ECONOMIC 22 septembrie 2017

UDMR a depus un proiect de lege privind administrarea obligaţiilor fiscale la nivel judeţean şi nu regional

de Agerpres | 822 vizualizări

UDMR a depus joi, în Parlament, un proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură fiscală, ce vizează administrarea la nivel judeţean a obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii şi nu la nivel regional, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Cseke Attila, a explicat că iniţiativa are ca scop „descentralizarea fiscalităţii“ şi urmăreşte, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, ca „instituţia să fie cât mai aproape de cetăţean“, astfel încât un contribuabil din judeţul Mureş, spre exemplu, să nu fie obligat să se deplaseze la centrul regional din Braşov, iar cei din Satu Mare sau Bihor să nu îşi administreze obligaţiile fiscale la Cluj.

Cseke Attila a menţionat că actualul Cod de procedură fiscală prevede ca excepţie posibilitatea ca îndatoririle fiscale ale întreprinderilor mijlocii să fie administrate de centrele regionale ale ANAF, deci nu are un caracter obligatoriu.

„Nu are caracter obligatoriu, este doar o posibilitate. Cu toate acestea, ANAF a decis să priveze direcţiile judeţene de competenţele lor de a se ocupa de gestionarea obligaţiilor fiscale ale întreprinderilor mijlocii care au înregistrată afacerea pe raza judeţului. În urma acestei decizii, anul trecut şi anul acesta, antreprenorii au trebuit să parcurgă sute de kilometri pentru a-şi achita impozitele. Înainte de reorganizare, toţi contribuabilii mijlocii trebuiau să îşi achite impozitele şi taxele în judeţele unde aveau înregistrată afacerea şi totul era în ordine. UDMR s-a opus în mod repetat măsurilor de centralizare mascată, însă ANAF a persistat în menţinerea procedurii nefavorabile pentru întreprinderile mijlocii. Prin urmare, Uniunea a decis să elaboreze un proiect de lege, care să specifice în mod clar că, în cazul întreprinderilor mijlocii, singura modalitate de administrare a obligaţiilor fiscale să fie în judeţul în care aceştia îşi au sediul sau sediul secundar“, a declarat Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă al UDMR, remis joi AGERPRES.

În opinia sa, măsura introdusă în urmă cu un an şi jumătate de către ANAF nu a avut efectul scontat, deoarece nu s-a îmbunătăţit nivelul de colectare a creanţelor fiscale pe acest segment, ba chiar a scăzut în această perioadă, după cum relevă datele statistice.

„Contribuabilii mijlocii erau mai mulţumiţi de sistemul anterior, fiindcă aveau acces la serviciile publice la nivel judeţean, acestea fiind mai apropiate de contribuabil“, se mai arată în documentul citat.

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.