OPINII 11 martie 2011

Domnului profesor nonagenar Nicolae Moldovan, cu dragoste

de Covasna Media | 595 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Sunt onorat şi mă bucur să aduc acest „laudatio” unui om pe care-l bănuiesc a-mi fi ocrotit tinereţea prin pilde morale, dacă nu cumva şi prin exemple nespuse şi nescrise de statornicie şi consecvenţă. Nenea Nicu Moldovan va împlini mâine fix 90 de ani. Ce vârstă! Şi ce viaţă!

Dumitru Manolăchescu

Sunt onorat şi mă bucur să aduc acest „laudatio” unui om pe care-l bănuiesc a-mi fi ocrotit tinereţea prin pilde morale, dacă nu cumva şi prin exemple nespuse şi nescrise de statornicie şi consecvenţă. Nenea Nicu Moldovan va împlini mâine fix 90 de ani. Ce vârstă! Şi ce viaţă!

Nenea Nicu Moldovan este unul dintre ultimii trăitori din judeţul Covasna care s-a născut în Secuime, la Vâlcele mai exact. A fost învăţător, profesor, apoi muzeograf la Muzeul din Sf. Gheorghe, primul muzeograf etnic român şi, dacă informaţiile mele sunt exacte, ultimul. Cu sprijinul unor români de modă veche din societatea civilă românească din Covasna, în 2008 i-a apărut la Editura Arcuş cartea intitulată „Mărturii despre oameni şi locuri din Carpaţi”. Când a împlinit 80 de ani, adică în a treia sa tinereţe, a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al comunităţii româneşti din Covasna, iar peste cinci ani i s-a înmânat titlul „Pro Urbe”, oferit de municipalitatea Sf. Gheorghe, ca o recunoaştere a calităţii sale de „om al cetăţii”. La capitolul titluri şi distincţii s-a mai adăugat unul, premiul „I.I. Russu”, pentru contribuţia la cercetarea, dezvoltarea şi păstrarea culturii româneşti în judeţul nostru.

Ce e minunat la nenea Nicu Moldovan nu este, însă, ce-a făcut, ce premii a primit, sau că e veteran de război. Mirabil este că la 90 de ani omul acesta trăieşte a patra sa tinereţe şi are proiecte de viitor. Cum ar fi o monografie a localităţii Vâlcele. Sau o carte de memorii despre dictaturile sub care a vieţuit, existentă acum sub forma unor caiete-martor ale acelor vremuri. Ca să nu mai vorbim că este un obişnuit al reuniunilor părţii active a societăţii civile româneşti care se  adună sub patronajul Ligii Cultural-Creştine Andrei Şaguna.

Domnule învăţător, domnule profesor, domnule muzeograf Nicolae Moldovan, cu toată dragostea şi preţuirea inimilor noastre, vă dorim La Mulţi Ani cu sănătate şi bucurie. Mărturisesc cu asumată umilinţă că m-aş simţi onorat să vă amintiţi de subsemnatul şi peste 10 ani, când vă veţi sărbători centenarul.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.