, fără Opoziţie, PSD va defila la alegeri, secondat de un PNL de jucărie, care va executa cuminte ordinele „de sus”. 

Am mai văzut politicieni care s-au crezut veşnici. Unul dintre ei a stat prin puşcării, alţii ocupă acum nişte celule mizere. Dragnea a ispăşit pentru nişte găinării, alte procese grele îl aşteaptă. Radu Mazăre, prea-puternicul primar al Constanţei, e redus la tăcere într-o puşcărie fără stele. Drăghici, fostul trezorier pesedist, execută 6 ani după ce i-a dat în gât pe mulţi capi ai partidului. Elena Udrea aşteaptă după colţ, păzită ca ochii din cap de bulgari, să nu cumva să i se-ntâmple vreun pocinog prin închisorile insalubre ale României. Dragoş Tudorache, fost primar al unui sector bucureştean, nu se simte nici el prea bine, nu doarme deloc liniştit. Ca să nu mai vorbim de cei care au avut inspiraţia să fugă în Grecia şi să beneficieze de clemenţa şi „umanismul” justiţiei elene.

Eu încă mai sper că politicienii noştri au învăţat câte ceva din experienţele eşuate ale înaintaşilor lor. Încă mai cred că au înţeles cum stă treaba cu veşnicia la Putere. Pentru că, vrei-nu vrei, ai nevoie de un PSD cât de cât frecventabil, că reformat e imposibil să fie. Mai ai nevoie şi de un PNL redescoperit, unit şi curajos, capabil să opună rezistenţă tăvălugului populist cu accente marxiste din PSD. Ar fi mare nevoie şi de al treilea element, USR, care să fie o variantă de mijloc, o alternativă funcţională. Cu UDMR ne-am lămurit demult, reprezentanţii Uniunii sunt oricând cu oricine, deci... bazaţi-vă pe „specialiştii” maghiari şi nu-i supăraţi, că strică jocurile.

Dacă Ciolacu et comp. încep să se creadă veşnici, vor cam suferi la viitoarele alegeri. Unii comentatori politici îl propun pe Victor Ponta în fruntea Ministerului de Finanţe, în locul gafeurului Câciu. Ponta poate fi oricând o soluţie pentru PSD, alegătorii încă se mai lasă păcăliţi de verva intimistă a acestuia. Dar nu cred că Ciolacu şi Rafila au nevoie de un „pretendent la tron” cu ifose şi un CV periculos pentru habarniştii de la vârful partidului. Aşa încât nu-l văd prea curând pe Victoraş băgat-acceptat în afaceri politice concrete cu foştii lui camarazi.

Asta e, se pare că alţii nu avem la PSD. N-ar fi o dramă dacă n-ar fi vorba despre un partid cu care vom fi nevoiţi să coabităm câţiva ani buni de-acum încolo. Cât despre ceilalţi... mai vorbim când vin ploile, acum frige pământul, arde cerul, nu ne mai trebuie şi alte incendii.

Cât despre „maimuţele” din vremea d-nei Viorica Dăncilă, unele pot fi văzute în alte cuşti politice, altele îşi arată muşchii în afara lor. Viitorul lor depinde de ce-şi doresc şi mai ales de cine se uită la ele. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.