Studiu privind impactul voucherelor de vacanţă asupra turismului din judeţ
Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean vor realiza un studiu privind impactul tichetelor de vacanţă asupra turismului din judeţ şi vor încerca să determine cât mai mulţi operatori de turism să se înscrie în acest program.
Vicepreşedintele CCI Covasna, László Endre a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a constatat un anumit „scepticism” din partea proprietarilor de hoteluri, vile şi pensiuni privind decontarea tichetelor, scepticism complet nejustificat în condiţiile în care, în opinia sa, programul „funcţionează normal”.
„Lucrăm la un studiu de impact a tichetelor de vacanţă şi, din câte am observat, unii proprietari sunt sceptici în privinţa decontării tichetelor, sau a procedurii de decontare, sau lungimea timpului de decontare, ceea ce nu este real, pentru că totul funcţionează normal, funcţionează conform legii. (...) Noi prin acest studiu vrem să identificăm unităţile de cazare care nu au încheiat niciun contract, care nu vor să accepte tichete de vacanţă şi am dori să facem o presiune pozitivă asupra lor ca să accepte aceste modalităţi de plată (...) şi prin asta sperăm ca numărul de turişti şi înnoptări în judeţul nostru să crească”, a declarat László Endre.
Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le are, mulţi covăsneni au ales să îşi valorifice tichetele de vacanţă în judeţ, unii optând pentru sejururi mai lungi, iar alţii pentru sejururi mai scurte, dar mai scumpe la conacele sau castelele din zonă.
„Eu consier că acordarea tichetelor de vacanţă a avut un impact pozitiv. (...) Principalul obiectiv al programului a fost relansarea turismului intern, iar al doilea, reabilitarea forţei de muncă şi eu cred că aceste obiective au fost atinse. Şi noi, la nivelul agenţiei de turism pe care o avem, observăm că foarte mulţi oameni vin şi îşi permit să plece în locuri unde până acum nu au avut posibilitate materială sau nu au vrut să plece. Deci, se simte şi în judeţ. În primul rând am observat că se simte în ramura turismului de nobilime, unde preţurile sunt puţin mai mari, dar dacă oamenii dispun de tichete de vacanţă care valorează mai mult de 300 de euro atunci aleg ca cel puţin un weekend plăcut să şi-l petreacă la castelul Daniel din Tălişoara sau la Micloşoara sau la Băile Balvanyos”, a mai spus vicepreşedintele CCI Covasna.
Acesta a precizat că în urma programului s-a observat că mulţi covăsneni care primesc tichete de vacanţă au avut tendinţa de a alege o unitate de turism din judeţul lor.