Turismul și IT-ul încep să aducă profit și covăsnenilor
Statistica Topul Firmelor vine cu date interesante despre economia județului din ultimul an
Statistica economiei din județul Covasna, întocmită și prezentată de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna, pentru Topul Firmelor, arată o creștere de peste 30% în cifra de afaceri și de aproape 65% la profit pentru firmele din turism. Totodată, și domeniul Cercetare, dezvoltare și high-tech, în care se încadrează și IT-ul, înregistrează o majorare cu aproape 26% la cifra de afaceri și aproape 69% la profit.
Rezultatele analizei, care arată creșteri importante în turism și IT, sunt îmbucurătoare, punctează specialiști din economie, pentru că sunt urmare a unor strategii locale.
La creșterea impresionantă de profit și cifră de afaceri în turismul covăsnean au contribuit, în mare parte, tichetele de vacanță, spun, pe de altă parte, experți din turism, dar și acțiunile de promovare ale județului (campaniile cu bloggeri și jurnaliști, evenimentele gastronomice etc.).
„Noi, împreună cu Consiliul Județean am făcut un plan de dezvoltare economică a județului. În acel plan, care e valabil pe 2014 – 2020 am identificat niște domenii care ar putea ajuta județul să se dezvolte din punct de vedere economic, deci domenii care au potențial. Un astfel de domeniu a fost turismul și celălalt IT-ul. (...) Creșterea de 30% în cifra de afaceri este un lucru excepțional. Același lucru s-a întâmplat și în domeniul Cercetării, dezvoltării și high-tech, în care se include și IT-ul, unde avem o creștere de aproape 26% față de anul precedent. Creșterea se reflectă inclusiv în profit”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, președintele CCI Covasna, Edler András-György.
„Tichetele de vacanță au contribuit în mare parte la această creștere. În trecut, tichetele au întârziat și mulți nu au găsit oferte care îi interesau pentru sezonul estival, așa că le-au pus deoparte, având valabilitate de un an. Între timp, au mai fost eliberate o serie de tichete de vacanță și cele două seturi de tichete s-au cumulat. De aceea nu s-a văzut anul trecut așa de bine creșterea”, ne-a explicat László Endre.
În turismul covăsnean activează 306 firme, cu peste 165 de milioane de lei cifră de afaceri și 21 de milioane profit. Și la numărul de salariați se înregistrează creșteri, de 15%.
Sfatul specialistului în turism László Endre pentru cei care activează în domeniu este să fie deschiși și să accepte tichete de vacanță, pentru că facilitatea vine cu o mulțime de avantaje, cum s-a și văzut până acum. Totodată, firmele ar trebui să încheie contracte cu toți furnizorii de tichete, astfel încât să poată să primească turiști pe toate palierele. În plus, important ar fi ca pentru a continua trendul crescător, antreprenorii din turism să fie creativi și să vină cu facilități și pachete speciale pentru turiști.
Cercetarea, dezvoltarea și high-tech-ul din județ are 141 de firme, cu 9 mai multe decât în anul precedent, 95 de milioane de lei cifră de afaceri și aproape 15 milioane de lei profit, cu 293 de angajați, cu 9,33% mai mulți decât în perioada de referință trecută.
„Acestea două sunt niște domenii cu valoare adăugată mare care pot contribui semnificativ la dezvoltarea economică a județului nostru. Am depus mult efort pentru a da un imbold acestor domenii și se pare că se văd rezultatele”, a mai explicat Edler András-György.
Și în ciuda veștilor pozitive, specialiștii subliniază că acesta ar trebui să fie doar un început și că fără îndoială este loc de mult mai bine.
Criza forței de muncă, resimțită și în statistici
Per total, situația la nivel de județ arată bine și scăderi se înregistrează doar la numărul de salariați, însă numărul firmelor, cifra de afaceri și profitul au parte de creșteri.
Cifra de afaceri a crescut cu 6%, de la 6 miliarde de lei , cât era în 2017, la aproape 6,4 miliarde de lei, cât s-a înregistrat în 2018.
Profitul firmelor din județ a însumat în 2018 peste 494 de milioane de lei, comparativ cu cele peste 484 de milioane de lei înregistrate în 2017.
Numărul de firme a crescut de la 4.806 la 4.918, dar a scăzut numărul de salariați, de la 28.571, la 28.354. Aceasta este însă o problemă cu ramificații chiar la nivel european, nu doar național, spune președintele CCI Covasna.
Specialiștii covăsneni mai spun și că antreprenorii s-au adaptat condițiilor și că au învățat să fie mai eficienți, dar și că unele fabrici de textile au început să înlocuiască oamenii cu roboți.
Construcțiile s-au redresat după scăderile din ultimii ani
Domeniile Industriei și Comerțului ocupă în continuare primele două poziții în top, cu 2,5 miliarde de lei, respectiv 2 miliarde de lei cifră de afaceri și peste 158 de milioane de lei, respectiv 104 milioane de lei profit. După cifra de afaceri, urmează în clasament Serviciile, Agricultura, Construcțiile, Turismul și Cercetare, Dezvoltare, High-Tech.
După declinul din ultimii ani, domeniul Construcțiilor s-a mai redresat, a spus Edler András-György, care a punctat că firmele au renunțat la contractele pe bani publici, după schimbările legislative din ultimul timp, și că s-au îndreptat către sfera privată.
Astfel, în 2018, Construcțiile au o cifră de afaceri de peste 253 de milioane de lei și un profit de peste 31 de milioane de lei, cu 43% mai mult decât în 2017.
„Eu zic că în ciuda tuturor luptelor politice avem o legislație economică favorabilă”, a punctat Edler.
Influența Aeroportului Brașov
Ca sfat pentru investitorii interesați, președintele CCI a spus că acum este perioada propice de a face investiții în județ și în zonă, dat fiind faptul că odată cu deschiderea Aeroportului Brașov prețurile vor crește, în special la terenurile din zonă.
„Știm că se dorește construirea unui drum de legătură între județul nostru și aeroport și știu că se vorbește despre o autostradă care ar trece spre Bacău. Dacă iei niște decizii și vrei să fii într-o poziție bună, le iei acum. Că în momentul în care totul este gata, automat pentru tine, ca și firmă, cheltuielile sunt mai mari”, a transmis Edler András-György.
Totodată, a spus acesta, și domeniul turismului va avea de câștigat odată ce va funcționa aeroportul.
„S-ar putea face niște city-break-uri, nu numai în zona Brașovului, ci chiar și la noi. Suntem zona cu Conace. Sunt foarte mulți turiști străini pasionați de aceste lucruri de nișă. De la Brașov faci 20 de minute până aici, deci scapi de mizeria aia de pe Valea Prahovei, care îți ia 5 ore, jumătate din city-break”, a punctat președintele CCI.
Cele mai performante firme din județ
Județul Covasna este în continuare un Rai al textilelor, pentru că multe dintre „premiantele” din Topul Firmelor sunt din acest domeniu.
Primele 10 firme după cifra de afaceri sunt: Fabrica de Lapte Brașov SA, Bertis SRL, Nexxon SRL, Producție Zarah Moden SRL, Dunapack Rambox Prodimex SRL, Walor RO SRL, Int.Transporte Popovici SRL, Arcon Invest SF SRL și Lucifer SRL. De menționat este că din top lipsește Covalact, care nu a depus bilanțul.
Primii 10 după profit în 2018 sunt: Producție Zarah Moden SRL, Fabrica de Lapte Brașov SA, Textila Oltul SA, Bertikris SRL, Walor R0 SRL, Combridge SRL, Madexport SRL, HCR SRL, Paccor România SRL și New Fashion SA.
Totuși, cele mai mari creșteri, de profit, de exemplu, se înregistrează la Fabrica de Lapte Brașov SA cu sediul în Baraolt (1914,92%), Combridge SRL (1075,25%), Bertikris SRL, (77%) și HCR SRL (37,84%) – firma care deține Dino Park din Râșnov și care o să construiască Aventura Park la Șugaș Băi.
După numărul de salariați, primele 10 firme din județ sunt: New-Fashion SA (999), Ready Garment Tehnology Romania SRL (990), Producție Zarah Moden SRL (764), Valkes SRL (621), Bertis SRL (541), Secuiana SA (518), Fabrica de Lapte Brașov SA (422), Gospodărie Comunală SA (342), Textila Oltul SA (312) și S’MODE SA (274).
S’MODE SA și Valkes SRL au pierdut anul trecut cei mai mulți angajați, 57,63%, respectiv 21,19%.
Angajări masive a făcut RGT, 35,63% din personal fiind în firmă de nici un an.
Interesant este și că firma la care acționari sunt Consiliul Județean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe, Primăria Târgu Secuiesc și Primăria Întorsura Buzăului, Gospodărie Comunală, a sărit în top de pe locul 10 pe locul 8 ca număr de salariați, dar nu se regăsește în clasament nici ca cifră de afaceri și nici ca profit.
„Anul 2018 a fost bun și cred că 2019 o să fie ok. Economicul merge înainte. Am prefera o stabilitate mai mare, dar în țara asta nu cred că a existat stabilitate de când sunt eu economist”, a concluzionat Edler András-György.
La fel ca în fiecare an, cei mai performanți antreprenori covăsneni vor fi premiați în cadrul unui eveniment special. Gala Topul Firmelor, la care sunt așteptați să participe între 150 și 200 de reprezentanți ai celor mai performante firme din județ, va avea loc în 10 octombrie, la Leonor Ballroom din Sfântu Gheorghe.
Statistica din Topul Firmelor este realizată pentru anul precedent, cu date înregistrate la Registrul Comerțului, respectiv Ministerul de Finanțe.